U nas tydzień iście porzeczkowy… Sezonowe owoce jadamy w postaci surowej i takie są dla nas najlepsze. Czasem jednak mamy ochotę pokombinować i zrobić z ich udziałem jakiś pyszny deser. Jak nie ciasto drożdżowe, to jagielnik, koktajl z bananem albo połączenie kremu jaglanego z porzeczkami i bezglutenowa wegańska tarta z porzeczkami i kremem jaglanym. Kwintesencja lata i lokalnej sezonowości.
Dlaczego warto jadać porzeczki?
Porzeczki to bardzo zdrowe owoce, do tego lokalne, których w sezonie nie powinno zabraknąć w naszych miseczkach. Porzeczki, zwłaszcza czarne, są bogatym źródłem witamin A, C oraz antyoksydantów, zawierają również sporo żelaza. 100 g porzeczek pokrywa ponad 250% zapotrzebowania na witaminę C, a pamiętajmy, że w połączeniu z antyoksydantami witaminy pochodzenia naturalnego wchłaniają się dużo lepiej, niż sztuczne, a takie wyborowe towarzystwo wykazuje silne działanie antynowotworowe. Czarne porzeczki to taki sezonowy lokalny super-food. Jedzmy je w różnych postaciach – najlepiej bezpośrednio garściami! Możemy robić z nich smoothie, koktajle, ciasta, a także porzeczkanki… czyli porzeczkową wersję jagodzianek. Bezglutenowa wegańska tarta z porzeczkami to również dobry sposób na przemycenie tych owoców.
Tarta w wersji bezglutenowej
W przepisie została użyta mąka owsiana, a owies jest naturalnie bezglutenowy. Jak już wcześniej podkreślałam, produkty na bazie owsa są z reguły zanieczyszczone glutenem pochodzącym z produktów ze zbóż glutenowych. Dlatego, jeśli musisz stosować dietę bezglutenową, szukaj płatków, otrąb oraz mąki owsianej w wersji bezglutenowej ze specjalnym oznaczeniem przekreślonego kłosa na opakowaniu.
Wegańska tarta z porzeczkami i jagodami bez pieczenia
Jeśli użyjemy w przepisie płatków owsianych, spód tarty nie będzie wymagał pieczenia. Sklei ją olej kokosowy. Na pewno skróci to czas przygotowania tarty. Osobiście wolimy wersję pieczoną spodu, ale zostawiam Wam dowolność wyboru.
Przepis na wegańską tartę z porzeczkami i jagodami ➡ http://dobrezielsko.pl/weganska-tarta-z-porzeczkami/2/.
Pages: 1 2
11 komentarzy
Paulina
Wygląda przepysznie. Spróbuję zrobić na pewno świetnie się sprawdzi w czasie upałów.
Anika
Mmm to musi być pyszne!
Magdalena
Spód z płatków owsianych? Brzmi ciekawie 🙂
Olga
Wygląda smakowicie <3 Na dodatek bez glutenu i bez pieczenia – coś dla mnie!
Magda
By się zjadło 😉
Sylwia
Wygląda bardzo dobrze jestem ciekawa czy równie dobrze smakuje
Ola
Co prawda trafiłam tutaj przypadkiem, ale zostaję! Mój chłopak jest na oszukanej diecie wegańskiej (znaczy nie może jajek i nabiału, ale resztę może^^) i ciągle szukam pomysłów, czym mu osłodzić życie. Ta tarta wygląda jak idealne rozwiązanie 😀
Katarzyna
Same zdjęcia robią wielkiego smaczka. Muszę wypróbować przepis tylko z innymi owocami
Izabela
Smakowita uczta się zapowiada, chętnie skuszę się na jej przygotowanie. 🙂
EM
Krem jaglany skradł mi serducho! Tylko czy banany nie sprawią, że po jakimś czasie krem utraci jasny kolor?
Pingback: