Korzenne wegańskie ciasto marchewkowe upiekłam z marchewek i orzechów włoskich zebranych w jesiennym ogrodzie u znajomych na Pogórzu Sudeckim. Rozkoszuję się ciszą i skarbami jesieni. Było leżenie na zielsku, zbieranie orzechów i owoców… Pięknie wyglądają dojrzałe, soczyste, czerwone jabłka oplecione promieniami słońca… Ze świeżo wyrwanej marchewki i zebranych orzechów powstało takie oto pyszne ciasto z chrupiącymi orzechami i mocno goździkowo-cynamonowym akcentem.
Wegańskie ciasto marchewkowe glutenowe i bezglutenowe
Ciasto marchewkowe z orzechami i przyprawami korzennymi to gluten-full, ale taki dobry gluten orkiszowy, zupełnie inny niż ten w pszenicy zwyczajnej. W wersji bezglutenowej można użyć tylko mąki owsianej, ale ciasto będzie mniej pulchne.
Przepis na wegańskie ciasto marchewkowe z orzechami
Czego nam potrzeba?
- półtorej szklanki zblendowanej lub startej marchewki
- szklanka mąki orkiszowej razowej
- szklanka mąki owsianej
- kilkanaście orzechów włoskich
- jeden duży bardzo dojrzały banan
- 4 daktyle świeże lub suszone
- 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego
- 2 łyżeczki domowej przyprawy korzennej (przepis ➡ tutaj), w wersji podstawowej cynamon oraz goździki
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- do udekorowania orzechy włoskie oraz suszone owoce
Jak to zrobić?
Marchewkę ścieramy na małych oczkach lub wrzucamy pokrojoną i blendujemy. Bierzemy miskę, wrzucamy mąkę, olej, startą marchewkę, rozgniecionego banana, daktyle (suszone wcześniej trzeba namoczyć), sok z cytryny, proszek do pieczenia oraz sodę. Jeśli chcemy bardziej słodkie ciasto, to opcjonalnie dodajemy jeszcze inny (zdrowy!) słodzik – ilość zależy od naszych preferencji. Najlepiej użyć blendera lub robota kuchennego i wszystkie składniki wymieszać w ten sposób. Ciasto ma być dość gęste, jeśli potrzeba, można dodać więcej oleju lub odrobinę wody. Do wyblendowanego ciasta dorzucamy rozdrobnione orzechy włoskie. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę, dekorujemy orzechami i suszonymi owocami. Pieczemy w opcji termoobiegu w 170 stopniach przez 45 minut. Przy opcji góra-dół temperaturę trzeba zwiększyć. Można także na 10 minut ustawić temperaturę 190 stopni, a potem ją zmniejszyć, wtedy ciasto lepiej wyrośnie.
Jak przemycić marchewkę?
Ciasto marchewkowe jest pyszne, korzenne i orzechowe. Typowo jesienne i świąteczne, zarówno w smaku, jak i w kolorach. I o ile nie przepadam za marchewką, w ogóle jej tu nie czuć… Można więc przemycać to zdrowe warzywo w takiej słodkiej postaci… Warto wypróbować wegańskie korzenne ciasto marchewkowe, robi się je szybko, jest rozgrzewające, pachnące i słodko-orzechowe. Naprawdę warte uwagi. Tak już sobie myślę, że kolejną kombinację spróbuję zrobić w wersji czekoladowej, jak to brownie z burakiem w środku. 🙂
Udanych świątecznych wypieków,
Małgosia
55 komentarzy
Natalia
Uwielbiam takie ciasta! Pyszne jest też z cukinia :3
Dobre Zielsko
Z burakiem również… 😉 Jak to można przemycić zdrową treść w słodkiej formie. 🙂
Anna
Chyba zaraz jutro zrobię…
Dobre Zielsko
Banalnie szybkie, banalnie proste i cudownie pyszne.
Ala
Ciasto marchewkowe = ciasto idealne. Uwielbiam 🙂
Dobre Zielsko
To prawda, ciasto jest pyszne, a nuta korzenno-orzechowa dodaje mu jeszcze więcej smaczku… 😉
Dominika
Wygląda przepysznie <3
Dobre Zielsko
Dziękuję! To takie typowo jesienne ciasto. Polecam wypróbować. 🙂
Patrycja
Uwielbiam ciasto marchewkowe! Dziękuję za przepis 🙂
Dobre Zielsko
Ja również! A dziś była wersja czekoladowa… Nie mogłam się powstrzymać. 😉
Ela
Ciasto marchewkowe jest przepyszne. Może kiedyś spróbuję wykonać tą wersję, tym bardziej, że orzechów będzie u mnie dostatek, trzeba tylko się w sobie zebrać i je wszystkie pozbierać.
Dobre Zielsko
Zbieranie orzechów to świetna gimnastyka!
Justyna
Z marchewką zawsze 🙂 🙂 🙂
Latem ze względu na sezon na szpinak królują u mnie zielone ciasta, ale najwyższa pora znowu się przestawić na dyniowo-marchwiowe wersje słodkości 🙂
Dobre Zielsko
U mnie jest podobnie – kolory w kuchni dopasowuję odpowiednio do pory roku. 🙂
Weronika
Wygląda zachęcająco 🙂
Dobre Zielsko
Tak zachęcająco, że już zrobiła się wersja czekoladowa. 😉
Agnieszka
Świetny przepis, a jaki piękny talerz!!! 🙂 typowo jesienne ciasto, bardzo lubię takie połączenia 🙂
Dobre Zielsko
Dziękuję! Talerz piękny, to prawda – ceramika bolesławiecka. 🙂
Meg
Super przepis! Dobrze, że idzie zima, będę mieć więcej czasu na pieczenie i wypróbowanie. 🙂
Dobre Zielsko
Im bliżej zimy, tym proponuję to ciasto w wersji jeszcze bardziej korzennej. 😉
Katarzyna
Mmmm, wspaniale zapowiadający się przepis 🙂 Z chęcią wykorzystam u siebie 🙂
Dobre Zielsko
Dziękuję! Polecam wypróbować. 🙂
Sylwia
Uwielbiam takie wypieki w zdrowszej wersji. A te marchewkowe z pewnością jest pyszne 🙂
Dobre Zielsko
Jest pyszne i zdrowe. Warto wypróbować. 🙂
Ania
Wygląda świetnie! Chętnie wypróbuję 🙂
Dobre Zielsko
Bardzo się cieszę. Smacznego!
Wojtek
Lubię ciasto marchewkowe, ale jeszcze nie próbowałem go w wersji takiej, jakiej proponujesz. Czas ją wypróbować. 😉
Dobre Zielsko
Polecam, zupełnie nie czuć marchewki. 😉
Renata
pyszne ciacho…. zazdroszczę miejsca odpoczynku ☺
Dobre Zielsko
Dziękuję. 🙂
gosia
Nie wiem co jest bardziej apetyczne: Twoje przepisy czy zdjęcia 🙂
Wypróbuję w weekend. Wszystko mam w domu!
Dobre Zielsko
Przepisy działają na wyobraźnię, a zdjęcia wzmagają apetyt. 😉
Sylwia M.
Brzmi naprawdę pysznie – spróbuję 🙂
Dobre Zielsko
Polecam, ciasto jest pyszne!
Katarzyna
Uwielbiam ciasto marchewkowe:))) mniam
Dobre Zielsko
Jak widać, ja również!
Iza
Nie wiem dlaczego ale nie znosze ciasta marchewkowego 😀 Cos nie przechodzi mi przez gardlo 😉
Dobre Zielsko
Zupełnie nie czuć w nim marchewki…
Antonina
Uwielbiam ciasto marchewkowe! Najbardziej smakuje mi właśnie jesienią i zimą, fajnie rozgrzewa przez ten cynamon 🙂
Dobre Zielsko
A do tego jeszcze goździki i mamy pyszny klimat. 🙂
Julia
wygląda bosko!
Dobre Zielsko
Dziękuję! A jak bosko smakuje… Warto spróbować. 🙂
Kasia
Lubię takie jesienne, warzywno korzenne ciasta
Dobre Zielsko
Ja również. W kolejce czeka ciasto dyniowe. 🙂
gosia
Zrobiłam i jest przepyszne! Na pewno wypróbuję więcej Twoich przepisów 🙂
Dobre Zielsko
Bardzo się cieszę. 🙂
Monia
Piekłam podobne w sobotę – też z orzechami i przyprawami korzennymi, tylko zamiast banana ananas. Uwielbiam marchewkowe ciacho, także w wersji muffinkowej
Dobre Zielsko
Z ananasem jeszcze nie kombinowałam żadnego ciasta. Spróbuję! Dzięki Monia za inspirację!
Gosia
Muszę wypróbować Twój przepis, zdjęcia są mega.
Dobre Zielsko
Dziękuję! Polecam to ciasto, proste i pyszne!
Iwona
Wygląda nieźle:) Z pewnością spróbuję 🙂
Dobre Zielsko
Polecam, jest naprawdę pyszne i bardzo jesienne. 🙂
Agata
Teraz jest dobry czas na takie korzenne ciasta. Takimi pachnie dla mnie jesień i grudzień 🙂
Dobre Zielsko
Mi również, dlatego o tej porze roku przyprawy korzenne u mnie mają wysoką pozycję kulinarną i nie tylko! Naturalne olejki eteryczne, np. cynamonowy również. 🙂
Joanna
Nigdy nie próbowałam robić ciasta marchewkowego, ale widzę że muszę zmienić swoje nastawienie 🙂 Wygląda pysznie 🙂