Rzadko lepię pierogi, ale jak zacznę, to mogę tak cały dzień. Przyklejam się do nich jak gluten! Pierogi najczęściej robię z mąki orkiszowej (glutenowej) i kombinuję z różnymi farszami. Często są to tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, ale też i wegańskie pierogi à la ruskie – z ziemniakami, cebulką oraz tofu. Zdarza się również, że zamieniam ziemniaki na topinambur, aby było więcej urozmaicenia jeszcze smaczniej. Za tydzień zaczynamy remont i postanowiłam zrobić kilkaset pierogów w ramach diety przeprowadzkowej. Nalepię ich kilkaset, a potem będę tylko gotować na szybko! Myślę o kilku różnych farszach. Podziel się ze mną w komentarzu swoimi pomysłami, jak ja dzielę się z tobą przepisem na wegańskie pierogi z topinamburem i tofu.
Wegańskie pierogi, czyli gluten pełną gębą!
Wiesz, co mi się śni najczęściej? Gluten. Na zmianę z cholesterolem. Skąd się to bierze, to ja nie wiem. Chyba się boję glutenu i cholesterolu. Co prawda moje podejście do glutenu jest naukowe, rozsądne i zrównoważone i uważam, że nie powinien być podstawą naszej diety, ale nie taki diabeł straszny, jeśli tylko nie masz alergii czy nietolerancji. Ja najczęściej ze zbóż glutenowych wybieram stare ich odmiany, jak np. orkisz. I z takich mąk robię naleśniki, pizzę marinarę, chleb i oczywiście pierogi! Ciasto pierogowe z niczym się tak pięknie nie lepi, jak ze zwykłą mąką pszenną typ 500. Ale orkiszowa mąka pełnoziarnista (czyli razowa, typ 2000) również świetnie daje radę i z taką najczęściej lepię pierogi. Tak jak tutaj, w przepisie na wegańskie pierogi z topinamburem i tofu.
Wegańskie pierogi z topinamburem i tofu, czyli pierogi à la ruskie
W kuchni uwielbiam kombinować, więc i farsze na wegańskie pierogi są najczęściej kombinowane, zależy co jest w lodówce. Jako bazę do (pseudo)ruskich wybieram tofu, a do niego zeszkloną cebulkę i pyry. Albo topinambur. Topinambur daje nieco bardziej charakterystyczny smak, jest nieco słonecznikowy i bardziej wyrazisty niż ziemniaki. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością na raz (dlaczego, przeczytasz tutaj). Tradycyjny twaróg zamieniam na tofu, ale równie dobrze można użyć gotowych kremowych serów wegańskich. Po prostu bierz, co masz, przyprawiaj i kombinuj!
Przepis na wegańskie pierogi z topinamburem i tofu
Z podanych proporcji wychodzi ok. 25 pierogów, chyba że się podjada farsz w tzw. międzyczasie…
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki orkiszowej razowej
- 1 szklanka ciepłej wody
- łyżka oleju nierafinowanego rzepakowego
- szczypta soli
Farsz:
- 200 g tofu
- 3 małe topinambury
- 3 łyżki oleju nierafinowanego rzepakowego
- 3 średnie białe cebule
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki pieprzu
- szczypta soli
Jak ja to robię?
1. Ciasto na pierogi robię w następujący sposób: wsypuję mąkę do miski, dodaję łyżkę oleju, dolewam bardzo ciepłą wodę (ale nie wrzątek) i zagniatam, aż ulepię takie plastyczne ciasto – miłe w dotyku, jak piłeczka antystresowa. 😉 Ciasto odstawiam i zabieram się za farsz.
2. Tofu przekładam do miski, dodaję sok z cytryny i ugniatam je widelcem. Odstawiam na pół godziny.
3. Topinambur myję, obieram i gotuję ok. 10 minut w małej ilości osolonej wody lub na parze. Po tym czasie odcedzam, ale wody nie wylewam – może się jeszcze przyda do farszu.
4. Następnie topinambur ścieram na tarce.
5. Cebulę kroję w kosteczkę i wrzucam na patelnię, żeby się zeszkliła.
6. Do tofu wrzucam starty topinambur oraz zeszkloną cebulkę. Dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz sól, mieszam i zagniatam widelcem lub ręką. Można opcjonalnie zrobić to przez dosłownie kilka sekund blenderem.
7. Przechodzę do lepienia pierogów. Ciasto dzielę na małe porcje, biorę jedną i wałkuję na stolnicy, na stole lub dużej desce kuchennej. Pod ciasto sypię mąkę, aby się nie przykleiło do podłoża. I wałkuję aż będzie cienkie, ale nie aż tak, żeby się dziurawiło.
8. Kubkiem wykrawam kółka. Po przygotowaniu kółek z ciasta na środek nakładam farsz i lepię pieroga. I tak aż do końca, do ostatniego skrawka ciasta. 😉 Nie ukrywam, że cierpliwość jest wskazana, ale mnie ta czynność świetnie uspokaja i wycisza.
9. Ulepione pierogi wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję ok. 3 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Podaję ze smażoną cebulką, sosem bazyliowym na bazie śmietanki roślinnej lub z ulubionym dobrym zielskiem, np. mikrolistkami z parapetu.
A jak Ty robisz wegańskie pierogi?
Małgosia
55 komentarzy
Ania
Wygląda smakowicie!
Dobre Zielsko
Dziękuję, Aniu. Cieszę się, że moje wegańskie pierogi Ci się podobają. 🙂
Aneta
wyglądają zachęcająco 🙂
Dobre Zielsko
O to mi chodziło, mają zachęcać do wypróbowania przepisu. 😉
Anna
Super! Dopiero „odkrywam” topinambur, ale nie wiem czy wpadłabym na to, żeby dodać go do pierogów 😀 Chociaż… do pierogów można dodać wszystko i zazwyczaj będzie pysznie 🙂
Dobre Zielsko
Topinambur idealnie sprawdził się jako element farszu do pierogów. 🙂
Iwona
Wow! Świetna propozycja pierogowa 🙂 osobiście pierogi uwielbiam i będę musiała spróbować twojej wersji 🙂
Dobre Zielsko
Cieszę się, że przepis Ci podpasował. 🙂
Asia
Uwielbiam pierogi 🙂 a jak to jest w końcu z tym glutenem, spożywać czy nie spożywać…?
Dobre Zielsko
U zdrowych osób rezygnacja z glutenu nie jest konieczna, ale warto go ograniczyć na rzecz większej różnorodności w diecie – oprócz zbóż glutenowych mamy także owies, grykę, amaantus, komosę ryżową, proso etc. Produkty zbożowe często spożywamy w nadmiarze i to w postaci przetworzonych produktów, w których jest ukryty gluten, napuszonych ciasteczek, pączusiów itp. Kiedy przestajemy jeść tego typu produkty, najczęściej chudniemy i zaczniemy się lepiej czuć. I takie ograniczanie glutenu jest jak najbardziej ok, chociaż nie o sam gluten tutaj chodzi. Jest to również kwestia mody. Polecam wybieranie takich zbóż, jak orkisz, płaskurka, czy samopsza oraz produkty nieprzetworzone, z pełnego przemiału i przede wszystkim stawiać na dobre zielsko, czyli warzywa. Zboża nie powinny być podstawą naszego żywienia, jak to kiedyś się przyjęło, a właśnie warzywa. Warto obserwować swoje ciało i reakcje na poszczególne produkty i jeśli tylko zauważymy jakieś sygnały ze strony przewodu pokarmowego, to należy działać i udać się do lekarza i dietetyka. Niemniej jednak zalecam zdrowy rozsądek. Warto mieć również na uwadze, że niektóre produkty bezglutenowe również są bardzo wysokoprzetworzone.
Dobre Zielsko
Dietę bezglutenową należy zaś stosować w następujących przypadkach: kiedy mamy stwierdzoną celiakię, czyli nadwrażliwość na gluten powodującą uszkodzenie kosmków jelitowych, nieceliakalną nadwrażliwość na gluten bez uszkodzenia kosmków jelitowych, a także alergię na białko pszenicy. Dotyczyć to może łącznie ok. 10% populacji. Kolejną grupą pacjentów, którym zaleca się eliminację glutenu są osoby cierpiące na inne choroby autoimmunologiczne niż celiakia, czyli na przykład „popularne” Hashimoto. I tutaj takich pacjentów jest coraz więcej. Nie ma jednak bezwzględnie jednoznacznego stanowiska, ale pojawia się coraz więcej badań i hipotez, że jednak gluten przyczynia się do rozwoju chorób autoimmunologicznych i ja zalecam, jeśli nie odstawienie, to przynajmniej ograniczenie. Warto pomyśleć o diecie bezglutenowej w tych przypadkach, oczywiście po wykonaniu badań i po konsultacji z lekarzem oraz dietetykiem. Ja ze swojego doświadczenia wiem, że eliminacja nabiału i ograniczenie glutenu pomaga przy Hashimoto.
Justyna
Na pewno skorzystam 🙂
Dobre Zielsko
Świetnie! Udanego lepienie pierożków. 🙂
Agnieszka S.
pysznie wyglądają!!! Aż wypróbuję i oczywiscie dam znac jak mi smakowały 🙂
Dobre Zielsko
Bardzo się cieszę. Możesz opublikować zdjęcie swoich pierogów na profilu facebookowym bloga wegańskiego Dobre Zielsko: https://www.facebook.com/dobrezielsko. Serdecznie zapraszam. 🙂
Asia
Spróbuję takie zrobić, narobiłaś mi smaka 😉
Dobre Zielsko
Super, zatem udanego orkiszowego lepienia pierogów. 🙂
Marysia
Wyglądają przepyszie i bardzo pomysłowe podpowiedzi na wegańskie urozmaicenia 🙂
Dobre Zielsko
Urozmaicenie jest bardzo ważne. 🙂
Bernardeta
Uwielbiam pierogi, czas też ostatnio mi pędzi jak oszalały i szczerze Twoje pierogi, a konkretnie farsz kupiły mnie od razu :D. Cudowne :-).
Dobre Zielsko
Dziękuję! Bardzo mi miło. 🙂
Dominika
Jestem kulinarnie upośledzona, ale jakby ktoś zrobił mi takie pierożki to z chęcią bym zjadła 😉
Dobre Zielsko
Nie mów tak… 😉 Zmień nastawienie, a wszystko zacznie wychodzić. 🙂
Martyna
Uwielbiam robić pierogi! Koniecznie muszę spróbować Twojego przepisu 🙂
Dobre Zielsko
Częstuj się. 🙂
Agnieszka
o mamo jak mi ślina pociekła 🙂
Dobre Zielsko
I o to mi chodziło. 😉
Ola
Świetny pomysł na farsz;) ile zdrowych składników w środku. Zwykle pierogi kojarzą się z mało wartościowym posiłkiem. Grube ciasto, a w środku nic specjalnego. A Twojej wersji jestem pod wrażeniem!
Dobre Zielsko
Staram się przemycać zdrowe produkty wszędzie, gdzie się da. 😉
Anka
no właśnie największym problemem z glutenem jest to, ze świetnie się kleikuje!! I nic go nie zastąpi, a jedynie moze udawać. Tak więc kombinuję z mielonym siemieniem lnianym, z mąką ziemniaczaną itp. Jednak gluten wciąż wygrywa. Szkoda tylko, że zawiera związki opioidalne, które uzależniają i dlatego też tak ten gluten kochamy, zwłaszcza z mąk tzw. „wysokobiałkowych”. Tak, jak wspomniałaś – podstawą naszego jadłospisu powinno być przede wszystkim zielsko 🙂
Dobre Zielsko
Warzywa to podstawa! A bez glutenu też daję radę zrobić pierogi, ale jednak jesteśmy przyzwyczajeni do pewnego stopnia „lepkości” i wydaje nam się, że nie wychodzi tak, jak powinno.
Sara
Ostatnio zaczynam być trochę bardziej eko i choć nadal daleko mi do bycia weganem, to przepis wypróbuję! 🙂
Dobre Zielsko
Warto czasem urozmaicić dietę czymś lżejszym. 🙂
Anna
Wstyd się przyznać, ale w swoim 30-letnim życiu jeszcze nigdy nie zrobiłam pierogów 😛
Uwielbiam Twoje przepisy, więc może w końcu czas się za to zabrać 🙂
Dobre Zielsko
Ja się przyznam, że miałam długą przerwę… 😉
Marta
Pierogi kocham w każdej postaci!
Dobre Zielsko
Ja właściwie też, oczywiście tej wegańskiej postaci. 😉
Katarzyna
Rewelacyjny przepis, bardzo mi się podoba 🙂 Rzadko robię pierogi, ale ostatnio dzielnie się ku temu skłaniam, więc chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂
Dobre Zielsko
Inspiruj się więc moim przepisem na wegańskie pierogi i dopasuj go do swoich preferencji. 🙂
Aneta
Wyglądają super i pewnie smakują wybornie 🙂 aż narobiłaś apetytu na pierożki 🙂
Dobre Zielsko
Jak tylko myślę o pierogach, to zawsze mam na nie ochotę. 😉
Dominika
Nadzienie zupełnie niespotykane, wręcz zjawiskowe. Nie powiem, nie wpadłabym na takie połączenie. A nie dość, że wygląda zupełnie „tradycyjnie”, to domyślam się, że jest równie smakowite. Dałaś do myślenia 🙂
Dobre Zielsko
Mi to połączenie długo już chodziło po głowie, aż w końcu zrobiłam. 😉
Marta
Ale smakowicie wyglądają! W Hiszpanii jednak ze świecą szukać topinamburu czy czarnej rzepy. Czym mogę zastąpić te warzywa, żeby nadzienie zachowało swój smak?
Dobre Zielsko
Hmmm, na pewno ziemniakiem i słonecznikiem. A zamiast czarnej rzepy coś lekko ostrego, a może masz dostęp do białej rzodkwi?
Kasia
Chętnie wypróbowała bym takie pierogi tylko nie wiem co na to moja rodzina oni A nie ugieci w sprawie tradycyjnego smaku pierogów
Dobre Zielsko
Raz spróbują i się przekonają… 😉
Martyna
Ja jestem zakochana w pierogach od dzieciństwa to moje ukochane danie. Koniecznie muszę takich spróbować :]
Dobre Zielsko
Mi też pierogi kojarzą się z dzieciństwem. Od lat nieustannie.
Paulina
U mnie w domu dania wegańskie jak najbardziej się sprawdzają, mimo iż nie jesteśmy weganami. Myślę, że takie pierożki również posmakują domownikom 🙂
Dobre Zielsko
Od czasu do czasu warto wprowadzić jakieś urozmaicenie. A do tego zdrowe i pyszne. 🙂
Olga
Oh God! Zupełnie nie moje smaki. Dla mnie pierogi to muszą być z mąki pszennej z kapustą i grzybami lub pieczarkami i mozzarella. Reszta mogłaby nie istnieć. Z owocami nawet nie tknę.
Dobre Zielsko
Każdy ma swoje preferencje. 🙂
Ela
Ja lubię i często robię pierogi z mąki pszennej z pełnego przemiału (z pobliskiego młyna) a do środka daję kaszę jaglaną i przeróżne sery. Nie zawsze jest wegańsko ale zawsze pyszne 🙂
Iwona
Dawno u ciebie nie byłam Małgosiu, a tu takie pyszności:) Pozdrawiam serdecznie i bardzo świątecznie.