Dlaczego warto jadać wegańskie zupy?

Tej wiosny wzięło nas na wegańskie zupy. Jak nigdy ich za często nie robiłam, tak zaczęłam robić intensywnie i w dużych ilościach. Chyba zmusiła nas do tego poniekąd intensywna praca i brak czasu na dłuższe codzienne gotowanie. Zupy są świetnym szybkim i wartościowym posiłkiem dla zapracowanych. Idą u nas wręcz garami i robimy je coraz częściej i chętniej. Dziś skończył się weekendowy kremowy barszcz, więc postanowiłam zrobić kolejny warzywny obiad na kolejne dwa dni. Wegańskie zupy są idealne (nie tylko) dla zabieganych wegan oraz fanów soupingu.

Dlaczego warto jadać obfitujące w różnorodność warzyw wegańskie zupy?

Odpowiedź znajduje się już w samym pytaniu – różnorodność. Wszak różnorodność warzyw to klucz do zdrowej diety. A do zup możemy „wepchać” wszystko, co popadnie, nie przejmując się za bardzo formą podania poszczególnych składników, ani tym, czy poszczególne warzywa są piękne, regularne itp. W zupach kremach i tak wszystko razem blendujemy i dzięki temu nie przejmujemy się, czy dane warzywo jest „ładnie” i równo pokrojone, czy starte na tych samych oczkach… W zupach możemy również przemycić składniki, za którymi nie przepadamy, a które zawierają cenne witaminy i składniki mineralne. Sprawdza się to zwłaszcza u dzieci. U mnie takim przykładem jest marchewka. Średnio za nią przepadam i jakbym miała ją na talerzu samą, a do tego jeszcze ugotowaną, to bym jej nie tknęła. A w zupie kremie – bez problemu zjem i będzie mi smakować.

Idealne nawodnienie, zwłaszcza latem

Zupy, oprócz tego, że dostarczają nam sporo substancji odżywczych, witamin i minerałów, świetnie nawadniają organizm, dostarczając wody z warzyw. Latem warto jadać zawierające dużo wody lekkie i letnie zupy sporządzone z sezonowych warzyw, zaś zimą dobrze sięgnąć po bardziej gęste, ciepłe i pożywne zupy kremy. Zupy szybko zaspokajają głód, a jeśli zawierają trochę roślinnego tłuszczu oraz białka, są bardzo sycące i długo „trzymają”. Ponadto odrobina tłuszczu przyda się zwłaszcza przy warzywach zawierających sporo beta-karotenu, gdyż do wytworzenia z niego witaminy A potrzebny jest tłuszcz.

Dlaczego warto jadać wegańskie zupy – czytaj dalej: http://dobrezielsko.pl/weganskie-zupy/2/.

wegańskie zupy, zupa wegańska

13 myśli na temat „Dlaczego warto jadać wegańskie zupy?

  1. Jak ja się cieszę, że pojawi się przepis na wege zupę! Zupy mogę jeść na każdy posiłek, rano, w ciągu dnia i na kolację.
    Jestem niesamowicie ciekawa jak to zupka będzie. Trudno mi podać swoje zupy faworyty bo lubię wszystkie!!!
    Dobre Zielsko dawaj przepis!

    • Ja też się cieszę! Gotowanie wegańskich zup kremów sprawia mi ostatnio dużo radości. Chętnie podzielę się przepisem – proszę o cierpliwość do jutra. 🙂

  2. Bardzo lubię wegańskie zupy kremy i często robie np. cukiniową, marchewkową, z kalafiora, wielowarzywna, z buraków z pora (pychota). Sporo jak na niewegankę 🙂 Uściski Małgosiu

  3. Lubię zupy, ale nie wszystkie 🙂 Trudno mi się przekonać do jakiejś nowej, wielu rzeczy nie lubię np. buraków, dyni 🙂 Zdjęcia wyglądają bardzo apetycznie 🙂

Dodaj komentarz

Inline
Inline