Od jakiegoś czasu chodzą za mną pomidory, zwłaszcza suszone, rukola, bazylia, pieczarki, sos pomidorowy i słonecznikowy sos czosnkowy. Idealne składniki na pizzę. Ale ileż tej pizzy można robić i jeść. Postanowiłam zrobić tartę! A la pizza. Gryczaną dla odmiany, bo w domu żadnej mąki nie mieliśmy, za to był kilogram kaszy gryczanej, a z niej mąkę można zrobić bez problemu w blenderze wysokoobrotowym (jak to zrobić, przeczytasz tutaj). I zrobiłam coś pysznego. Z piekarnika właśnie wyszła bezglutenowa i wegańska tarta z pieczarkami i pomidorami na mące gryczanej. Z pomidorami suszonymi, sosem pomidorowym, oczywiście czosnkiem i cebulką. Oprószyłam ją natką pietruszki oraz bazylią.
Wegańska bezglutenowa tarta na mące gryczanej
Mąki bezglutenowe nadają się idealnie do tart, bo są cięższe niż glutenowe i po prostu nie rosną tak na drożdżach jak biała mąka pszenna. I również z tej racji, że nie są oczyszczone, to są zdrowsze. Co nie oznacza, że mąki glutenowe nie są zdrowe – te pełnoziarniste są jak najbardziej, zwłaszcza z prastarych zbóż, np. orkiszu czy samopszy. Ale nie wszyscy mogą jeść gluten, poza tym warto w swej diecie jadać różnorodnie i wybierać różne zboża oraz pseudozboża, jakim jest gryka (o właściwościach gryki przeczytasz tutaj). Tarta z pieczarkami i pomidorami jest właśnie na mące gryczanej, chociaż w zasadzie to zrobiłam ją z kaszy, bo mąki mielę z ziaren w blenderze wysokoobrotowym.
Tarta z pieczarkami i pomidorami, czyli pizza inaczej
Tarta z pieczarkami i pomidorami, cebulką, czosnkiem i odrobiną zielska jak nic przypomina pizzę – klasyczną marinarę w wersji na bogato, czyli z dodatkami. Przepis na wegańską pizzę marinarę znajdziesz tutaj, również w wersji bezglutenowej. Przepisy różnią się praktycznie tylko ciastem i wysokością farszu. Do tarty zrobiłam gęściejszy sos, był jeszcze bardziej pyszny, bo dodałam do niego suszone pomidory i nałożyłam go więcej, jak na tartę przystało.
Przepis na gryczaną tartę z pieczarkami i pomidorami
Tarta z pieczarkami i pomidorami może mieć różne średnice. Zależy od tego, jaką masz formę. Moja ma średnicę około 28 cm i właśnie na taką formę podaję proporcje.
Składniki:
Spód:
- 200 g mąki gryczanej
- 50 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych (najlepiej zwykłych lub górskich)
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- 50 ml oliwy lub nierafinowanego oleju kokosowego
- pół szklanki wody
- porządna szczypta soli
Sos pomidorowy:
- 400 g passaty pomidorowej / 300 g przecieru pomidorowego i pół szklanki wody
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- porządna szczypta soli
Dodatki:
- 6 dużych pieczarek
- kilka pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku
- 4 suszone pomidory
- 2 cebule
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- garść świeżej bazylii
- garść świeżej natki pietruszki
Wykonanie:
1. W blenderze mielę na mąkę osobno kaszę gryczaną, płatki owsiane oraz ciecierzycę.
2. Zmielone płatki owsiane zalewam w miseczce kilkoma łyżkami ciepłej wody, żeby zrobiła się papka. Ilość wody zależy od tego, czy płatki mocno wypiją wodę. A zależy to głównie od ich świeżości oraz warunków przechowywania.
2. Następnie do dużej miski wrzucam mąkę gryczaną, mąkę z ciecierzycy oraz papkę z płatków owsianych. Dodaję sól, kilka łyżek wody, roztopiony olej kokosowy lub oliwę i zagniatam. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaję jeszcze trochę oliwy lub oleju. Ciasto zagniatam i odstawiam do lodówki na około 20 min.
3. Po wyjęciu formuję ciasto na okrągły placek i rozwałkowuję aż do uzyskania jednolitego spodu o grubości ok. 0,5 cm lub ciutkę grubszego. Po uformowaniu spód wykładam na formę do tarty i wyrównuję boki. Spód można także uformować rękoma bezpośrednio w formie.
4. Z passaty pomidorowej lub przecieru z dodatkiem wody oraz suszonych pomidorów przygotowuję w misce sos. Suszone pomidory blenduję na niezbyt gładko z odrobiną passaty, a następnie dodaję do reszty w misce. Dolewam trochę oliwy, wrzucam przetarte przez praskę ząbki czosnku, bazylię, oregano oraz szczyptę soli. Całość razem mieszam i odstawiam na kilka minut. Sos nie ma być zupełnie jednolity, dlatego nie blenduję całości. Do sosu można także dodać pokrojone na drobno suszone pomidory. Sos ma być bardzo gęsty, bardziej niż na pizzę. Jeśli potrzeba, dodaj trochę przecieru.
5. Na spód nakładam równomiernie dosyć grubą warstwę sosu pomidorowego, żeby była równa lub prawie równa z ciastem na bokach.
6. Pieczarki myję i drobno kroję w plastry. Podobnie z cebulą i czosnkiem – obieram, myję i kroję w talarki. Następnie nakładam je na warstwę sosu. Można je lekko zatopić w sobie i dodatkowo nałożyć na wierzch. Całość osypuję suszoną bazylią i oregano.
6. Tartę wkładam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 25 minut w trybie góra-dół. Po 15 minutach zaglądam, czy boki się rumienią, a pieczarki lekko marszczą. Każdy piekarnik jest inny, tak więc trzeba odpowiednio regulować temperaturę oraz obserwować stopień wypieczenia. Temperaturę pieczenia dostosuj do właściwości swojego piekarnika.
7. Po upieczeniu tartę wyjmuję, daję jej dojść do siebie, oprószam ją natką pietruszki oraz świeżą bazylią. Po kilku minutach kroję na małe kawałki. Na początku tarta może się nieco kruszyć, tak więc najlepiej, aż do się trochę odczeka. Tartę podaję samą lub z domowym wegańskim sosem serowo-czosnkowym.
Spodobał Ci się mój przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk.
Wypróbuj także przepis na WEGAŃSKĄ PIZZĘ – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!
13 komentarzy
Paulina
Przepis wydaje się być naprawdę świetny, jednak mam problem z tą mąką z ciecierzycy (nie mam jej), czy jest niezbędna do zrobienia tej tarty? 🙂
Dobre Zielsko
Można pominąć mąkę z ciecierzycy. Dodałam ją po to, aby zwiększyć wartość odżywczą tarty oraz jeszcze lepiej skleić ciasto. 🙂
KAROLINA
tarta jest super!!!! dzisiaj robiłam – zniknęła momentalnie 😉
MisiaSiasia
Rewelacyjny spód! Pierwszy jaki zrobiłam bezglutenowy (a było ich już sporo), który tak dobrze się trzyma i nie kruszy po wystudzeniu. Z drobną zmianą – zamiast mąki z ciecierzycy, której nie miałam – łyżka mąki z tapioki.
I nawet mąż, fan glutenowych wypieków, zajadał się ze smakiem 🙂
Kasia W.
Czy mąka robiona jest z kaszy gryczanej palonej czy niepalnej?
Dobre Zielsko
U mnie z palonej, ale to kwestia upodobań. Palona jest bardziej wyrazista. Jeśli jednak jej nie lubisz, użyj niepalonej. 🙂
KATARZYNA
Bardzo dobra. I prosta w przygotowaniu. Miałam resztkę kaszy palonej więc dołożyłam zwykłej gryczanej ale i tak wyszło pysznie.
Lidia
O tak gryczaną tarta jest pyszna. Też mam swój sprawdzony przepis i jak robię tartę to tylko gryczaną.
Asia
Wygląda mega smakowicie, a przepis nie wydaje się być skomplikowany! Zapisuję do wypróbowania!
Kasia
Na ogół wybieram pizzę, ale czasem fajnie jest spróbować coś innego 🙂
Kinga
O matko, ale to musi być pyszne! Kocham pizzę, ale czasem przychodzi ochota na coś co nie jest pizzą, a smakuje identyczne. Zapisuję ten przepis i w wolnej chwili muszę go wypróbować 🙂
Pingback:
Pingback: