Uwielbiam domowe wegańskie pesto z jarmużu i rukoli. To moje ulubione zielskowe połączenie! Bardzo smaczne i przede wszystkim zdrowe. Domowe pesto przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Można je robić oczywiście z innego zielska, np. bazylii, natki pietruszki, można także połączyć różne rodzaje liści, w tym właśnie sezonowy i bardzo zdrowy jarmuż. Uwielbiam to warzywo za wartości odżywcze, postrzępione pięknie listki, kolor, łatwość przyrządzenia na różne sposoby oraz dostępność – można go spotkać często w warzywniaku. U mnie jarmuż rośnie na balkonie. Nawet późną jesienią i w
Dlaczego warto jeść jarmuż?
Jarmuż nie bez powodu jest nazywany polskim superfoods. To bardzo zdrowe warzywo – zawiera sporo wapnia, potasu, wapnia, a także betakarotenu, witamin z grupy B, C i K. Ale zawiera także szczawiany, które z kolei utrudniają wchłanianie wapnia. Dlatego należy jeść go z głową – garść jarmużu do sałatki, koktajlu czy pesto dziennie jest rozsądną porcją. Warto go także poddawać obróbce, czyli np. szatkowaniu, blendowaniu, jak również blanszowaniu. Najlepszy jest w formie poszatkowanej, czyli właśnie w postaci koktajlu lub pesto. Wszystko lepiej się wtedy przyswaja. Jarmuż można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce cieplnej. Po obróbce cieplnej jest bardziej „strawny”, ale też w jej wyniku tracimy część korzystnych składników. Sezon na jarmuż przypada na jesień oraz zimę i podobno najsmaczniejszy jest po pierwszych lekkich przymrozkach. Smak ma raczej neutralny, chociaż dla niektórych lekko chwastowaty. Jarmuż można dodać nie tylko do koktajli oraz pesto, ale także do sałatek, dusić z kaszą, pieczarkami lub z cebulką, zrobić chipsy etc. Kilka dni temu zrobiłam jarmuż karmelizowany jako dodatek do kaszy. Wyszedł pyszny! Ale najbardziej smakuje mi domowe pesto z jarmużu. Bo jest błyskawiczne i bardzo zdrowe!
Jak zrobić domowe zdrowe pesto?
Pesto z jarmużu robię bardzo często, gdy nie wiem, co zrobić na obiad albo mam kilkudniowy chleb i nie wiem, co na niego położyć. Pesto jest idealne, bo można przemycić w nim dużo wartościowych składników – oprócz jarmużu dodaję też czosnek, sok z cytryny, a także świeży olej lniany lub rzepakowy, czyli bogactwo korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3. Olej wytłaczam w domowej prasie albo kupuję tłoczone na zimno w małych manufakturach. Potrzebne są także orzechy lub pestki. Najczęściej robię pesto na bazie migdałów, orzechów włoskich lub słonecznika. Przydatnym dodatkiem są także płatki drożdżowe nieaktywne, które nadają wegańskim potrawom serowego posmaku.
Szybki obiad z makaronem i pesto z jarmużu
Domowe pesto z jarmużu robi się szybko i pasuje do wszystkiego – do makaronu, do chleba czy do soczewicy. Jak nie mam na nic czasu i po pracy przychodzę do domu, idę na balkon po liście i kręcę pesto. Do tego gotuję makaron – pełnoziarnisty orkiszowy (zawiera gluten) albo makaron strączkowy – ciecierzycowy lub groszkowy (bezglutenowy). Et voilà, zdrowy szybki wegański obiad gotowy! Do makaronu zbożowego dodaję trochę soczewicy zielonej, brązowej lub czarnej. Z reguły zostaje mi trochę soczewicy z poprzedniego dnia, więc obiad jest jeszcze szybszy. Jest to korzystne połączenie zwłaszcza dla osób stosujących dietę wegańską.
Przepis na pesto z jarmużu z makaronem
Proporcje podane na porządną porcję dla 2 głodnych osób. Lubię makaron spaghetti oraz tagliatelle. Ale pasują również inne – np. penne.
Składniki:
Makaron/soczewica:
- 150 g makaronu orkiszowego razowego / bezglutenowego gryczanego lub ciecierzycowego
- 50 g brązowej soczewicy
Pesto:
- 30 g migdałów
- 2 liście jarmużu
- garść rukoli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- parę listków natki pietruszki
- kilka łyżek oleju lnianego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- łyżka soku z cytryny
- dwie szczypty soli
Wykonanie:
1. Migdały i płatki drożdżowe wrzucam do misy blendera i rozdrabniam przez około pół minuty. Opcjonalnie migdały można wcześniej pomoczyć przez około godzinę lub dwie.
2. Jarmuż, natkę pietruszki oraz rukolę myję, odsączam, kroję na małe kawałki, a następnie wrzucam do misy blendera.
3. Do misy blendera dodaję olej lniany lub rzepakowy (ja daję najpierw 2 łyżki, potem sprawdzam, czy jest ok, czy nie trzeba więcej). Wrzucam rozdrobniony czosnek, sok z cytryny oraz sól.
4. Pesto blenduję przez około pół minuty, aż składniki będą rozdrobnione. Nie mają być zblendowane na gładko. Jeśli potrzeba, dodaję jeszcze trochę oleju.
5. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.
6. Soczewicę gotuję w nieosolonej wodzie. Najczęściej mam trochę soczewicy z obiadu z dnia poprzedniego.
7. Po ugotowaniu makaron oraz soczewicę łączę w jednym garnku, dodaję pesto i mieszam.
8. Makaron podaję z lekko podprażonym sezamem lub słonecznikiem, mikrolistkami, roszponką lub rukolą.
Pasta z jarmużu do chleba
Pesto z jarmużu uwielbiam dodawać także do chleba i robię kanapki z pomidorami albo papryką. Pesto robię także z liści rzodkiewki (przepis tutaj) oraz na bazie orzechów włoskich (przepis tutaj). Pesto można robić na wiele sposobów i za każdym razem użyć to, co akurat jest pod ręką.
Lubisz domowe pesto z jarmużu?
Gosia
Jeśli podobają Ci się moje przepisy, możesz postawić mi wirtualną kawę!
Dzięki temu mogę rozwijać blog i tworzyć wartościowe przepisy również dla Ciebie.
Kliknij tutaj lub poniżej w zielony przycisk.
Link do postawienia kawy znajduje się także przy poszczególnych przepisach na blogu.
Dziękuję za Twoje wsparcie! ❤️
Wypróbuj także przepis na KOTLETY ZIEMNIACZANE – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!
52 komentarze
iwona
Wspaniale, kolejny przepis z jarmużem i moim ukochanym makaronem. Dzięki Małgosiu 🙂
Dobre Zielsko
Cieszę się, że Ci się spodobał przepis. Ja również lubię jarmuż. Mam jeszcze sałatkę, ale to może w przyszłym tygodniu… 🙂
iwona
to czekam cierpliwie
Dobre Zielsko
Sałatka będzie niebawem. 🙂
madzia
Mmm aż zgłodniałam 🙂
Pesto z jarmużu jeszcze nie robiłam, smoothie tak ale pesto jeszcze przede mną 🙂
Dzięki za inspirację!
Dobre Zielsko
Bardzo mi miło! W pesto smakuje naprawdę pysznie!
Katarzyna
Mniam! Wygląda pysznie!
Dobre Zielsko
Dziękuję. 🙂 Smakuje równie pysznie, jak wygląda. 😉
Ania
Świetny przepis 🙂 Bardzo lubię takie połączenia.
Aleksandra
Dotąd nie mogłam przekonać domowników do jarmużu. Jest szansa, że to danie przełamie ich niechęć 😉
Dobre Zielsko
Pesto polecam – jeśli komuś jarmuż smakuje chwastowato, to w takiej formie smak jest zupełnie inny. 🙂
Damian
Lubię makaron, a sposoby na nie się nie kończą. Tutaj kolejny. Dziekuje:)
Dobre Zielsko
Cieszę się, że zainspirowałam. 🙂
Gosia
Bardzo smaczna propozycja, uwielbiam wszelkie pestowariacje 🙂
Olga
Makarony to najlepsza rzecz na świecie – szybko, łatwo i trudno popsuć ;).
Dobre Zielsko
I do tego można kombinować z różnymi dodatkami. 🙂
Anna
Nie wiedziałam, że trzeba moczyć ziarna słonecznika do pesto. Twój przepis wygląda naprawdę zachęcająco. Muszę wypróbować. 🙂
Natalia
Wszystkie moje ulubione rzeczy w jednym przepisie uwielbiam makaron z pesto w każdej wersji ❤
Dobre Zielsko
Czyli obiad idealny!
Agnieszka
Mnie zdjęcia skusiły 🙂 Wygląda przepysznie 🙂
Dobre Zielsko
Dziękuję. 🙂
Paula
Ciekawe połączenie makaronu i soczewicy. Nie wpadłabym na to! 🙂
Dobre Zielsko
To bardzo dobre połączenie. 🙂
marzena
Na pewno spróbuję, choć bez soczewicy. Tymczasowo nie mogę;)
Dobre Zielsko
Można oczywiście bez soczewicy. Proponuję dodać suszone pomidory. 🙂
Małgorzata
Zdecydowanie moje smaki odkąd odkryłam pesto z jarmużu
Dobre Zielsko
Bardzo się cieszę, że trafiam w smaki. 😉
Ela
Uwielbiam jarmuż, jest niezwykle zdrowy, więc pomysł na pesto mnie zaintrygował 🙂
Dobre Zielsko
Jarmuż to jedno z moich ulubionych warzyw, pesto jest idealne do wielu potraw. 😉
Joanna
Zdecydowanie spróbuję wersji z burakiem, bo kocham wszystko, co buraczane. Muszę tylko poszukać makaronu razowego, bo mi się skończył
Dobre Zielsko
A u mnie ostatnio było buraczkowo. I wyszła zupa-krem z pieczonych buraków! http://dobrezielsko.pl/krem-z-pieczonych-burakow/
Ania
Pesto z jarmużu jeszcze nie jadłam! Pesto uwielbiam, jarmuż uwielbiam, więc to pesto to musi być coś wspaniałego! 😀 Dziękuję za inspirację, mam nadzieję, że wypróbuję przepis w jak najbliższym czasie. :>
Dobre Zielsko
Bardzo się cieszę. 🙂 Polecam wypróbować. 🙂
Kinga
Ale smakowity makaron z pesto. Ja także lubię razowy makaron – pycha i zdrowy!
Dobre Zielsko
Danie jest zdrowe i pożywne. Uwielbiam takie!
Karolina
Coś dla mnie 🙂 Na pewno spróbuję. Już robiłam kiedyś podobną pastę z jarmużu, bazylii, czosnku i słonecznika. Makaron z takimi dodatkami zapowiada się ciekawie 🙂
Madzia
Bardzo lubię takie dania 🙂 Narobiłaś apetytu 🙂
Asia
Uwielbiam jarmuż, ale nigdy nie jadłam go w takiej formie. Postaram się wypróbować Twój przepis przy najbliższej okazji 🙂
Zuzanna
Lubię wszelkie wariacje na temat pesto, robiłam już z natki marchewki i z liści rzodkiewki, ale z jarmużu jeszcze nie próbowałam :).
Agata
Sprobuje sobie przyrzadzic! 🙂
Tenebris
Robiłyśmy z mamą podobne pesto i było przepyszne!
Justyna
Uwielbiam robić pesto że wszelkiego rodzaju zielska i liści, ale jeszcze jakoś nigdy nie wpadłam na pomysł, żeby użyć jarmużu. Dzięki wielkie za ten przepis!
Ola
Pesto z jarmużu nigdy nie jadłam, ale dzisiaj mam w planie zrobić z natki pietruszki – i nieco zainspiruję się Twoim przepisem 😉
Gosia
ooo – nie dośc, że jarmuż, to jeszcze migdały 🙂 bardzo mi się podoba ta wersja, na pewno spróbuję w najbliższych dniach, bo niedawno upolowałam seropodobne płatki drożdżowe. PS: świetny blog, na pewno będę tu zaglądać.
Maria
Przepis na pesto bardzo przypadł mi do gustu:)
Katarzyna
Chętnie zrobię takie pesto, wygląda i jestem pewna, że smakuje pysznie 🙂 W sam raz na wzmocnienie odporności wiosną 🙂 A makaronu jestem wielką fanką. Dzięki za polecenie prasy Wartman, chętnie zobaczę. To dobry pomysł na domowe przysmaki!
Kinga
Robiłam już pesto z wielu zielonych warzyw (pietruszka, rukola, a nawet pokrzywa), ale z jarmużu jeszcze nigdy. Czas wypróbować!
Karola
Uwielbiam makaron, pesto i jarmuż. I właśnie jak dla mnie ma on swój wyjątkowy smak, nawet czasem nieco Ostrawy. A co jest dziwne? Nigdy nie jadłam pesto z jarmużu, bo zawsze daje to do koktajli. Mniam. I na pewno spróbuję ten przepis.
Irek
Szkoda, że nie mam składników, bo mi smaku narobiłaś. Ale jak sie czas społecznego dystansu skończy to wypróbuję
Pingback:
Marta
Nie robiłam wcześniej domowego pesto, nie wiedziałam jak zamienić parmezan. Nie wiem, czy w ogóle jest wegański parmezan. W końcu spróbowałam i to jest pyszne! Płatki drożdżowe robią robote! Dzięki za przepis.
Pingback: