Korzenne ciasteczka z domową konfiturą

Co zrobić na weekendowy podwieczorek i na parogodzinny weekendowy spacer do lasu? Świeżo upieczone ciacha! A do tego spontanicznie robione! Najlepsze są takie korzenne ciasteczka z domową konfiturą lub, jak u mnie, z przepysznym musem jeżynowym. Mogą być również w wersji bakaliowej, orzechowej, czekoladowej… Nie ogranicza nas wyobraźnia, a jedynie to, co akurat mamy pod ręką w domu… Wystarczy, że ciacha mają wspólną bazę – płatki owsiane, mąkę owsianą, masło orzechowe, a reszta to różnego rodzaju dodatki. 

Korzenne ciasteczka, czyli robimy coś na szybko i wyruszamy w plener!

Bardzo lubię spędzać czas w plenerze. Na rowerze, na spacerze, a najlepiej w górach. Niezależnie od pory roku. Tam czuję się najlepiej. Staram się zawsze przygotować coś energetycznego, kiedy ruszam na kilka godzin obcować z przyrodą. Z reguły myślę o orzechach i suszonych owocach, a także czekoladzie. Czyli o dobrych kaloriach. Z tych składników próbuję wymodzić coś dobrego, dodającego energii podczas aktywności fizycznej, a przy tym wygodnego. I najczęściej wychodzi coś do chrupania, jak właśnie korzenne ciasteczka, albo czekolada kokosowa w słoiczkach (przepis tutaj – klik).

Korzenne ciasteczka bez glutenu

Wszystkie składniki użyte w przepisie naturalnie nie zawierają glutenu (uwaga jedynie na proszek do pieczenia), ale jeśli musicie restrykcyjnie przestrzegać diety bezglutenowej, to zwróćcie uwagę na to, aby wybrać mąkę owsianą bezglutenową i ewentualnie dodać inne mąki bezglutenowe, np. kasztanową, amarantusową, jaglaną. Jeśli chodzi o proszek do pieczenia, w wersji bezglutenowej do ciasteczek używamy proszku np. na bazie skrobi kukurydzianej.

Przepis na bezglutenowe wegańskie korzenne ciasteczka ➡ http://dobrezielsko.pl/korzenne-ciasteczka/2/.

korzenne-ciasteczka-z-musem-jezynowym-2

Korzenne ciasteczka

83 myśli na temat „Korzenne ciasteczka z domową konfiturą

    • Przepis nie jest trudny, warto spróbować, tym bardziej że składniki możemy odpowiednio modyfikować w zależności od tego, na co mamy ochotę i jakie bakaliowe resztki kręcą nam się po kuchni.

    • Z takim też nastawieniem były robione i jeszcze na pewno je powtórzę. U mnie deszcz i jesienna plucha pachną cynamonem i goździkami. 😉

  1. Wooow, ale dobroci narobiłaś! gdyby nie to ze w moim piekarniku własnie robi się ciasto marchewkowe już bym siekała orzechy na twoje ciasteczka <3

  2. Podobne ciasteczka przygotowała mi kiedyś mama i siostra – to miłe wspomnienia. Zapewne niedługo do nich powrócę, ponieważ żona coraz bardziej zaskakuje mnie w kuchni i bardzo mnie to cieszy, i smakuje 🙂

    • Bardziej kruche. 🙂 Ale w przypadku wersji mocno bakaliowej trudno mówić o kruchości. Jeśli chcesz, aby ciacha były bardziej mokre, to dodaj więcej mąki, a mniej płatków i płatki odstaw, aby pomoczyły się w mleku roślinnym.

  3. Potwierdzam, wyszly baardzo kruche i pyszne 🙂 🙂 ja dalam skladnikow na oko, pewnie wiecej orzechow niz w przepisie i zrobilam bez konfitury, za to dalam troche wiecej slodziku (uzylam syropu z agawy). Uzylam tez maki orkiszowej i dalam chyba odrobine wiecej, bo ciasto bylo zupelnie gladkie i nie kleilo sie do placow, no i wyszlo fantastycznie. Wyszly super! To beda teraz moje ulubione ciasteczka typu zdrowe 🙂 🙂

  4. Mmmm, smacznie wygladaja! Uwielbiam korzenne ciasteczka! Moze sprobuje twoj przepis na weekend, bo od jakiegos czasu robie sobie batoniki z jednego przepisu – i pomimo ze sa przepyszne to juz mi sie troche nudza i potrzebuje je czyms przelamac 😀

Dodaj komentarz

Inline
Inline