Uwielbiam jesień za piękne kolory, rozgrzewające myśli i inspirujące pomysły. Bo te chłodne już wieczory nastrajają i sprawiają, że częściej chce się piec i stać przy garach. Toteż napiekłam trochę pyszności. Jako że w naszym nowym blenderze bez problemu można zrobić mąkę gryczaną, to i trochę jej namieliłam i teraz mamy tydzień z gryką, z której wyszło wegańskie bezglutenowe ciasto gryczane z orzechami, chleb gryczany, a na obiad kasza gryczana z jesiennym zielskiem. I jeszcze będzie chleb gryczany. Wegańskie gryczane wypieki czas zacząć.
Ciasto gryczane z orzechami włoskimi, migdałami i aronią
Nie byłabym sobą, gdybym do ciasta nie włożyła konkretów. Wszak my ciasta jadamy jako ekwiwalent śniadania, a ja zabieram je w pomniczkach na cały dzień na uczelnię. Muszą więc być sycące. Dlatego też do ciasta gryczanego włożyłam migdały i orzechy włoskie. Do tego pełna polifenoli i antocyjanów aronia, żeby było sezonowo i jeszcze bardziej zdrowo. Można dodać inne podobne owoce, np. jagody, czarną porzeczkę, żurawinę etc. A jak aronia i inne świeże czy mrożone owoce nie będą dostępne, można dodać garść rodzynków albo suszonej żurawiny. Nasze zielskowe wegańskie bezglutenowe ciasto gryczane zrobiłam w blenderze na bazie mąki gryczanej zmielonej z kaszy palonej, która daje charakterystycznego posmaku. Dla wielbicieli gryki palonej smak będzie pasował jak ulał.
Bezglutenowe ciasto o niskim indeksem glikemicznym
Ciasto gryczane jest naturalnie bezglutenowe. Żaden ze składników nie zawiera w sobie glutenu. Jeśli bardzo zależy nam na zachowaniu jego 100% bezglutenowości, zwróćmy uwagę jedynie na przekreślony kłos na opakowaniu oraz specjalny bezglutenowy proszek do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu ten pyszny i zdrowy wegański deser będzie odpowiedni dla diabetyków i osób borykających się z insulinoopornością. Ciasto zawiera składniki wskazane w diecie dla kobiet z PCOS. I dla wszystkich nas – wszak lepiej jadać zdrowe produkty.
Przepis na wegańskie bezglutenowe ciasto gryczane z orzechami
Proporcje podane na okrągłą blachę o wymiarach ok. 25 cm. Wysokość ciasta ok. 4 cm. Ciasto lekko wyrasta. Jeśli chcecie, aby wyrosło większe, musicie dodać odpowiednio więcej proszku do pieczenia / sody. Z tego względu, że aronia jest kwaśna można dodać tylko sodę oczyszczoną (łącznie 1 łyżeczka), jednak z dodatkiem proszku do pieczenia wyrasta nieco lepiej.
Czego nam potrzeba?
- 300 g mąki gryczanej
- 2 szklanki mleka roślinnego, np. migdałowego lub owsianego (➡ przepis), opcjonalnie przegotowanej letniej wody
- 100 g aronii / jagód / czarnych porzeczek / żurawiny lub rodzynków
- 4 łyżki wybranego słodzidła
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów
- 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Jak to zrobić?
Wegańskie bezglutenowe ciasto gryczane robi się bardzo prosto. Praktycznie można wszystkie składniki wrzucić do miski, zamieszać, wylać na blachę i włożyć do piekarnika. Et voilà! Ale po kolei… 😉 Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, dorzucamy cukier, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Wlewamy mleko roślinne lub wodę i mieszamy. Migdały i orzechy warto wcześniej namoczyć – ja moczę przez około godziny, potem kroję na małe kawałki i dorzucam połowę do ciasta. Aronię myjemy, połowę wrzucamy do ciasta i mieszamy. Uzyskana konsystencja ma być dosyć lejąca. Jeśli będzie bardzo gęsta, ciasto będzie bardziej suche, jeśli zaś uzyskamy dosyć rzadką masę, ciasto będzie bardziej mokre. Konsystencję odpowiednio dopasujemy dodając więcej lub mniej mleka roślinnego.
Co dalej?
Całą masę wylewamy na okrągłą blachę pokrytą papierem do pieczenia. Na wierzch wrzucamy pozostałą aronii oraz pokrojone lub pokruszone orzechy i migdały. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 stopni w trybie termoobiegu. Potem piekarnik wyłączamy i dajemy ciastu dojść do siebie. Ciacho idealnie pasuje do gorącej wegańskiej czekolady z cynamonem… Ale przepis innym razem…
Jesienne wypieki idealne na długie wieczory
Na jesienne wieczory świetne będą rozgrzewające ciasta albo chleb bakaliowy. Ja uwielbiam wsadzać do ciast owoce, jesienią będą to np. gruszki, jabłka, śliwki i oczywiście aronia. Często gości u nas crumble, brownie z malinami, ciasto śliwkowe i przepyszny orkiszowy chleb bakaliowy. Idealne z kubkiem rozgrzewającej herbaty.
Rozgrzewających jesiennych chwil,
Małgosia
16 komentarzy
iza
ciekawy przepis
Kashienka
Jeśli smakuje ta jak wygląda, a wygląda bosko to chyba muszę się skusić <3
Ola
Przekażę przepis babci, która jest cukrzykiem 😉
Agata
Wygląda pysznie, lubię testować nowe smaki w kuchni a twój przepis kusi 🙂
Maya
Widzę, że masz na swojej stronie wiele przepisów, które chciałabym wypróbować!
Kasia
Bardzo fajny i prosty przepis 🙂 Szukam właśnie przepisów z niskim indeksem glikemicznym. Czy mleko kokosowe i ksylitol można użyć w tym przepisie?
Dobre Zielsko
Potraktuj przepisy jako inspirację – dodaj takie składniki, jakie masz i próbuj, kombinuj! Ksylitol w większych ilościach może u niektórych powodować wzdęcia i biegunki, dlatego my go nie stosujemy. Poza tym są zdrowsze zamienniki. Jeśli Ty go tolerujesz, to stosuj. Mleko kokosowe da posmak kokosowy i może wyjść z tego również pyszny smak. 🙂
Tedi
A czy ciasto czuć bardzo gryką? U mnie dzieci nie bardzo lubią ten smak.
Dobre Zielsko
Użyłam mąki z gryki palonej, więc posmak jest, ale mniejszy niż w przypadku kaszy gryczanej palonej. Można go lekko zniwelować dodatkiem słodzika oraz cynamonu. Do ciasta można użyć mąki z gryki niepalonej.
Sylwia
wygląda pysznie
Elisabeth
Właśnie się piecze 🙂
Anna
Przepis wydaje się dość prosty. A efekt rewelacyjny, ale mi narobiłaś ochoty na to ciasto :).
Emilia
wygląda bardzo apetycznie 🙂
Jane
Jakie wymiary blachy?
Dobre Zielsko
Okrągła blacha o średnicy ok. 25 cm.
Monika
Przepyszne! Akurat miałam żurawinę suszoną i orzechy laskowe, więc wylądowały w cieście 🙂