wegańskie bezglutenowe ciasto drożdżowe z porzeczkami i jagodami bez cukru
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie

Wegańskie ciasto drożdżowe z porzeczkami

W kuchni mam ostatnio zatrzęsienie owocowe. Zajadam się porzeczkami, jagodami, wiśniami, czereśniami i jeszcze dorwałam ostatnie truskawki. Wyszedł z nich świetny koktajl, a z pozostałych spontaniczne wegańskie ciasto drożdżowe. Pomysł, jak zwykle, przyszedł wieczorem. Wtedy wychodzą mi największe kombinacje. O tym, że będzie to ciasto drożdżowe, zdecydowałam podczas porządków w lodówce i okazało się, że mam paczkę drożdży, którym zbliżał się termin ważności. Tak więc pomyślałam chwilę, znalazłam mąkę orkiszową, płatki orkiszowe, płatki owsiane i zaczęłam działać. I wyszło pyszne wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami i porzeczkami. 

Wegańskie ciasto drożdżowe z fit słodzikiem?

Wegańskie ciasto drożdżowe starałam się zrobić w wersji fit – zamiast kalorycznego cukru, dodałam do niego bardzo niskokaloryczny erytrol. Erytrol to słodzik pochodzenia naturalnego – występuje na przykład w gruszkach oraz winogronach. Cechuje się również zerowym indeksem glikemicznym, nie powoduje skoków glikemii. W małych ilościach można go uznać za bezpieczny i zdrowy zamiennik cukru. Osiąga ok. 70% słodkości cukru, a więc, aby uzyskać ten sam efekt “słodkiego”, musimy dodać go nieco więcej. W odróżnieniu do ksylitolu nie wykazuje efektu przeczyszczającego przy spożyciu zbyt dużych ilości, gdyż nie jest metabolizowany przez organizm. Dodatek tego słodzika na pewno zmniejszy kaloryczność wypieków, ale… czy nadaje się do ciast drożdżowych? Przecież pożywką dla drożdży jest cukier. Otóż tak, można, ale do zaczynu z drożdżami warto dodać trochę cukru (np. muscovado, trzcinowy, kokosowy), aby drożdże szybciej się namnożyły, a potem piec ciasto drożdżowe nieco dłużej i mieć na uwadze, że nie wyrośnie tak bardzo, jak w przypadku użycia większych ilości cukru. Ale da się!

Wegańskie ciasto drożdżowe w wersji bezglutenowej

Przepis na to wegańskie ciasto drożdżowe można zrobić również w wersji bezglutenowej. Wystarczy zamiast mąki pszennej lub orkiszowej zastosować np. razową mąkę ryżową, nieco słodką samą w sobie w smaku i idealną do tego typu wypieków. Można również użyć samej mąki owsianej, ale ciasto będzie bardziej zbite i mniej wyrośnie. Jeżeli musisz stosować ścisłą dietę bezglutenową, płatki, otręby oraz mąka owsiana czy ryżowa muszą być ze specjalnym oznaczeniem przekreślonego kłosa na opakowaniu.

wegańskie bezglutenowe ciasto drożdżowe z porzeczkami i jagodami bez cukru

Przepis na wegańskie ciasto drożdżowe z porzeczkami

Proporcje podane na okrągłą blachę o średnicy ok. 26 cm. Do ciasta można użyć różnych owoców – porzeczek, jagód, borówek itp. Zarówno świeżych, jak i mrożonych.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej / pszennej typ 700 lub wyższy – w wersji bezglutenowej razowa mąka ryżowa
  • 2 szklanki mleka roślinnego (np. domowego) lub wody
  • 100 g mąki owsianej lub płatków owsianych
  • 50 g (5 łyżek) erytrolu
  • 2 łyżki roztopionego oleju lub musu kokosowego lub zwykłego oleju rzepakowego
  • 2 łyżki g otrąb owsianych
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru brązowego / muscovado itp.

Owoce:

  • 200 g świeżych lub mrożonych czerwonych / czarnych porzeczek / jagód / borówek

Kruszonka:

  • 50 g zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej
  • 1 lub 2 łyżki roztopionego oleju lub musu kokosowego lub zwykłego oleju rzepakowego
  • 2 łyżki erytrolu

Wykonanie:

1. Najpierw przygotowuję zaczyn z drożdży. Do pół szklanki ciepłej wody (lub mleka roślinnego) wrzucam drożdże oraz opcjonalnie łyżeczkę cukru, mieszam i odstawiam na parę minut.

2. Do miski wsypuję mąkę orkiszową i owsianą lub płatki owsiane (nie muszą być zmielone) oraz otręby.

3. Wlewam zaczyn drożdżowy, szklankę mleka roślinnego oraz roztopiony mus kokosowy i wszystko razem mieszam.

4. Resztę mleka lub wody dolewam stopniowo, aby uzyskać odpowiednią gęstą konsystencję.

5. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

6. Po tym czasie dodaję erytrol, wszystko razem mieszam, przelewam na blachę, wrzucam część porzeczek i jagód do środka, znów odstawiam na ok. 15 minut, a po tym czasie wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni (tryb góra-dół).

7. Kiedy ciasto jest już w piekarniku, przygotowuję kruszonkę. Do miski wsypuję mąkę owsianą lub zmielone płatki owsiane i dodaję erytrol.

8. Rozpuszczam olej lub mus kokosowy w kąpieli wodnej (wkładam mały słoiczek z olejem do miski z bardzo ciepłą wodą i mieszam).

9. Rozpuszczony olej kokosowy wlewam do płatków i słodzika i energicznie mieszam. W połowie pieczenia (po ok. 25 minutach) otwieram lekko piekarnik, wsypuję ostrożnie resztę owoców oraz łyżką nakładam kruszonkę. Trzeba to zrobić szybko i ostrożnie, aby się nie poparzyć i aby ciasto nie wyszło zakalcowate. Ryzyko jest, jednak ja nie przepadam za spieczoną kruszonką. Można oczywiście kruszonkę posypać na ciasto przed włożeniem go do piekarnika.

10. Całość piekę jeszcze przez ok. 20 minut. Całkowity czas pieczenia wynosi ok. 40-45 minut w trybie góra-dół w temperaturze najpierw 190 stopni przez pierwsze 25 minut, a potem 180 stopni. Ważne, aby czas i temperaturę pieczewnia dostosować do swojego piekarnika – z mojego doświadczenia wynika, że każdy piekarnik jest inny.

11. Po upieczeniu ciasto zostawiam przez ok. 10 minut w piekarniku, a potem przerzucam je na kratkę. Po jakimś czasie wyjmuję z blachy i kładę bezpośrednio na kratkę, aby całkowicie wystygło.

11. Kruszonkę można położyć od razu na ciasto przed całym procesem pieczenia. Polecam tak zrobić osobom mniej wprawionym.

Wegańskie ciasto drożdżowe idealne z lodami

Wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami i porzeczkami będzie idealnie komponować się z domowymi wegańskimi lodami. Planuję zrobić je w weekend. Już czuję to połączenie. Podejrzewam, że do jutra nie będzie już ciasta, wtedy wykombinuję kolejne… Ale pewnie znów nie będę trzymać się przepisu i wyjdzie coś zupełnie nowego.

Pysznego ciacha do kawki!
Gosia


Spodobał Ci się ten przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk. Będzie mi bardzo miło!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

 

 


Zobacz także przepis na KOKTAJL Z SEZONOWYCH OWOCÓW – kliknij na zdjęcie!

29 komentarzy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
lipiec bez plastiku dzień bez foliówek
Lipiec bez plastiku

Lipiec to bardzo ekologiczny miesiąc! Ja w ogóle uważam, że lato to dobry pomysł na spróbowanie zdrowej diety, w tym...

Zamknij