Wegańskie korzenne ciasteczka bez cukru coraz bardziej przywołują zawsze świąteczne klimaty. A u mnie z reguły na święta jest bardziej słodko, niż wytrawnie. Święta kojarzą mi się nieodłącznie z bakaliami i przyprawami korzennymi. Będzie więc dużo ciasteczek i pierniczków. W tym roku planuję trochę pokombinować z pierniczkami, pewnie zrobię je na dwa sposoby – tak, jak zawsze plus wersja kombinowana. Ale to za tydzień, zobaczymy, co wyjdzie. Dziś były wegańskie korzenne ciasteczka bez cukru, które według poniższego przepisu pierwotnie zrobiłam pewnego chłodnego i deszczowego lipcowego wieczoru…
Wegańskie korzenne ciasteczka bez cukru to nie pierniczki
Ciasteczka są lekko pierniczkowe w smaku, ale jednak nie zupełnie w formie, bo pierniczki są bardziej kruche, a (bezglutenowe) korzenne ciasteczka bez cukru wyszły bardziej mokre, za to równie korzenne i rozgrzewające. Nooo i pierniczki robię w różnych świątecznych kształtach, a ciasteczka były po prostu nakładane na papier do pieczenia łyżeczką, a ciasto było gęste, ale lejące się. Ciasteczka można także posypać siemieniem lnianym, ziarnami sezamu, otrębami owsianymi itp. Korzenne ciasteczka bez cukru mogą być bezglutenowe, jeżeli zastosujecie bezglutenowe płatki owsiane oraz otręby do posypki. Do tego pasuje pyszna zimowa herbata. I jeszcze tylko śniegu brakuje, by klimat był iście świąteczny.
Przepis na wegańskie korzenne ciasteczka bez cukru
Czego nam potrzeba?
Proporcje podane na 2 blachy ciasteczek, z czego wychodzi ok. 30 sztuk + trochę na podjadanie. W trakcie nie da się nie podjadać, więc istnieje możliwość, że wyjdzie Wam więcej ciasteczek, tudzież… mniej.
- 200 g ziaren sezamu lub pasty sezamowej tahini
- 200 g suszonych daktyli (najlepiej niesiarkowanych)
- 100 g płatków owsianych
- duży dojrzały banan (taki w kropki) lub dwa małe
- szklanka wody lub mleka roślinnego, np. domowego kokosowego ➡ przepis
- łyżeczka przyprawy korzennej ➡ przepis lub cynamonu i goździków
- szczypta soli
- posypka: płatki migdałowe, otręby owsiane, sezam, siemię lniane itp.
- opcjonalnie: proszek do pieczenia
Jak to zrobić?
Płatki owsiane zalewamy letnią wodą lub mlekiem roślinnym (1 cm powyżej płatków) i odstawiamy na pół godziny. Daktyle myjemy i zalewamy ciepłą wodą na parę minut. Jeśli używacie twardych daktyli (najczęściej są siarkowane), to trzeba je namoczyć w gorącej wodzie na około godzinę. Ziarna sezamu mielimy w blenderze. Trochę tu potrzeba cierpliwości… Co jakiś czas należy zgrzebywać sezam łyżką ze ścianek kielicha. Blendujemy aż do uzyskania półpłynnej konsystencji. Jeśli nie macie (dobrego) blendera, to weźcie gotową tahini (szukajcie takiej, gdzie jest 100% sezamu). Po wymoczeniu daktyle kroimy na małe kawałki. Banana kroimy w małe talarki.
Co dalej?
Do miski (lub pojemnika miksera) wrzucamy zmielony sezam (tahini), płatki owsiane razem z wodą/mlekiem, pokrojone daktyle i banana. Dorzucamy przyprawę korzennę lub tylko cynamon i goździki. Dodajemy szczyptę soli. Opcjonalnie można dodać proszek do pieczenia, wtedy ciasteczka lekko podrosną, nie jest to jednak konieczne, ja nie dodawałam i nawet lepiej mi takie smakują. Blendujemy wszystkie składniki. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany. Jeśli potrzeba, dolewamy trochę wody lub mleka roślinnego. Ciasto nakładamy małymi porcjami na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Jak kładziemy ciasto, to trzeba je tak lekko, okrężnymi ruchami „rozwałkować” łyżką, nadają im okrągły kształt. Ciasteczka mają być cienkie. Posypujemy je płatkami migdałowymi, ziarenkami lub otrębami. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30 minut. Musicie zaglądnąć po około 20 minutach, czy nic się nie przypala. Po wyłączeniu piekarnika, zostawiamy ciasteczka, aby do siebie doszły. Ale pachnie!
Ciasteczek nigdy dosyć!
Ciasteczka wychodzą bardzo słodkie i są po prostu pyszne. Pachną bardzo korzennie. Jeśli chcecie zrobić ciasteczka bardziej bakaliowe, to zerknijcie poniższe przepisy. A na rozgrzanie (i na drobny prezent) proponuję idealną na zimę rozgrzewającą herbatę.
Małgosia
46 komentarzy
iwona
Czy takie ciasteczka mogą jeść cukrzycy? Trochę mnie ten banan zastanawia. Jak myślisz?
Dobre Zielsko
Banany oraz daktyle (zwłaszcza suszone) zawierają sporo cukrów i ich spożycie powinno być ograniczane u cukrzyków. Można od czasu do czasu zjeść banana, ale pod warunkiem mniejszego spożycia innych źródeł węglowodanów. Najlepiej skonsultować każdy przypadek z lekarzem prowadzącym i/lub dietetykiem.
Iwona
Tak myślałam. A może znasz jakieś ciasto dla cukrzyków – muszę upiec na święta dla teściowej
Dobre Zielsko
Polecam ciasto marchewkowe. Coś w tym stylu: http://dobrezielsko.pl/ciasto-marchewkowe (mały banan nie zaszkodzi, ale to też zależy od pacjenta). A może zrobię osobny wpis – mam jeszcze takie ciasto marchewkowo-czekoladowe… 😉
Lidia
Brzmi znakomicie 🙂 Jak już miną święta i człowiek znów będzie miał ochotę na słodkie, to wypróbuję 🙂
Dobre Zielsko
Udanego pieczenia i pałaszowania ciasteczek. 🙂
Gosia
Uwielbiam korzenne ciacha, czasem piekę, ale takiej wersii nie znałam.
Dobre Zielsko
Polecam wypróbować. Są pyszne. 🙂
Ola
Cynamon i goździki 🙂 na pewno będzie pysznie 🙂 dzięki za inspiracje!!
Dobre Zielsko
Idealne świąteczne połączenie. 🙂
Evi
Poproszę podwójną porcję! 🙂
Dobre Zielsko
Bardzo proszę. 🙂 Akurat takie ciasteczka można jeść w podwójnej porcji. 😉
Zora
Właśnie baaardzo zgłodniałam! 🙂
Super przepis, biorę się za wypróbowanie 🙂
Dobre Zielsko
Dziękuję. 🙂 Udanych wypieków. 🙂
Zuzanna
szukałam ciekawej, bezcukrowej propozycji na Święta 😀 Bardzo podoba mi się propozycja z wykorzystaniem tahiny
Dobre Zielsko
Bardzo się cieszę, że znalazłaś coś dla siebie. 🙂
Kamila
mmm…wygladaja oblednie! musze wyprobowac! 🙂
Dobre Zielsko
Dziękuję. Są bardzo dobre. 🙂
Lady
Wyglądają przepysznie. Jeszcze z taką rozgrzewającą herbatką <3
Dobre Zielsko
Idealne połączenie. 🙂
Karolina
Nie lubimy Cię, nie będziemy tu zaglądać… nie nie nie nie nie! 😉 – tak krzyczą teraz moje spodnie 😛 Pysznie jak zawsze!
Dobre Zielsko
Hihihihi, cóż… moje przepisy są dobre i zdrowe. Więc nie ma ryzyka ciasnych spodni. 🙂
Kachna
Daj kilka 😀
Jak mi się nigdy nie chce robić ciasteczek, ale jadłabym codziennie! 😛
Może to dobrze, że mi się nie chce, bo jak bym codziennie je robiła, to bym się w drzwi później nie mieściła 😉
Dobre Zielsko
Ależ to są bardzo zdrowe ciasteczka, dobre kalorie, od nich się nie tyje. Chyba że się zje duże ilości. 🙂
Aga
Bardzo fajne te ciasteczka, skład wspaniały więc trzeba spróbować 🙂
Dobre Zielsko
Dziękuję, udanych wypieków. 🙂
Magdalena
Uwielbiam takie ciasteczka, bez kremów, bez zbędnych dodatków, które sprawiają, że dupka rośnie jeszcze bardziej niż powinna. Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Dobre Zielsko
Od takich dupka nie rośnie, zapewniam Cię. 😉 Oczywiście wszystko w rozsądnych ilościach. A jak mamy jeść już coś bardziej słodkiego, to wybierajmy dobre kalorie. 🙂
Ewelina
Walczę z dodatkowymi kilogramami, a tutaj masz takie pyszne przepisy na słodkości. Będę często wpadać 🙂
Dobre Zielsko
To są dobre słodkości. 🙂 Wbrew pozorom nawet przy dietach odchudzających poleca się bakalie i dobre kalorie – oczywiście w małych ilościach. Dłużej „trzymają”, a do tego zawierają sporo błonnika. Powodzenia w „walce”! Trzymam kciuki! Ruszaj się, pij dobrą wodę i zdrowo się odżywiaj. 🙂
Iwona
Mniami!
Ostatnio robiłam korzenny chleb bananowy i uwielbiam połączenie banana z przyprawami korzennymi 😀
Marlena
Uwielbiam korzenne ciasteczka 😉 Te też z pewnością wypróbuje 😉
Dobre Zielsko
Polecam, inspiruj się. 🙂
Ania
bardzo ciekawe te ciasteczka, z przyjemnością wypróbuję przepis 🙂
Dobre Zielsko
Bardzo się cieszę, udanych wypieków. 🙂
Hanna
Spróbuję zrobić z bananem ale bez daktyli (domownicy nie lubią). Trzbeba będzie dosypać cukier, czy sam banan powinien wystarczyć? 🙂
Dobre Zielsko
Bardzo dojrzały banan powinien wystarczyć. Jeśli domownicy lubią słodkie, można dodać stewię.
Marta
To coś dla mnie 🙂 Muszę tu częściej zaglądać!
Dobre Zielsko
Zapraszam również na profil facebookowy bloga: https://www.facebook.com/dobrezielsko. Jeśli masz pytania, chciałabyś podzielić się przepisem lub zapytać o modyfikację, to proszę śmiało pisz. 🙂
Damian
Ale mnie naszło po tych ciasteczkach na herbę… z goździkami i imbirem! 🙂
Duśka :D
Czym mogłabym zastąpić daktyle? Nie przepadam za ich smakiem 🙁
Dobre Zielsko
Daktyle w przepisie są tu nie tylko dlatego, żeby dodać słodkiego smaku, ale również dla konsystencji. Polecam świeże daktyle lub daktyle medjool, które różnią się w smaku od większości dostępnych suszonych, twardych suszonych daktyli. Można je zamienić suszonymi śliwkami lub figami, opcjonalnie startym jabłkiem – tutaj trzeba by trochę pokombinować.
Sezamka
Ciasteczka wyszły mi z bardzo wyczuwalnym smakiem goryczki. 🙁 Czy tak miało być? Co można zrobić by ją zniwelować?
Dobre Zielsko
Jeśli jest posmak goryczki, to pewnie sezam był długo przechowywany, ewentualnie tahini mogła być zjełczała. Dlatego ja preferuje tahini domowej roboty ze świeżego sezamu, przechowywanego w chłodnym, przewiewnym miejscu. 🙂
Sezamka
Dziękuję za odpowiedź. Sezam mielilam sama (kupiony dzień wcześniej w opakowaniu, nie luzem) i właśnie po zmieleniu smak był super, pyszna chalwa 🙂 no a po dodaniu i zmiksowaniu reszty składników, jeszcze przed pieczeniem, pojawił się gorzki smak.
Dobre Zielsko
Nic mi tu w składzie nie pasuje, co by mogło nadać gorzki smak… Spróbuj może jeszcze raz, dodawaj pojedynczo składniki i próbuj. Może znajdzie się jakiś składnik, który wpływa na niepożądany smak. 🙂