Wegańskie brownie… cudownie czekoladowe… z orzechami… migdałami… malinami… posypane pokruszonym ziarnem kakaowca… Rozkosz… Czegóż chcieć więcej…? Klasyk. A do tego bardzo „elastyczny”. Wegańskie brownie da się zrobić na wiele sposobów. To czekoladowe ciasto, do którego się ciągle wraca. I nigdy nie ma się dosyć.
Brownie, czyli rozkosz dla podniebienia
Brownie zawsze kojarzy mi się z niepohamowaną rozkoszą, takim kulinarnym „och-ach”, a przy tym ciastem, które wychodzi za każdym razem. A najbardziej lubię je z pokruszonymi ziarnami kakaowca i kawałkami gorzkiej czekolady roztopionymi w środku… W zasadzie tak się rozkojarzyłam, że zapomniałam, co dodałam do środka… Ale po kolei… Na pewno są w nim maliny, które perfekcyjnie przełamują smak czekolady. A połączenie malin i pokruszonych ziaren kakaowca jest wyborne, polecam Wam wypróbować. Warto.
Czekoladowe słodkie wegańskie brownie
Brownie jest wybornie czekoladowe… A jakby ktoś spytał o słodzik w przepisie – słodkie są daktyle. Brownie ma być bardziej czekoladowe, niż słodkie. A im mniej cukru w diecie, tym mniejszą mamy na niego ochotę. Ale jak już tak bardzo chcecie, to dorzućcie wg uznania: cukier kokosowy, syrop klonowy, erytrol, w wersji niewegańskiej miód, noooo a w ostateczności brązowy cukier, ale odrobinkę! Do ciasta możemy dodać orzechy według naszych preferencji, ale najlepiej będą komponować się laskowe oraz płatki migdałowe. To wegańskie brownie z malinami jest po prostu warte grzechu. Łapcie przepis i się inspirujcie.
Przepis na wegańskie brownie
Proporcje podane na blachę o wymiarach ok. 30 cm x 20 cm.
Czego nam potrzeba?
- 100 g daktyli (suszonych lub świeżych)
- 100 g ciemnego kakao
- pół szklanki oleju (ryżowy lub stopiony kokosowy)
- 200 g mąki owsianej (ciasto będzie bezglutenowe, jeśli mąka owsiana będzie bezglutenowa – musi być to specjalnie oznaczone przekreślonym kłosem na opakowaniu)
- 2 łyżki tahiny (lub zmielonego sezamu)
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów laskowych
- 100 g migdałów (lub płatków migdałowych)
- 100 g gorzkiej czekolady 80% (można więcej…)
- trochę wody
- trochę kruszonego ziarna kakaowca
- garść świeżych malin
Jak to zrobić?
Daktyle myjemy, suszone zalewamy wrzątkiem, aby były miękkie, po chwili odcedzamy. Kroimy, usuwamy pestki (jeśli są, a jeśli nie ma, to sprawdzamy, czy nie ma ich fragmentów). Połowę tabliczki czekolady kroimy na małe kawałki. Do ciasta będzie nam potrzebna około połowa przygotowanych orzechów i migdałów. Moczymy je minimum przez godzinę (a najlepiej kilka), ściągamy skórkę z migdałów (w zasadzie sama będzie chciała zejść). Połowa idzie na posypkę, połowa do ciasta. Z tej połowy do ciasta część mielimy przez chwilę w młynku lub w blenderze kielichowym, a resztę kroimy na malutkie kawałki. Pokrojone daktyle, kakao, mąkę, olej, tahinę (lub zmielony sezam), zmielone orzechy i migdały mieszamy, dodajemy tyle wody, ile potrzeba, aby ciasto było gęste. Mieszamy wszystko blenderem. Potem dodajemy kawałki czekolady, pokrojone orzechy oraz migdały. Ciasto powinno wyglądać tak:
Co dalej?
Kolejno ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy przez 45 min. w temperaturze 170 stopni w trybie termoobiegu. Kiedy nasze wegańskie brownie się piecze, my przygotowujemy to, co będzie na wierzchu – orzechy, migdały, kruszone ziarno kakaowca, resztę czekolady oraz, jeśli mamy sezon, to świeże maliny. Idealne połączenie. Orzechy i migdały kroimy na małe kawałki (możemy użyć także płatki migdałowe). Czekoladę kroimy lub tak… nie wiem, jak to nazwać… bierzemy kawałek do lewej ręki, prawą przykładamy nóż i tak jakbyśmy ją strugali – coś w tym stylu. 😉 Wyłączamy piekarnik, bardzo szybko dekorujemy naszymi posypkami i odkładamy do piekarnika, aby czekolada się rozpuściła, a ciasto mogło jeszcze do siebie dojść. Najlepsza będzie godzinna cierpliwość i wstrzemięźliwość podniebienna.
Delektujcie się brownie,
Małgosia
72 komentarze
Shini
Całe mnóstwo czekolady i żadnego cukru! Mój chłopak będzie zachwycony 😉 Ja też 😀
Dobre Zielsko
Idealny przepis na wspólny wieczór 🙂
Asia
Wygląda obłędnie 🙂
Dobre Zielsko
I obłędnie smakuje 🙂 Zachęcam do własnych kombinacji 🙂
Magdalena
Co mogę zamiast daktyli??
Dobre Zielsko
Świetnym słodzikiem i lepiszczem jest bardzo dojrzały banan 🙂 Zamiennie możesz użyć również innego słodzika – zobacz PS. w wpisie powyżej 🙂
Daria
Gosia, a może byś zrobiła jakiś „kiermasz” ze swoimi wypiekami 😀 ja bym przyszła 🙂
Asia
Jestem za 😀
Dobre Zielsko
Być może będą niebawem warsztaty w Poznaniu 🙂
Anna
Wygląda cudnie… Aż ślinka cieknie… 🙂
Dobre Zielsko
Zachęcam do wypróbowania 🙂
Asia
Miałam okazję spróbować – obłędne :), teraz może sama się zmobilizuję do wypieku… 🙂
Dobre Zielsko
Z chęcią spróbuję Twojego wypieku 🙂
Paula
Wygląda obłędnie! Uwielbiam brownie, choć ze względu na alergię nie dodaję orzechów 🙁
Dobre Zielsko
Bez orzechów będzie równie pyszne!
Kasia
Już czytając skład czułam ten smak. Daktyle i czekolada to cudne połączenie. A Twoje ciasto bardzo kusi
Dobre Zielsko
Wypróbuj 🙂
Katarzyna
Wygląda nieziemsko:)
Dobre Zielsko
I tak smakuje. 🙂
Ola
wygląda obłędnie 🙂 i ma dużo ciekawych składników 🙂 Chyba pora ulepszyć mój przepis 🙂
Dobre Zielsko
Warto zrobić – jest pyszne.
Ola
Uwielbiam brownie i maliny, dziękuje za przepis.
Dobre Zielsko
Cudownych browniowych chwil 🙂
Magda
A co zamiast maki owsianej? Moze byc orkiszowa albo gryczana?
Dobre Zielsko
Oczywiście. Pewnie chodzi Ci o mąkę bezglutenową? Może być również jaglana, amarantusowa. Jeśli znajdziesz bezglutenowe płatki owsiane, to możesz je zmielić i wykorzystać do brownie.
Magda
Nie chodzi o bezglutenową, podałam takie przykłady, bo akurat takie w tej chwili posiadam 🙂 W takim razie rozumiem, ze mogłaby być równie dobrze żytnia czy zwykła pszenna? Ale czy wtedy nie zmienia się proporcje takiej mąki? Pozdrawiam 🙂
Natalia
To zróbmy tak, bo marna ze mnie kucharka. Ty przygotujesz brownie, a ja wpadnę z winem. Co Ty na to? 😉
Dobre Zielsko
Świetny pomysł! Zapraszam! 😉
Gosia
Wygląda bosko! Nic tylko zajadać takie zdrowe pyszności <3
Dobre Zielsko
Nie oprzesz mu się… 😉
paulina
Wypróbuje, muszę koniecznie takie zrobić 🙂
Dobre Zielsko
Obłędnie pyszny… To najlepsze brownie, jakie zrobiłam.
Kasia
Może i ja się skuszę żeby w końcu coś upiec. Takie brownie jest warte wszystkiego 🙂
Dobre Zielsko
Trudno się z Tobą nie zgodzić. Muszę stwierdzić, że to najlepsza wersja brownie, jaką kiedykolwiek robiłam. Właśnie dzwoniły dziś dwie koleżanki i stwierdziły, że również im wyszło wyborne. Spróbuj! 🙂
Katarzyna
wygląda przepysznie muszę spróbować zrobić
Dobre Zielsko
Zachęcam – jest naprawdę obłędnie czekoladowe 🙂
Evi
Dużo wszelkiego dobra w tym cieście, tyle pysznych dodatków. Uwielbiam brownie 🙂
Dobre Zielsko
Brownie jest pyszne, a do tego bardzo łatwo można w nim przemycić wartościowe składniki. 🙂
Rox
Znów tu trafiłam i znów jest smakowicie i pięknie ☕️
Dobre Zielsko
Dziękuję, bardzo mi miło. 🙂
Paulina
Wygląda rewelacyjnie. Ostatnio jadłam podobne brownie z cukini 😀
Dobre Zielsko
Też ciekawy pomysł. 🙂
Kasia
Brownie z malinami, kurcze, nie wpadłam na to, a brzmi jak mistrzostwo świata!
Dobre Zielsko
Jest naprawdę niesamowicie czekoladowe…
Edyta
Jak bosko to musi smakować!
Dobre Zielsko
Tak właśnie smakuje. 🙂
Paw
wyglada smacznie, moze kiedys skusze sie na zrobienie takiego czegos 😀 🙂 pozdrawiam
Dobre Zielsko
Polecam, to wyśmienite ciasto!
Katarzyna
Mmmm, wspaniałe! No to mam już pomysł na dzisiejszy deser 🙂
Dobre Zielsko
U mnie to deser stały. Jest obłędnie czekoladowy. 🙂
Natalia
To jest zdecydowanie mój smak, dzięki za ekstra przepis!
Dobre Zielsko
Mój również… uwielbiam wracać do tego ciasta…
Zuzia
Jak to bajecznie wygląda! Uwielbiam brownie a ten przepis strasznie kusi do przetestowania! mniam
pozdrawiam
Dobre Zielsko
Warto spróbować, to taka zdrowa pokusa. 🙂
Asia
Cudowne! Ślinka cieknie na jego widok 🙂
Dobre Zielsko
Jest obłędnie czekoladowy – polecam wypróbować. 🙂
Magdalena
Pychotka!
Dobre Zielsko
To prawda, brownie jest pyszne. ❤
Ewelina
Uwielbiam tu zaglądać choć bez mięsa nie potrafię żyć, Będę przemycać te przepisy do swojej kuchni
Dobre Zielsko
Bardzo mi miło. 🙂 Oby w Twojej kuchni było jak najwięcej zdrowych składników. 🙂
Kinga
Akurat szukałam takiego przepisu, super na pewno wypróbuje. 🙂
Dobre Zielsko
Inspiruj się. 🙂
Ania
Nie znam się na wegańskiej kuchni i nie robię takich wersji ciast, ale.. zjadłabym to brownie! Mniam! Tylko jedno nasuwa mi się pytanie, czy czekolada jest/może być wegańska?
Dobre Zielsko
Oczywiście, że tak. Prawdziwa czekolada zawiera w sobie kakao + słodzik (odrobinę!) i jest naturalnie wegańska. Taka jest najzdrowsza. 🙂
Konstancja
I jak tu być na diecie? 😛 Muszę wypróbować przepis 😀
Sandra
Aaaa i jak ja mam ograniczyc slodycze
Izabela
Przepis chętnie wykorzystam, przyda się takie smakowe urozmaicenie w naszej kuchni. 🙂
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: