zapiekane jabłka pod kruszonką
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie,  Śniadanie

Jabłka pod kruszonką

Jednym z moich ulubionych deserów są crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Są idealne na każdą porę roku z różnymi sezonowymi owocami. Latem uwielbiam jadać je z porzeczek, późnym latem i jesienią ze śliwkami, gruszkami i jabłkami. Uwielbiam tę zmienność pór roku. Nie przesadzę, jeśli powiem, że zmienność pór roku w mojej kuchni wyznaczają między innymi crumble. Ale to właśnie jabłka pod kruszonką goszczą w niej praktycznie przez cały rok. Na pyszny deser i na śniadanie. Zapraszam po przepis na jabłkowe crumble, czyli jabłka zapiekane pod kruszonką z dużą ilością cynamonu! Przepis wegański, w opcji bezglutenowej lub glutenowej. 

Jabłka zapiekane pod kruszonką

Jeśli zastanawiasz się, co można zrobić z jabłek – zrób crumble, czyli pieczone jabłka pod kruszonką. Dla mnie to trochę taka uproszczona szarlotka. W smaku prawie takie same, a robi się je nieco szybciej! Jabłkowe crumble robię najczęściej jak zalegają mi jabłka albo mam ich po prostu za dużo i muszę je przerobić. Wtedy robię najczęściej mus jabłkowy albo właśnie jakieś ciasto. Crumble są wtedy idealnym przepisem!

Bezglutenowa kruszonka

W moim przepisie używam przede wszystkim płatków owsianych lub mąki owsianej oraz ciecierzycowej. Zdarza mi się użwać zwykłej mąki pszennej, ale po prostu staram się by nie dominowała w moich deserach. Oczywiście można użyć zwykłej mąki pszennej zamiast ciecierzycowej i płatków, a także kombinować z innymi. Ja lubię, gdy moje desery są bardziej wartościowe, dlatego dodaję płaktów owsianych i mąki z ciecierzycy. Jeśli musisz ściśle przestrzegać diety bezglutenowej (np. w przypadku celiakii) wybierz płatki owsiane bezglutenowe – z odpowiednią informacją na opakowaniu, gdyż z reguły owies jest zanieczyszczony glutenem pochodzącym z innych zbóż.

zapiekane jabłka pod kruszonką

Przepis na jabłka pod kruszonką

Proporcje podane na 2 ceramiczne formy do tarty o średnicy 15 cm. Idealne na deser lub śniadanie dla 2 osób.

Składniki:

  • 4 średnie jabłka
  • 100 g (ok. 5 łyżek) płatków owsianych (najlepiej górskich)
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy
  • 2 roztopione łyżki musu kokosowego / nierafinowanego oleju kokosowego lub zwykłego oleju rzepakowego
  • 2 łyżki wody lub dowolnego mleka roślinnego
  • 1 łyżka cukru muscovado / wybranego słodzidła (ilość wg uznania)
  • 1 łyżeczki przyprawy korzennej (przepis tutaj)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść płatków migdałowych lub wybranych orzechów
  • szczypta soli

Wykonanie:

1. Jabłka myję, obieram i trę na tarce z grubymi oczkami.

2. Do jabłek dodaję przyprawę korzenną i mieszam dokładnie. Polecam bardzo zrobić swoją przyprawę – jest bardzo aromatyczna. Tutaj znajdziesz przepis na domową przyprawę korzenną.

3. Opcjonalnie można dodać do jabłek słodzidło, wedle uznania. Ja nie dodaję, bo dla mnie jabłka są słodkie same w sobie. Ale cukier sprawia, że jabłka mają przyjemniejszą konsystencję.

4. Mąkę z ciecierzycy mieszam z wodą / mlekiem roślinnym w szklance. Płyn powinien mieć temperaturę pokojową, może być lekko ciepły. Jeśli nie masz mąki z ciecierzycy, to pomiń ten punkt. Dodaj trochę więcej płatków owsianych lub mąki zwykłej.

5. Płatki owsiane mielę w blenderze (ew. w młynku do kawy) na niezbyt drobno. Zamiast płatków można użyć mąki owsianej.

6. Do miski wlewam mąkę ciecierzycową z wodą, sypię płatki owsiane, dodaję cukier, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia.

7. Mus lub olej rozpuszczam w kąpieli wodnej. Można także użyć zwykłego oleju rzepakowego.

8. Wszystkie składniki mieszam (ucieram) łyżką. Można także ucierać kruszonkę ręcznie.

9. Jabłka wykładam do foremki i posypuję je kruszonką. Wkładam do piekarnika i zapiekam przez ok. 20 min. w temperaturze 170 stopni (tryb termoobiegu), aż kruszonka się lekko przyrumieni.

10. Przed podaniem posypuję crumble płatkami migdałowymi oraz orzechami. Orzechów lepiej nie zapiekać, gdyż stracą korzystne właściwości.

Jabłka pod kruszonką z lodami waniliowymi

Crumble z jabłkami najlepiej smakuje na ciepło podane z lodami waniliowymi! Przepyszne połączenie! Wypróbuj, warto!

Kiedy wypróbujesz ten przepis?
Gosia


Jeśli podobają Ci się moje przepisy, możesz postawić mi wirtualną kawę!
Dzięki temu mogę rozwijać blog i tworzyć wartościowe przepisy również dla Ciebie.
Kliknij tutaj lub poniżej w zielony przycisk.
Link do postawienia kawy znajduje się także przy poszczególnych przepisach na blogu.
Dziękuję za Twoje wsparcie! ❤️

Postaw mi kawę na buycoffee.to


Wypróbuj także inne przepisy  CRUMBLE, CZYLI OWOCE ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ – kliknij na zdjęcie!

wegańskie porzeczkowe wegańskie lody waniliowe crumble porzeczki zapiekane pod kruszonką

3 komentarze

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.