bezglutenowy chleb gryczany

Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami

W ostatni piątek zamknęłam się w kuchni z gryką i przygotowałam parę gryczanych pyszności. Oprócz gryczanego ciasta z orzechami upiekłam bezglutenowy chleb gryczany ze słonecznikiem. Idealnie współgra z domowym zielskiemjarmużowym pesto, czy pastą z fasoli z pulpą warzywną po wyciśnięciu soku.

Chleb gryczany, czyli chleb bezglutenowy!

Podstawową zaletą chleba gryczanego jest oczywiście jego smak, ale także jego bezglutenowość. Gryka to pseudozboże, które jest naturalnie bezglutenowe, a więc i polecane osobom z celiakią oraz eliminującym gluten z diety z powodu innych chorób dolegliwości. Będzie także świetnym urozmaiceniem diety dla glutenojadów i wszystkich wielbicieli palonej gryki.

Mąka z gryki palonej

Do wypieku domowego chleba użyłam mąki z gryki palonej. Bezglutenowy chleb gryczany ma jednak mniej intensywny smak niż palona kasza gryczana, przynajmniej według moich kubków smakowych. Kiedyś średnio przepadałam za paloną kaszą gryczaną, ale kiedy pierwszy raz spróbowałam kaszy gryczanej niepalonej, to doceniłam smak palonej. Od tego momentu jadam kaszę gryczaną paloną dużo częściej. Za to mój domowy chleb gryczany jest nieco łagodniejszy w smaku niż sama kasza gryczana palona. Wegańskie ciasto gryczane z orzechami, na które przepis znajdziecie w jednym z poprzednich wpisów, również ma łagodniejszy smak. Kwestia dodatków po prostu. Spróbuję zrobić jeszcze bezglutenowy chleb gryczany z mąki z gryki niepalonej i porównam smak.

wegański bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami

Przepis na bezglutenowy chleb gryczany ze słonecznikiem

Proporcje podane na keksówkę o długości 30 cm.

Czego nam potrzeba?

  • 0,5 litra wody
  • 350 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki lnianej lub zmielonego siemienia lnianego
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 30 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • opcjonalnie: łyżeczka brązowego cukru

Jak to zrobić?

Słonecznik myjemy i moczymy w letniej wodzie przez około godzinę. Z drożdży przygotowujemy zaczyn – rozpuszczamy je w szklance ciepłej (ale nie gorącej!) wody, opcjonalnie dodajemy łyżeczkę cukru, aby drożdże szybciej pracowały i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie przelewamy zaczyn do miski, wsypujemy mąkę gryczaną oraz lnianą, dodajemy słonecznik, siemię lniane oraz sól. Wlewamy powoli wodę, wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto.

Co dalej?

Ciasto ma mieć taką konsystencję, aby dało się je uformować rękoma. Możemy jednak zrobić bardziej mokry chleb i wtedy konsystencja powinna być bardzo gęsta, klejąca się do palców i nie dająca się formować rękoma. Kwestię konsystencji regulujemy wodą oraz mąką – chleb bardziej mokry będzie wymagał większej ilości wody, zaś chleb bardziej zbity potrzebuje więcej mąki. Chleb mokry jednak bardziej jest podatne na zakalcowatość. Bezglutenowy chleb gryczany ze słonecznikiem zrobiłam akurat bardziej zbity, uformowałam go rękoma. Ciasto na chleb przekładamy do keksówki i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 50 minut (lub 180 stopni przed 45 minut) w trybie termoobiegu. Po upieczeniu chleb zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

Co pasuje do chleba gryczanego?

Oczywiście dobre zielsko! U nas ostatnio jarmuż, wegańskie pasty kanapkowe ze strączków i z pulpy warzywnej po wyciśniętym świeżym soku z wytłaczarki. Dziś zrobiłam kolejny chleb, a do tego pesto z wyciśniętego jarmużu i bazylii. Pyszne połączenie. A co Wy byście dodali do takiego chleba? Próbowaliście już pieczywa gryczanego?

Udanych wypieków,
Małgosia

Wypróbuj jeszcze inne wegańskie przepisy:

Wegańskie bezglutenowe ciasto gryczane z orzechami

Chleb bakaliowy z migdałami i orzechami

Pasta z fasoli à la hummus do chleba i nie tylko

Dodaj komentarz

Inline
Inline