Placki z mąki z ciecierzycy z dużą ilością zielska

wegańskie bezglutenowe placki z mąki z ciecierzycy

Placki z mąki z ciecierzycy, tudzież wegańskie omlety, takie podobne do ziemniaczanych. to obiad, których ostatnio namiętnie się zajadam. Poprzednio było u mnie słodko, orzechowo i korzennie… Czyli typowo jesiennie. A teraz pożywna ciecierzyca i dużo dobrego zielska. Placki z mąki z cieciorki robi się błyskawicznie, można wrzucać do nich różne kawałki warzyw, czy grzybów i wszelkimi zjadliwymi resztkami, które zalegają w lodówce i nie wiadomo, co z nimi począć. Placki ciecierzycowe można zrobić także w formie wegańskiego omletu.

Wegańskie bezglutenowe placki z mąki z ciecierzycy

Placki z cieciorki mają w składzie płatki owsiane, które w wersji bezglutenowej przepisu powinny być bezglutenowe ze specjalnym oznaczeniem na opakowaniu. Ja do ciasta na placki dodałam także trochę zielska – jarmuż oraz pieczarki, bo akurat w lodówce walały się jakieś pojedyncze sztuki. Przepis jest szybki i prosty, a placki cieciorkowe są naprawdę pożywne, idealnie pasują na obiad dla zabieganych i świetne komponują się z surówkami. Jadam je także na śniadanie, jeśli wiem, że potem mam dłuższą przerwę do kolejnego posiłku. I o ile rzadko smażę, to jak zacznę jednego dnia z takimi plackami, to mogę smażyć je przez trzy dni z rzędu. Tak to już u mnie bywa, że miewam kulinarne fazy.

Przepis na wegańskie bezglutenowe placki z mąki z ciecierzycy

Z podanych proporcji wychodzą 3 średnie omlety lub 6 mniejszych placków.

Składniki:

  • 200 g mąki z ciecierzycy (u mnie świeżo zmielona w blenderze)
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju kokosowego (wolę olej nierafinowany, ale jeśli nie chcecie czuć posmaku kokosa, weźcie rafinowany)
  • 5 pieczarek
  • 2 liście jarmużu lub innego zielska (np. kapusty)
  • ząbek czosnku lub cebulka
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • szklanka wody (przygotuj trochę więcej)

Wykonanie:

Do miski wsypuję płatki owsiane i zalewam je małą ilością wody, po paru minutach wsypuję mąkę z ciecierzycy. Siemię lniane mielę w młynku, a następnie mieszam z odrobiną wody. Olej roztapiam i lekko ostygnięty wlewam do mąki i płatków. Dodaję siemię. Jarmuż, bazylię i pieczarki myję, kroję na małe kawałeczki i wrzucam do ciasta. Czosnek wyciskam przez praskę i wrzucam do ciasta. Dodaje przyprawy, zalewam wodą i wszystko razem mieszam. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaję trochę wody, jeśli zaś zbyt rzadkie (mało prawdopodobne), to dodaję więcej mąki. Odstawiam na chwilę, a następnie rozgrzewam olej kokosowy na patelni i leję trochę ciasta. Można je rozlać na całej patelni i wyjdzie wtedy coś à la omlet. Jeśli zaś mają wyjść małe placki, to leję mniejszą ilość ciasta. Placki smażę kilka minut z obydwu stron. Im większe placki, tym dłużej trzeba je smażyć. Jeśli jesteś głodna (głodny), zrób mniejsze, będzie szybciej.

Z czym podać placki z mąki z ciecierzycy?

Placki cieciorkowe zajadam oczywiście z dużą ilością zielska. Ostatnio była to surówka z czerwonej kapusty, a do tego rukola, zioła i sporo oleju z pierwszego tłoczenia, tym razem z czarnuszki. To bardzo pożywna propozycja na szybki posiłek po całym dniu pracy. Jeśli chcesz zrobić coś jeszcze z ciecierzycy, wypróbuj przepis na wegański omlet z mąki z ciecierzycy oraz falafele.

Udanych szybkich obiadów,
Małgosia

Podobny przepis:

Wegański omlet z mąki z ciecierzycy

Jak zrobić mąkę z ciecierzycy w blenderze Ronic Zyle?

Kotleciki z ciecierzycy z surówkami, czyli obiad idealny

39 Replies to “Placki z mąki z ciecierzycy z dużą ilością zielska”

  1. Jak zwykle cudne zdjęcia. Małgosiu, czy mąka musi być z cieciorki? Czy łatwo taką kupić? A jeśli zamienić to na jaką? Bardzo lubię placki ziemniaczane, z cukinii, z jabłkami, śliwkami. Ale takich nie znałam. Zamierzam spróbować. Pozdrawiam ciepło
    1. Dziękuję. :) Tak, musi być, dzięki temu placki się "kleją", cieciorka zawiera sporo białka. Lepiszczem jest tutaj również siemię lniane. Próbowałam je robić w kilku wariantach z mąką zbożową i im więcej cieciorkowej, tym lepiej się trzymają, minimalna proporcja dla mąki cieciorkowej to 3:1. Mąkę kupisz w sklepach z żywnością ekologiczną i bardziej naturalną, ale także w marketach. Polecam wypróbować, naprawdę warto. :)
    1. Jasne! Mi na przykład wystarczy jeden taki duży placek, a facetowi dwa i pół. ;) Cieciorka ma sporo białka, a to syci. :)
  2. Wyglądają pysznie!!!
  3. Może tak uda mi się polubić cieciorkę :)
    1. Dodaj ulubione przyprawy i spróbuj zrobić takie placki. Warto się przekonać. :)
  4. Mąkę z cieciorki można przygotować samodzielnie. Wystarczą ziarna ciecierzycy, które należy nieco przyrumienić na suchej patelni a następnie zemleć. Ja do tego celu korzystam z młynka żarnowego jako wymiennej przystawki do maszynki do mielenia. Opis szczegółowy bez trudu można znaleźć poszukując przepisu na mąkę z ciecierzycy.
    1. Ja robię mąkę w blenderze szybkoobrotowym: https://dobrezielsko.pl/jak-zrobic-make-z-ciecierzycy-w-blenderze/. :)
  5. ale fajne, bardzo mi się podobają! wypróbuję na pewno!
  6. Brzmi ciekawie! Nigdy nie jadłam nic z mąki z ciecierzycy. Czy wykorzystujesz tę mąkę także do innych dań? Wypieków?
    1. Tak, np. dodaję ją do ciasta na pizzę, bułeczki oraz chleba - podnoszę dzięki temu ilość białka i troszkę lepiej ciasto się klei.
  7. Bardzo lubię cieciorkę, ale mąki z niej nigdy nie używałam. Wypróbuję :-) Pyszne fotografie, jak zawsze, gratuluję :-)
    1. Dziękuję. :) Spróbuj użyć mąki do tego typu placków. Na pewno wyjdą super! :)
  8. Różnych wariacji na temat cieciorki próbowałam ale jeszcze nie w takiej odsłonie. Nie omieszkam wypróbować! Dzięki za inspirację!
  9. Pięknie się prezentują, a przepis wydaje się być naprawdę świetny! :)
    1. Przepis prosty i szybki, a placki pyszne i pożywne. :)
    1. Smacznego! :)
  10. Brzmi świetnie! Muszę wypróbować :) W ogóle pięknie się placuszki prezentują na kapuście i zieleninie :D
    1. Dziękuję. :) To bardzo dobre połączenie. :)
  11. Nie widziałam jeszcze mąki z cieciorki, ale może dlatego, że nigdy jej nie szukałam;) Rozejrzę się, bo takie placuszki to świetna alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych, które często goszczą u nas na piątkowym obiedzie.
    1. Poszukaj, mąka z cieciorki pojawia się coraz częściej nawet w hipermarketach, można ją również zrobić w domu, w blenderze szybkoobrotowym - tutaj przepis: https://dobrezielsko.pl/jak-zrobic-make-z-ciecierzycy-w-blenderze/. Placki z mąki z ciecierzycy są bardzo pożywne, więc jak najbardziej sprawdzą się jako alternatywa dań obiadowych.
  12. Jestem mięsożercą, ale to wygląda świetnie i bardzo smakowicie. Może zrobię narzeczonej wegetariance niespodziankę na urodziny w postaci w takich placków :))
    1. Wegedanie na urodziny i inne okazje to zawsze dobry pomysł!
  13. Omlety to dla mnie doskonałe rozwiązanie na śniadanie :) Dzięki Twojemu przepisowy mam kolejny nowy! Zabieram go ze sobą, tym bardziej, że uwielbiam jarmuż <3
  14. Bardzo lubię tego typu placki, na szczęście mąkę z ciecierzycy dość łatwo jest teraz dostać. Zapisuję!
  15. Placki z ciecierzycy? Nigdy nie próbowałam, ale z pewnością są genialne! :)
    1. Nieskromnie powiem, że tak... Jak się do nich dorwaliśmy, to były trzy dni z rzędu, aż się mąką skończyła. ;)
  16. O mące z cieciorki przeczytałam w ostatnim "Moim gotowaniu", ponieważ już ją zrobiłam, jutro robię Twoje placki:)
    1. Bardzo się cieszę, że Dobre Zielsko Cię zainspirowało. :)
  17. wyglada przepieknie, ciekawa jestem jak mnie bedzie smakować.
    1. Placki są lekkie i pyszne z surówkami. Bardzo dobre połączenie. :)
  18. A ja się martwiłam na co wykorzystać mój zapas cieciorki. A teraz już wiem, że część zmielę na mąkę na Twoje placuszki. Wyglądają mega apetycznie :)
    1. Dziękuję! Lubię przepisy, gdzie można wykorzystać resztki lub nadmiar jakiegoś produktu. :)
  19. UWIELBIAM :* - Dziękuję Ci <3
  20. Świetne! Przetestuję, ale już czuję, że wskoczy do stałego menu ;-)
  21. […] Placki z mąki z ciecierzycy z dużą ilością zielska […]
  22. Uwielbiam wszelkie placki wegańskie, chyba wypróbuję :) Ostatnio jednak po ciecierzycy bolał mnie brzuch (była moczona przez około 10 godzin i gotowana potem przez godzinę). Zastanawiam się, co mogło być nie tak? Moje jelita są trochę przewrażliwione :) Pozdrawiam ;)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.