Lubisz masła orzechowe i tahini? Ja uwielbiam! Idą u mnie słoikami. A waga ni drgnie… Najbardziej ze wszystkich masełek lubię masło migdałowe i tahini. Mogłabym je jadać codziennie. Mam swoje ulubione kupne, ze składem 100% orzechów lub sezamu, ale co własnoręcznie zrobione, to smakuje lepiej. Poza tym jest zawsze pod ręką, a świeże jest wręcz płynne. Zobacz, jak prosto i szybko zrobić domowe tahini, czyli pastę sezamową.
Tahini, czyli pasta sezamowa
Tahini (lub tahina), czyli inaczej pasta sezamowa lub masło sezamowe, to po prostu zmielone ziarna sezamu. Mielone tak długo, aż staną się półpłynną pastą. W trakcie mielenia wytrąca się cenny olej sezamowy, dzięki któremu można uzyskać właśnie taką konsystencję. Najczęściej tahini robi się z lekko podprażonych łuskanych ziaren sezamu, co pozwala uzyskać głębszy smak i aromat. Poza tym łatwiej się mieli (w warunkach domowych). Chociaż nieprażone jest zdrowsze. Można także przygotować je z ziaren niełuskanych lub sezamu czarnego. Pasta tahini jest używana do przygotowania dań takich jak hummus czy baba ghanoush. Jest świetna również do deserów, a także różnego rodzaju sosów. W diecie wegańskiej sezam jest korzystnym składnikiem, gdyż zawiera sporo wapnia.
Jak zrobić domowe tahini?
Bardzo prosto! Wystarczy dobry blender kielichowy lub robot kuchenny, kilka minut i gotowe. Ja robię masła orzechowe i tahini w robocie kuchennym, który bez problemu rozdrabnia orzechy i nasiona. Z robieniem masła orzechowego lub tahini w zasadzie to wygląda tak: wrzucam ziarna sezamu lub orzechy, włączam robot kuchenny i idę sobie robić coś innego, po paru minutach mam gotową tahini. Pyszną, gładką i półpłynną. Przy mniej mocnych blenderach trzeba co jakiś czas zatrzymywać blender i strącać ziarna lub orzechy ze ścianek. Kilka minut i gotowe! Masło orzechowe i tahini można przechowywać nawet przez kilka tygodni, chociaż świeższe jest dużo lepsze. Przy dłuższym przechowywaniu może wytrącać się z tahini olej oraz nieco jełczeć. Polecam Ci robić pastę tahini wtedy, kiedy po prostu jej potrzebujesz. W dłuższej perspektywie domowe robienie maseł orzechowych wychodzi bardziej ekonomicznie niż ich kupowanie.
Przepis na domowe tahini
W warunkach domowych przygotowuję tyle tahini, ile chcę lub potrzebuję. Pasta sezamowa zmniejsza swoją objętość w porównaniu do suchych nasion. Do przygotowania słoiczka tahini, jak na zdjęciu, użyłam ok. 300 g nasion sezamu.
Wykonanie:
- 300 g łuszczonych lub niełuszczonych ziaren białego sezamu
- opcjonalnie: szczypta soli
Wykonanie:
1. Sezam podprażam przez kilka minut na patelni lub w piekarniku. Jest to czynność opcjonalna, można pominąć, ale lekko podgrzane ziarna będą lepiej się blendować.
2. Następnie wrzucam do kielicha robota kuchennego / blendera kielichowego, opcjonalnie dodaję szczyptę soli (podkręca smak), włączam robot / blender i po kilku minutach mam gotową półpłynną pastę tahini.
3. Jeśli ziarna sezamu nie są prażone, co kilka minut można wyłączyć robota, by zebrać zmielony sezam ze ścianek kielicha – przyspieszy to mielenie.
Do czego pasuje tahini?
Najbardziej pasuje do łyżeczki. Bez dodatków. Albo też z daktylami. Ja lubię dodawać tahini do naleśników, placków, owsianek, amarantusianek, a także do hummusów i falafelków. Oprócz tahini ostatnio robię masło migdałowe i z orzechów nerkowca. W zasadzie można kombinować różne mieszanki orzechów i dodatków.
Ty też robisz masła orzechowe i tahini w domu?
Gosia
Zobacz także pomysły na PRZEPISY Z BOBEM – kliknij na zdjęcie!
Jeśli ten przepis Ci się spodobał, daj mi o tym znać, stawiając mi wirtualną kawę.
Kliknij w zielony przycisk.
10 komentarzy
justi
właśnie się zastanawiałam jaki blender poradzi sobie z orzechami, bo zależy mi na sprzęcie, który bez problemu da sobie radę z takimi twardymi produktami, dzięki za opinię!
Dobre Zielsko
Ja mam robot kuchenny Magimix i z orzechami radzi sobie znakomicie. Z wiórkami kokosowymi zresztą też – parę minut i masz płynne masło orzechowe, tahini albo mus kokosowy. 🙂
Evi
Witaj, który model Magimix używasz do robienia masła?
Dobre Zielsko
Mam robot kuchenny Magimix 5200xl.
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: