Korzenne ciasteczka z domową konfiturą

Co zrobić na weekendowy podwieczorek i na parogodzinny weekendowy spacer do lasu? Świeżo upieczone ciacha! A do tego spontanicznie robione! Najlepsze są takie korzenne ciasteczka z domową konfiturą lub, jak u mnie, z przepysznym musem jeżynowym. Mogą być również w wersji bakaliowej, orzechowej, czekoladowej… Nie ogranicza nas wyobraźnia, a jedynie to, co akurat mamy pod ręką w domu… Wystarczy, że ciacha mają wspólną bazę – płatki owsiane, mąkę owsianą, masło orzechowe, a reszta to różnego rodzaju dodatki. 

Korzenne ciasteczka, czyli robimy coś na szybko i wyruszamy w plener!

Bardzo lubię spędzać czas w plenerze. Na rowerze, na spacerze, a najlepiej w górach. Niezależnie od pory roku. Tam czuję się najlepiej. Staram się zawsze przygotować coś energetycznego, kiedy ruszam na kilka godzin obcować z przyrodą. Z reguły myślę o orzechach i suszonych owocach, a także czekoladzie. Czyli o dobrych kaloriach. Z tych składników próbuję wymodzić coś dobrego, dodającego energii podczas aktywności fizycznej, a przy tym wygodnego. I najczęściej wychodzi coś do chrupania, jak właśnie korzenne ciasteczka, albo czekolada kokosowa w słoiczkach (przepis tutaj – klik).

korzenne-ciasteczka-z-musem-jezynowym-2

Przepis na wegańskie korzenne ciasteczka

Czego nam potrzeba?

Baza:

  • 200 g płatków owsianych
  • 50 g mąki owsianej / zmielonych płatków owsianych / innej mąki (np. orkiszowej razowej)
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • szklanka przestygniętej przegotowanej wody lub mleka roślinnego (np. domowego owsianego (przepis tutaj – klik)
  • słodzik wg uznania – łyżeczka stewii / 2 łyżki ksylitolu lub cukru brązowego
  • opcjonalnie pół łyżeczki proszku do pieczenia (środek spulchniający)

Dodatki

  • kilka posiekanych orzechów włoskich
  • kilka posiekanych orzechów laskowych
  • kilka posiekanych migdałów lub płatki migdałowe
  • 100 g pokrojonych daktyli
  • 100 g rodzynek
  • łyżka suszonej żurawiny
  • łyżka ziaren sezamu
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżka ziaren chia
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka zmielonego cynamonu
  • pół łyżeczki zmielonych goździków
  • inne, ulubione dodatki…
  • mus owocowy lub konfitura

Jak to zrobić?

Przygotowujemy bazę. W misce mieszamy mąkę, płatki, masło orzechowe, mleko roślinne, słodzik oraz opcjonalnie proszek do pieczenia. Odkładamy na parę minut, sprawdzamy, czy masa jest dosyć zbita. Dzielimy bazę na tyle części, ile chcemy mieć smaków i dodajemy do każdej części wybrane pokrojone dodatki. Możemy zrobić ciasteczka korzenne, w których znajdą się goździki i cynamon, możemy zrobić także wersję czekoladowo-korzenną (kakao, cynamon, goździki), z ziarnami (sezam, siemię, chia), orzechowo-migdałową, czy typowo bakaliową (daktyle, rodzynki, żurawina). Po przygotowaniu masy wykładamy ją na blachę, tworząc różne kształty ciasteczek. Pieczemy je przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Im mniejsze i cieńsze ciasteczka, tym pieczemy je krócej, jeśli zaś są grubsze, możemy ten czas wydłużyć do 45 minut – musimy tylko sprawdzać, aby się nie przypaliły na brzegach.

W czym pomoczyć korzenne ciasteczka?

Ciasteczka idealnie nadają się do chrupania podczas spaceru, a jeszcze lepiej smakują z domową konfiturą lub musem owocowym. U mnie był pyszny jeżynowy. Lubię także polewać je tahiną, kremem daktylowym albo gorącą czekoladę. Taką gorącą domową czekoladę możecie przygotować korzystając na przykład z tego przepisu (klik) pomijając oczywiście opcję leżakowania w lodówce. Pycha!

korzenne-ciasteczka-z-musem-jezynowym-8

wegańskie ciasteczka

Korzenne ciasteczka

 

Ciasteczka zjedzone? Pysznie cynamonowo w buźce, prawda? To co teraz robimy? Myjemy ząbki! Jeszcze nie? Hmm… myślę, że mam dla Was idealne rozwiązanie!

Z taką cynamonową pastą będzie przyjemniej: http://vegenovo.pl/pl/p/BOTANICZNA-PASTA-DO-ZEBOW-HIMALAYA-Cynamonowa/245.

 

83 myśli na temat „Korzenne ciasteczka z domową konfiturą

    • Przepis nie jest trudny, warto spróbować, tym bardziej że składniki możemy odpowiednio modyfikować w zależności od tego, na co mamy ochotę i jakie bakaliowe resztki kręcą nam się po kuchni.

    • Z takim też nastawieniem były robione i jeszcze na pewno je powtórzę. U mnie deszcz i jesienna plucha pachną cynamonem i goździkami. 😉

  1. Wooow, ale dobroci narobiłaś! gdyby nie to ze w moim piekarniku własnie robi się ciasto marchewkowe już bym siekała orzechy na twoje ciasteczka <3

  2. Podobne ciasteczka przygotowała mi kiedyś mama i siostra – to miłe wspomnienia. Zapewne niedługo do nich powrócę, ponieważ żona coraz bardziej zaskakuje mnie w kuchni i bardzo mnie to cieszy, i smakuje 🙂

    • Bardziej kruche. 🙂 Ale w przypadku wersji mocno bakaliowej trudno mówić o kruchości. Jeśli chcesz, aby ciacha były bardziej mokre, to dodaj więcej mąki, a mniej płatków i płatki odstaw, aby pomoczyły się w mleku roślinnym.

  3. Potwierdzam, wyszly baardzo kruche i pyszne 🙂 🙂 ja dalam skladnikow na oko, pewnie wiecej orzechow niz w przepisie i zrobilam bez konfitury, za to dalam troche wiecej slodziku (uzylam syropu z agawy). Uzylam tez maki orkiszowej i dalam chyba odrobine wiecej, bo ciasto bylo zupelnie gladkie i nie kleilo sie do placow, no i wyszlo fantastycznie. Wyszly super! To beda teraz moje ulubione ciasteczka typu zdrowe 🙂 🙂

  4. Mmmm, smacznie wygladaja! Uwielbiam korzenne ciasteczka! Moze sprobuje twoj przepis na weekend, bo od jakiegos czasu robie sobie batoniki z jednego przepisu – i pomimo ze sa przepyszne to juz mi sie troche nudza i potrzebuje je czyms przelamac 😀

Dodaj komentarz

Inline
Inline