Gdybyś miał(a) wskazać swój ulubiony deser, to co by to było? U mnie na pewno nie byłby to jeden deser, ale kilka. A wśród nich na pewno kokosowo-migdałowe pralinki, czyli wegańska wersja znanych kokosowych kuleczek z chrupiącego wafelka z całym migdałem w środku. Mam oczywiście zagwozdkę, czy pralinki, czy trufle, bo przecież nie ma w nich ani grama czekolady. Ja zawsze takie słodkie kulki nazywałam pralinkami… Są proste do zrobienia w domu, jeszcze pyszniejsze niż kupne i na pewno zdrowsze – trzy składniki, tylko kokos, nerkowce migdał. Wypróbuj wegańskie kokosowe pralinki z migdałem w środku. I poddaj się kokosowej rozkoszy! 🥥🥥🥥
Idealne wegańskie kokosowe pralinki
Kokosowo-migdałowe pralinki robię zawsze wtedy, kiedy czegoś mi brakuje i chcę szybko mieć coś słodkiego. Robi się je bardzo prosto i dosyć szybko. Mam kilka przepisów, w tym na kokosowe kulki z kaszy jaglanej albo na bazie oleju kokosowego czekoladowe, orzechowe z suszonymi owocami, z nutą korzenną obtaczane w wiórkach. Ale jednak te najbardziej kokosowe, z samego tylko musu kokosowego to jest właśnie to, czego chcę zawsze i wszędzie. W środku migdał. Najprostsze, najszybsze i najlepsze. Najbardziej kokosowe, idealnie kremowe. Tuczące i sycące.
Jak zrobić kokosowe pralinki z migdałem?
Do przygotowania wegańskich kokosowych kuleczek z całym migdałem w środku potrzeba tylko trzech składników – musu kokosowego i/lub wiórków kokosowych, kremu z nerkowców oraz migdałów. Mus kokosowy można zrobić w domu w blenderze lub w robocie kuchennym (przepis tutaj) lub użyć gotowego. Krem z nerkowców podobnie – robię go w domu. Z kupnych wybieram oczywiście kremy złożone w 100% z orzechów. Migdały można kupić gotowe blanszowane (białe) lub w „skórce” i je sparzyć, by zdjąć skórkę. Jeśli ktoś chce, do kremu kokosowo-nerkowcowego może dodać słodzidła. Najlepsze będą słody o jasnej barwie (np. syrop klonowy) albo też niskokaloryczne słodziki, np. erytrol. W wersji wegetariańskiej możesz dodać trochę jasnego miodu. Jak dla mnie nie ma potrzeby dodawania już żadnego słodzidła – nerkowce są słodkawe, mus kokosowy zresztą także. Co, kto woli.
Przepis na wegańskie kokosowe pralinki z migdałem
Z musu kokosowego przygotowanego w poprzednim wpisie wyszło mi 8 kokosowych pralinek. Ilość zależy od wielkości kuleczek. Proporcje musu kokosowego i kremu z nerkowców mniej więcej 5:3.
Składniki:
- 200 g musu kokosowego (domowy mus kokosowy -> przepis tutaj lub gotowy mus kokosowy)
- 4 łyżki kremu z nerkowców
- 8 migdałów
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Jak ja to robię?
1. Przygotowanie kokosowych pralinek z migdałem zaczynam od moczenia migdałów. Do środka pralinek potrzebne są zblanszowane migdały, czyli pozbawione skórki. Może kupić takie gotowe, a można zrobić je w domu, właśnie mocząc migdały w ciepłej wodzie – po kilkunastu minutach łatwo ściągnąć z nich skórkę.
2. Mus kokosowy przygotowuję według tego przepisu albo biorę gotowy. Podobnie jest z kremem z nerkowców – wrzucam nerkowce do misy robota kuchennego i blenduję na krem. Podobnie z wiórkami kokosowymi. Kremy przygotowuję osobno. Najpierw jeden, potem drugi. Kolejność obojętna, misy po pierwszym nie myję – sypię od razu inne orzechy.
3. Do przygotowania pralinek potrzebuję odpowiedniej konsystencji musu kokosowego, aby dało się z niego uformować kuleczki. Po wyblendowaniu musu trzeba więc trochę odczekać, aż stężeje. Albo na odwrót, jeśli mam już wcześniej zrobiony mus kokosowy o stałej konsystencji, wystarczy go nieco upłynnić, wstawiając słoik z musem kokosowym do naczynia z ciepłą wodą.
4. Do musu kokosowego o płynnej konsystencji dodaję krem z nerkowców i blenduję razem. Na tym etapie opcjonalnie można dodać syrop klonowy, żeby pralinki były bardziej słodkie – ja pomijam ten składnik.
5. Po zblendowaniu mus odstawiam do lekkiego zastygnięcia. Do wykonania pralinek pożądana jest prawie stała konsystencja, dająca się jednak formować. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji oddzielam łyżką mus na tyle części, ile chcę zrobić pralinek i odkładam wydzielone porcje na dużym płaskim talerzu. Następnie biorę każdą z odłożonych części, urabiam ją w rękach, do środka wkładam migdał i formuję kulkę. Pralinkę obtaczam w wiórkach kokosowych i odkładam do całkowitego stężenia. I to wszystko! Latem trzeba będzie kulki trzymać w lodówce, żeby nie były za miękkie, zimą bez problemu mogą leżeć na talerzu na stole.
Kokosowych pyszności nigdy dość
Co myślisz o takich wegańskich kokosowych pralinkach z migdałem w środku? Ja myślę jedno: pyszność nad pysznościami. Po prostu. Mus kokosowy idealnie nadaje się także do przygotowania wegańskich czekolad – tutaj znajdziesz przepis na białą czekoladę z migdałami i suszonymi malinami. To kolejne cudo! A jeśli chcesz jeszcze więcej pralinek czy tam trufli, wypróbuj ten przepis – na takie prawdziwe z czekoladą.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się nim ze znajomymi!
Gosia
Wypróbuj także przepis na BAKALIOWE KULKI MOCY – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!
19 komentarzy
Matt
wow, jaki super prosty przepis na fajną słodkość. Chyba muszę wypróbować, bo też jestem fanem tego typu pyszności. 😉
Beata Beata
Pyszne na pewno 🙂 a czego mogę użyć zamiast nerkowcow? Niestety nie mogę ich jeść.
Dobre Zielsko
Możesz użyć masła ze zblanszowanych migdałów. Albo jakiegokolwiek innego masła orzechowego. Można również dodać śmietanki owsianej. Ten składnik jest po to, aby krem był kremowy, a nie zupełnie stężały.
Krystyna
Ależ mi apetytu narobiłaś , ja właśnie takie kokosowe coś lubię, zapisuję cię w moich przepisach , na pewno będę zaglądać 🙂
Karolina
Uwielbiam kokos, muszę je zrobić! Wyglądają przeeepysznie!! 🙂
Ania
uwielbiam takie domowe pralinki, Twoje wyglądają bardzo smakowicie! 🙂
Ula
Kurcze felek! Kokos, migdał i pralinka w jednym zdaniu? Jestem kupiona! Lecę do sklepu, będę robić pralinki! 🙂
Sylwia
Mniam.. napewno skorzystam i czekam na wiecej!
Asia
Jadłam, bardzo dobre 🙂 Super pomysł na zdrowy, oryginalny deser.
Natalia
O jacie ale to musi być dobre 😀
Agata
A moze by tak wegańskie ferrero? 🙂
Monika A.
Brzmi na prawdę pysznie 🙂 Na pewno wypróbuję! Dzięki!
Kamila
Uwielbiam wszystkie wersje rafaello. Zwłaszcza jak mają migdały w środku.
Pingback:
Magda
Mniam! Jak one pysznie wyglądają <3 Ale mi teraz ochoty narobiłaś !
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: