Co zrobić na weekendowy podwieczorek i na parogodzinny weekendowy spacer do lasu? Świeżo upieczone ciacha! A do tego spontanicznie robione! Najlepsze są takie korzenne ciasteczka z domową konfiturą lub, jak u mnie, z przepysznym musem jeżynowym. Mogą być również w wersji bakaliowej, orzechowej, czekoladowej… Nie ogranicza nas wyobraźnia, a jedynie to, co akurat mamy pod ręką w domu… Wystarczy, że ciacha mają wspólną bazę – płatki owsiane, mąkę owsianą, masło orzechowe, a reszta to różnego rodzaju dodatki.
Korzenne ciasteczka, czyli robimy coś na szybko i wyruszamy w plener!
Bardzo lubię spędzać czas w plenerze. Na rowerze, na spacerze, a najlepiej w górach. Niezależnie od pory roku. Tam czuję się najlepiej. Staram się zawsze przygotować coś energetycznego, kiedy ruszam na kilka godzin obcować z przyrodą. Z reguły myślę o orzechach i suszonych owocach, a także czekoladzie. Czyli o dobrych kaloriach. Z tych składników próbuję wymodzić coś dobrego, dodającego energii podczas aktywności fizycznej, a przy tym wygodnego. I najczęściej wychodzi coś do chrupania, jak właśnie korzenne ciasteczka, albo czekolada kokosowa w słoiczkach.
Korzenne ciasteczka bez glutenu
Wszystkie składniki użyte w przepisie naturalnie nie zawierają glutenu (uwaga jedynie na proszek do pieczenia), ale jeśli musicie restrykcyjnie przestrzegać diety bezglutenowej, to zwróćcie uwagę na to, aby wybrać mąkę owsianą bezglutenową i ewentualnie dodać inne mąki bezglutenowe, np. kasztanową, amarantusową, jaglaną. Jeśli chodzi o proszek do pieczenia, w wersji bezglutenowej do ciasteczek używamy proszku np. na bazie skrobi kukurydzianej.
Przepis na wegańskie korzenne ciasteczka
Czego nam potrzeba?
Baza:
- 200 g płatków owsianych
- 50 g mąki owsianej / zmielonych płatków owsianych / innej mąki (np. orkiszowej razowej, w wersji bezglutenowej np. kasztanowej, amarantusowej, jaglanej)
- 4 łyżki masła orzechowego
- szklanka przestygniętej przegotowanej wody lub mleka roślinnego (np. domowego owsianego (przepis tutaj – klik)
- słodzik wg uznania – 2 łyżki erytrytolu / syropu klonowego / daktylowego
- opcjonalnie pół łyżeczki proszku do pieczenia (środek spulchniający)
Dodatki
- kilka posiekanych orzechów włoskich
- kilka posiekanych orzechów laskowych
- kilka posiekanych migdałów lub płatki migdałowe
- 100 g pokrojonych daktyli
- 100 g rodzynków
- łyżka suszonej żurawiny
- łyżka ziaren sezamu
- łyżka siemienia lnianego
- łyżka ziaren chia
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka zmielonego cynamonu
- pół łyżeczki zmielonych goździków
- inne, ulubione dodatki…
- mus owocowy lub konfitura
Jak to zrobić?
Przygotowujemy bazę. W misce mieszamy mąkę, płatki, masło orzechowe, mleko roślinne, słodzik oraz opcjonalnie proszek do pieczenia. Odkładamy na parę minut, sprawdzamy, czy masa jest dosyć zbita. Dzielimy bazę na tyle części, ile chcemy mieć smaków i dodajemy do każdej części wybrane pokrojone dodatki. Możemy zrobić ciasteczka korzenne, w których znajdą się goździki i cynamon, możemy zrobić także wersję czekoladowo-korzenną (kakao, cynamon, goździki), z ziarnami (sezam, siemię, chia), orzechowo-migdałową, czy typowo bakaliową (daktyle, rodzynki, żurawina). Po przygotowaniu masy wykładamy ją na blachę, tworząc różne kształty ciasteczek. Pieczemy je przez ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni. Piekarnik piekarnikowi nierówny i przy termoobiegu po 20 minutach ciasteczka mogą być już dobre. Im mniejsze i cieńsze ciasteczka, tym pieczemy je krócej, jeśli zaś są grubsze, możemy ten czas nieco wydłużyć – musimy tylko sprawdzać, aby się nie przypaliły na brzegach.
Róbcie ciacha i biegnijcie w plener,
Małgosia
83 komentarze
Asia
Miałam okazję spróbować ciasteczek czekoladowych i są pyszne 🙂 dzięki za przepis, będę piekła 🙂
Dobre Zielsko
Dziękuję Asiu! Tobie często podrzucam coś do wypróbowania i bardzo się cieszę, że Ci smakuje. 🙂
Kasia
to już taka granola 😉
Dobre Zielsko
Podobne składniki, tylko wykonanie trochę inne.
iwona
Asi bardzo zazdroszczę, a sobie obiecuję zrobić w weekend. Wydaje mi się, że przepis nie jest skomplikowany. Pozdrawiam ciepło 🙂
Dobre Zielsko
Przepis nie jest trudny, warto spróbować, tym bardziej że składniki możemy odpowiednio modyfikować w zależności od tego, na co mamy ochotę i jakie bakaliowe resztki kręcą nam się po kuchni.
Kamila
Ach…az mi slinka pociekla 😀 idealne na ten jesienno-zimowy okres! 🙂
Dobre Zielsko
Z takim też nastawieniem były robione i jeszcze na pewno je powtórzę. U mnie deszcz i jesienna plucha pachną cynamonem i goździkami. 😉
Ola
Wooow, ale dobroci narobiłaś! gdyby nie to ze w moim piekarniku własnie robi się ciasto marchewkowe już bym siekała orzechy na twoje ciasteczka <3
Dobre Zielsko
Wyjmij ciasto, włóż ciasteczka. 😉
Magda
Składniki mam, przepisy wydaja się proste, pytanie, czemu jeszcze nie spróbowałam?!
Koniecznie zapisuję stronę do ulubionych, muszę tu wrócić.
Dobre Zielsko
Zapraszam serdecznie do kulinarnych powrotów na Dobre Zielsko oraz do obserwowania profilu bloga na FB: https://www.facebook.com/dobrezielsko. 🙂
Gaba
Ależ bajecznie wyglądają! Pewnie tak samo dobrze smakują! Musze wypróbować ten przepis, mam nadzieje, że posmakują całej mojej rodzince!
Dobre Zielsko
Udanych wypieków i przyjemności podczas kosztowania ciasteczek!
Karolina
Mmmm, wygląda pysznie <3
Dobre Zielsko
Dziękuję! I tak też smakuje!
Katarzyna
Czytam i czuje ich zapach
Dobre Zielsko
Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu…
Katarzyna
muszę spróbować
Dobre Zielsko
Polecam wypróbować i wrzucić swoje ulubione dodatki. 🙂
Sylwia
Przepis idealny na jesień. Chętnie wypróbuję 😉
Dobre Zielsko
Tak, na jesień jak znalazł.
Ewa
W tak szary dzień wszystko co korzenne jest na miarę złota 🙂 Wyglądają przepysznie
Dobre Zielsko
Dziękuję! Ciasteczka idealnie wpisują się w jesienny nastrój. 🙂
Szymon
Podobne ciasteczka przygotowała mi kiedyś mama i siostra – to miłe wspomnienia. Zapewne niedługo do nich powrócę, ponieważ żona coraz bardziej zaskakuje mnie w kuchni i bardzo mnie to cieszy, i smakuje 🙂
Dobre Zielsko
Często mamy miłe wspomnienia z dzieciństwa związane z wypiekami. Wypróbujcie koniecznie ten przepis. 🙂
Miłka
Uwielbiam tego typu przekąski. Czytając nabrałam ochoty na coś „korzennego” 😉 Ciasteczka… lub grzane wino 😉
Dobre Zielsko
Jedno nie wyklucza drugiego. 😉
Ewelina
robiłam podobne podczas weekendu 😀 ale spróbuję teraz z Twojego przepisu 🙂
i koniecznie z konfiturą 🙂
pozdrawiam
Dobre Zielsko
Konfitura dopełnia smak… 🙂
Gosia
Takie ciasteczka lubię <3
Dobre Zielsko
Ja też! Są świetne i pożywne!
Aleksandra
To takie ciacha na bogato – pycha! Uwielbiam takie wypieki 🙂 z konfiturą jeszcze nie próbowałam – muszą być boskie <3
Dobre Zielsko
Z konfiturą smakują wyśmienicie!
Natalia
Idealne do pracy i szkoły! Lubię takie przepisy na zdrowe przekąski
Dobre Zielsko
Można je zabrać wszędzie. 🙂
Magda
Miałam okazję próbować podobnych – super 😉
Dobre Zielsko
Wychodzi z nich świetna przekąska!
Eliza
Do schrupania! Piękne zdjęcia. 🙂 Pozdrawiam.
Dobre Zielsko
Dziękuję! Polecam wypróbować. 🙂
Ashka
a jestem ciekawa: czy one wychodza bardziej mokre czy tez sa kruche? 🙂
Dobre Zielsko
Bardziej kruche. 🙂 Ale w przypadku wersji mocno bakaliowej trudno mówić o kruchości. Jeśli chcesz, aby ciacha były bardziej mokre, to dodaj więcej mąki, a mniej płatków i płatki odstaw, aby pomoczyły się w mleku roślinnym.
Ashka
Nie nie, wlasnie mi zalezy zeby byly bardziej kruche 🙂 🙂 Dzieki!
Karo
Wypróbujemy koniecznie 🙂 Uwielbiam owsiane ciasteczka 🙂
Dobre Zielsko
Bardzo dobre i zdrowe. 🙂
Ashka
Potwierdzam, wyszly baardzo kruche i pyszne 🙂 🙂 ja dalam skladnikow na oko, pewnie wiecej orzechow niz w przepisie i zrobilam bez konfitury, za to dalam troche wiecej slodziku (uzylam syropu z agawy). Uzylam tez maki orkiszowej i dalam chyba odrobine wiecej, bo ciasto bylo zupelnie gladkie i nie kleilo sie do placow, no i wyszlo fantastycznie. Wyszly super! To beda teraz moje ulubione ciasteczka typu zdrowe 🙂 🙂
Dobre Zielsko
Bardzo się cieszę, że zainspirowałaś się zielskowymi ciasteczkami i że Twoje wyszły tak wspaniale. 🙂
Kinga
Wyglądają naprawdę bardzo apetycznie, aż się chce wypróbować na nie przepis 🙂 Pewnie są pyszne 🙂
Dobre Zielsko
Wystarczy wypróbować, aby się przekonać. 😉
Kathy
moje ukochane umilacze chwil!
Dobre Zielsko
To prawda, potrafią świetnie umilić czas. 🙂
Karo
Dzisiaj próbujemy 🙂
Dobre Zielsko
Udanych wypieków. 🙂
Edyta
Domowa konfitura? Brzmi bajecznie! 🙂
Dobre Zielsko
Tak, takie konfitury są najlepsze. 🙂
Ania
Cieszę się, że za Twoim komentarzem trafiłam do Ciebie. Szkoda, że w domu nie trzymam masła orzechowego bo bym miała przepis na „aaale bym coś zjadła słodkiego”.
Dobre Zielsko
Masło orzechowe – bierzesz orzechy, dobry blender kielichowy, chwila moment i voilà!
Dorota
uwielbiam takie bakaliowe ciastka, zdrowe, pyszne, można się zajadać bez wyrzutów sumienia 🙂
Dobre Zielsko
I dlatego je tak lubimy. 🙂
Endżi
świetne ciasteczka, uwielbiam wszelkie z dodatkiem orzechów, aż wstyd się przyznać że jedyna jakie ostatnio piekę to ciasteczka dla mojego konia 🙂
Dobre Zielsko
Uśmiałam się z tego konia. 😉 Ciekawe wypieki. 😉 Pomyśl trochę o sobie i wypróbuj powyższy przepis. 🙂
Joanna
Az poczułam klimat świąt <3
Dobre Zielsko
Już niedługo zacznie się ten świąteczno-korzenny klimat. 🙂
Klaudia
Super przepis, tylko nie widzę w składnikach masła orzechowego. Należy je zrobić samemu?
Dobre Zielsko
Masło najlepiej zrobić samemu albo użyć gotowego (najlepiej takiego zrobionego w 100% z orzechów).
Ania
Mmmm, smacznie wygladaja! Uwielbiam korzenne ciasteczka! Moze sprobuje twoj przepis na weekend, bo od jakiegos czasu robie sobie batoniki z jednego przepisu – i pomimo ze sa przepyszne to juz mi sie troche nudza i potrzebuje je czyms przelamac 😀
Dobre Zielsko
Zachęcam do wypróbowania. 🙂
Julka
Wyglądają bardzo smacznie <3
Dobre Zielsko
Dziękuję. Są pyszne! 🙂
Asia
Piękne zdjęcia! Jak smakują choć w połowie tak jak wyglądają… 🙂
Dobre Zielsko
Smakują tak, jak wyglądają. 🙂
Zuzanna
podobają mi się baaaardzo! zrobię na pewno! 🙂
Dobre Zielsko
Świetnie, bardzo się cieszę. 🙂
Kosi
Oglądane przed śniadaniem robia niebezpieczna chęć na slodycze:) zabiorę je z nami nad morze. Trudno o smakowity przepis „w drogę „
Dobre Zielsko
To są zdrowe słodycze. Idealne do chrupania w drodze nad morze. Udanej podróży! 🙂
Joanna
Mniam na pewno sa smaczne. Musze zrobić.:)
Dobre Zielsko
Bardzo smaczne. 🙂 Zrób i przekonaj się sama. 🙂
Ania
Chętnie wypróbuję przepis. Wyglądają przepysznie i coś w sam raz w moim guście. Super 🙂
Dobre Zielsko
Idealne na jesienne wieczory. 🙂
Artur
Uwielbiam wszystko czym da się „pochrupać” w ustach! A tu mamy bombowy przepis. Te ciastka aż eksplodują w buzi.
Dobre Zielsko
Dziękuję! Ciastka wychodzą pyszne (chociaż zupełnie inne) za każdym razem. 🙂
Karina
Poezja 😉
Dobre Zielsko
Nie da się ukryć. 🙂