Jedyny gluten, jaki jadam, to pizza. Klasyczna wegańska marinara. Do tego pomidory, rukola, czosnek, bazylia i oliwa. Nic więcej nie potrzeba. Z glutenem (czyli białą mąką pszenną) smakuje najbardziej. Z reguły ochota na pizzę wypada mi raz na 30-40 dni. Dosłownie. I kolejny raz wypadło właśnie dziś! Ale stwierdziłam, że tym razem będzie bez glutenu, za to na zielono. Jak majówka, to musi być zielono! I wyszła cieciorkowa wegańska bezglutenowa pizza ze szpinakiem i cukinią.
Wegańska bezglutenowa pizza
Pizza bezglutenowa wegańska nie dziwi już jak kiedyś… Wyglądem, smakiem i konsystencją może dorównywać tradycyjnej. Można ją zrobić po prostu bez sera albo z serem wegańskim, których na rynku nie brakuje. Ja robię również domowy wegański ser lub sos serowy, tudzież bezserowy, do makaronu lub pizzy (przepis tutaj). Wybór mąk bezglutenowych również jest dosyć szeroki – wystarczy zacząć kombinować, dobierać różne smaki i proporcje, aż trafi się na odpowiednie ciasto. Da się bez problemu zrobić bezglutenową, wegańską i pyszną pizzę!
Z jakiej mąki zrobić ciasto do bezglutenowej pizzy?
Bezglutenowe ciasto na pizzę można przygotować z mąki owsianej (bezglutenowej – ze specjalnym oznaczeniem na opakowaniu), ryżowej, ziemniaczanej, z mąki z tapioki lub z cieciorki. Jako że tym razem miałam w domu tylko ciecierzycę i płatki owsiane, toteż zrobiłam pizzę na spodzie cieciorkowo-owsianym. Ziarna i płatki zmieliłam je na mąkę w blenderze wysokoobrotowym, wymieszałam i zrobiłam ciasto na pizzę. Dodałam nieco zmielonego siemienia lnianego. Ciasto z mąki z cieciorki jest dosyć ciężkie, bardziej suche i mniej pulchne niż tradycyjne, ale równie pyszne i chrupiące! A do tego sycące i dużo zdrowsze niż biała mąka pszenna.
Wegańska bezglutenowa pizza na zielono!
Pomidorów ani sosu pomidorowego nie miałam w domowej spiżarni, więc moja wegańska bezglutenowa pizza wyszła z tym co akurat było w lodówce – z dobrym zielskiem! Zrobiłam sos szpinakowo-bazyliowo-słonecznikowy, dodałam szpinak, cukinię i czosnek. Brakowało mi jeszcze awokado i szparagów, ale będzie następnym razem! Dodatki do pizzy można dobierać dobrowolnie, chociaż nie wiem, czy bez pomidorów to jeszcze pizza…
Przepis na wegańską bezglutenową pizzę ze szpinakiem i cukinią
Z podanych proporcji wyszły mi dwie niekształtne średnie pizze.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g ciecierzycy lub mąki z ciecierzycy
- 100 g płatków owsianych lub mąki owsianej (w wersji ściśle bezglutenowej płatki lub mąka muszą być ze specjalnym oznaczeniem przekreślonego kłosa)
- 20 g świeżych drożdży
- 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy
- ok. 2 szklanek wody
- 2 łyżki mąki lnianej lub siemienia lnianego
- pół łyżeczki soli
- opcjonalnie: pół łyżeczki (brązowego) cukru (do zaczynu z drożdży)
Sos szpinakowy:
- 50 g ziaren słonecznika
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- garść szpinaku
- garść bazylii
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- opcjonalnie: łyżka płatków drożdżowych
Obkład:
- pół cukinii
- 3 ząbki czosnku
- garść liści szpinaku
- łyżka suszonego oregano
Wykonanie:
Pizzę zaczynam od przygotowania zaczynu. Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie (około pół szklanki). Do drożdży można dodać trochę cukru, aby szybciej się namnożyły. Ziarna cieciorki, siemię lniane i płatki owsiane mielę na mąkę w blenderze. Można oczywiście użyć gotowych mąk. Mąki z cieciorki, lnianą i owsianą wrzucam do miski, dodaję zaczyn, olej rzepakowy (lub oliwę), sól. Następnie wlewam szklankę wody i wyrabiam ciasto. Mąka z cieciorki bardzo wchłania wodę, tak więc najlepiej mieć jej przygotowanej więcej i odstawić ciasto na parę minut. Następnie sprawdzam, czy ciasto jest bardzo suche, dolewam wody, a jeszcze lepiej oleju – dzięki temu ciasto będzie bardziej chrupiące, ale też i bardziej kaloryczne.
Co dalej?
Wyrobione ciasto odstawiam na ok. 20-30 minut, a następnie wałkuję na cienki placek. Im cieńszy, tym lepiej. Słonecznik przepłukuję, przekładam do blendera, dodaję szpinak, bazylię, olej, czosnek, sól i pieprz. Ostatnio bardzo lubię dodawać płatki drożdżowe do różnych past warzywnych, kremów, czy sosów. I dodałam je również tutaj. Nadają serowego posmaku. Wszystkie składniki blenduję przez chwilę na gładko. Następnie smaruję sosem ciasto na pizzę. Na wierzch układam liście szpinaku, pokrojoną w talarki cukinię oraz pokrojony czosnek. Posypuję wszystko oregano.
Pieczenie
Pizzę cieciorkową wkładam na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Czas i temperaturę można odpowiednie modyfikować, w zależności od tego, czy lubimy ciasto, czosnek i cukinię mniej lub bardziej wypieczone. Pizzę upiekłam również z samą cukinią i czosnkiem, a podałam z sosem szpinakowym. Sos, olej lub oliwa do pizzy cieciorkowej idealnie pasują, bo ciasto jest bardziej suche niż w przypadku tradycyjnej pizzy.
Patenty na wegańską pizzę
Jaką wegańską pizzę lubisz najbardziej? Masz patenty na bezglutenowe ciasto do pizzy? Podziel się swoimi przepisami w komentarzu pod tym wpisem! Ja mam jeszcze kilka przepisów na wegańską pizzę, ale glutenową – klasyczną marinarę, pizzę orkiszową z wegańskim serem oraz pizzę orkiszową z suszonymi pomidorami. Którą wybierasz?
Udanych wypieków!
Małgosia
2 komentarze
Magda
Mam mąkę ryżową i ziemniaczaną, jak z nich wyczarować ciasto? Tzn. jakie powinny być proporcje?
Dobre Zielsko
Pizzę robiłam już kiedyś na mące ryżowej, jednakże z dodatkiem mąki z ciecierzycy. Trudno mi teraz określić, jakie proporcje byłyby odpowiednie. Próbowałabym tak 70% mąki ryżowej, 30% ziemniaczanej. Ale oczywiście najlepiej spróbować samemu zrobić i dopasować proporcje w trakcie lepienia ciasta. 🙂 Przepis na pizzę na bezglutenowym ryżowym spodzie pojawi się niebawem.