Wegańskie lody porzeczkowe (lub jagodowe) z nasionami chia

Nareszcie mamy lato! W końcu! Trochę się gramoliło z tym swoim nadejściem, ale w końcu są upały. Tydzień temu, podobnie jak rok temu w lipcu, myślałam, co zrobić rozgrzewającego i do głowy przyszedł mi czekoladowy budyń jaglany i korzenne ciasteczka. Ale zrobiłam też wegańskie lody porzeczkowe na weekend. Porzeczek ostatnio u nas w bród. Robimy koktajle, tarty, jagielniki i domową konfiturę porzeczkową. Przypadkiem bezglutenowe. Miniony weekend postanowiłam przywitać pysznym koktajlem bananowo-brzoskwiniowo-porzeczkowym i wyszło mi go tak dużo, że część zamroziłam właśnie na wegańskie lody porzeczkowe. Dodałam do nich jeszcze nasiona chia. Były przepyszne. Planuję zrobić je jeszcze w wersji z jagodami.

Lody w wersji wegańskiej – prosto i pysznie

Wegańskie lody można zrobić na wiele sposobów. Mogą być typowo sorbetowe na bazie samych owoców albo też bardziej przypominające tradycyjne lody przygotowane na bazie mleczka, czy musu kokosowego. My robimy różne wersje wegańskich lodów w zależności od dostępnych składników i temperatury za oknem. Latem stawiamy na sezonowe owoce. A jako że uwielbiamy czarne porzeczki i zajadamy się nimi ostatnio w imponujących ilościach, toteż znalazły swoje miejsce nie tylko w koktajlach, cieście drożdżowym, czy tarcie, ale także w wegańskich lodach. Początkowo o lodach nie myślałam, tylko o koktajlu na śniadanie, ale okazało się, że porzeczek jeszcze sporo zostało i postanowiłam zrobić wegańskie lody.

Wegańskie lody owocowe, czyli przepyszne trio

Jako że czarne porzeczki są nieco kwaśne, pomyślałam, że trzeba je jakoś przełamać. Zwłaszcza że nie chciałam otrzymać typowego sorbetu. Pod ręką miałam dwa bardzo dojrzałe banany, które w takiej kropkowanej postaci są mega słodkie i wyśmienicie dodają słodyczy zdrowym deserom, tak więc pasowały jak ulał. Ale jeszcze czegoś mi brakowało i postanowiłam wegańskie lody przełamać nutą brzoskwini. I wyszło mi idealne połączenie smakowe! Wegańskie lody owocowe – pyszne o takiej gęstej, a nie wodnistej konsystencji. Dodałam do nich nasiona chia, które zwiększają wartość odżywczą deseru i jeszcze bardziej go zagęszczają. Zamiast porzeczek można dać jagody – lody też będą pyszne. 🙂

Przepis na wegańskie lody porzeczkowe

Proporcje podane na 4 salaterki, przy założeniu, że się w trakcie nie podjada. 😉

Czego nam potrzeba?

  • 200 g czarnych porzeczek lub jagód
  • 2 średnie bardzo dojrzałe banany
  • 1 dojrzała brzoskwinia
  • 2 łyżki nasion chia
  • pół szklanki wody lub mleka roślinnego (np. domowego owsianego)
  • opcjonalnie słodzik, na przykład 3 suszone lub świeże daktyle

Jak to zrobić?

Nasiona chia zalewamy wodą lub mlekiem roślinnym i odstawiamy na pół godziny, aby nasiona wchłonęły wodę. Banana kroimy w plasterki, wkładamy do woreczka i wkładamy na około pół godziny do zamrażalnika. Ten etap można pominąć i dodać bezpośrednio pokrojone banany do masy wegańskich lodów. Czarne porzeczki myjemy, usuwamy szypułki i wrzucamy do miseczki. Dodajemy pokrojoną brzoskwinię oraz nasiąknięte nasiona chia. Wyciągamy banana z zamrażalki i całą masę blendujemy najlepiej w blenderze kielichowym. Próbujemy przygotowany mus i decydujemy, czy chcemy dodać jeszcze jakiegoś słodzika (polecam świeże daktyle). Jeśli używamy suszonych daktyli, musimy je wcześniej namoczyć i wrzucić drobno pokrojone. Wszystko razem blendujemy na gęsty i gładki mus. Do masy możemy wrzucić garść całych czarnych porzeczek. Przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki na min. 2 godziny.

Z czym podać wegańskie lody porzeczkowe?

Po około 2 godzinach możemy rozkoszować się zdrowymi wegańskimi lodami – przekładamy zamrożone lody do salaterek, dekorujemy owocami (np. brzoskwiniami lub morelami), posypujemy płatkami migdałowymi i orzechami włoskimi. Dodajemy kilka listków mięty i delektujemy się soczystym owocowym smakiem. Pycha! Idealna propozycja na takie upały, jakie mamy teraz… Ja tu piszę przepis, a mój Filip właśnie zjadł dwie porcje ze zdjęcia, przyszedł do mnie do drugiego pokoju, by mi to powiedzieć i pyta, czy te pyszne wegańskie lody gdzieś jeszcze są… Hmmm… Prawdę mówiąc, nie zdążyłam ich nawet spróbować w wersji zamrożonej… Wyjadłam tylko trochę, jak przekładałam do pojemniczka. 😉 Jutro robię kolejną porcję z jagodami.

Korzystajcie z dobrodziejstw lata!
Małgosia

Inne przepisy z porzeczkami:

Wegańskie ciasto drożdżowe z porzeczkami i jagodami

Wegańska tarta z porzeczkami i kremem jaglanym

Bezglutenowe pancakes z konfiturą w wersji wegańskiej

Bezglutenowa wegańska kokosowa tarta z konfiturą z czarnej porzeczki

Wegański jagielnik sezamowy z porzeczkami

13 Comments Add yours

  1. Marlena napisał(a):
    Chia uwielbiam, a lody wyglądają bardzo pysznie więc muszę wypróbować :)
  2. Asia napisał(a):
    Ja też się cieszę, że nadeszły wreszcie upały! Latem powinno być gorąco! Fajny pomysł na chłodzący deser :)
  3. Justyna napisał(a):
    Super, będę próbować! :)
  4. Kasia napisał(a):
    Chyba się skuszę... ;-)
  5. Kasia napisał(a):
    Spróbuję i ja :)
  6. Agnieszka napisał(a):
    Wspaniale wyglądają, aż ślinka cieknie. Nie ma to jednak jak domowe lody :) Takich porzeczkowych jeszcze nie jadłam.
  7. Grace napisał(a):
    Grzechu warte :)
  8. Monika Kilijańska napisał(a):
    Dwie godziny i gotowe? To już lubię ten przepis!
  9. Joanna napisał(a):
    Chyba już prościej się nie da. Koniecznie muszę spróbować. Dzięki za fajny przepis i pozdrawiam ;)
  10. Aneta Szwagulinska napisał(a):
    Czarne porzeczki to akurat nie mój smak ale jak by dał maliny ? Będą pasowały do brzoskwini ? A może mango ? Można poeksperymentować z owocami :D Ale podstawa już jest :) Dzięki :) Myślę że będa pyszne :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Jak najbardziej, maliny i brzoskwinie będą pasowały. :)
  11. Anna Lena napisał(a):
    Nie jestem weganka, ale w mojej kuchni nie stronie od takich przepisow. Furore robia u nas lody z mrozonych truskawek i mleczka kokosowego. Calosc mozna doslodzic miodem. Dobry blender wyczaruje za nas te lody. Lubie do Ciebie zagladac, jest tu tak pysznie :-)
  12. Inga napisał(a):
    to wszystko ładnie wygląda i brzmi równie smacznie

Dodaj komentarz