wegańskie bezglutenowe ciasteczka korzenne
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie

Korzenne ciasteczka z domową konfiturą

Co zrobić na weekendowy podwieczorek i na parogodzinny weekendowy spacer do lasu? Świeżo upieczone ciacha! A do tego spontanicznie robione! Najlepsze są takie korzenne ciasteczka z domową konfiturą lub, jak u mnie, z przepysznym musem jeżynowym. Mogą być również w wersji bakaliowej, orzechowej, czekoladowej… Nie ogranicza nas wyobraźnia, a jedynie to, co akurat mamy pod ręką w domu… Wystarczy, że ciacha mają wspólną bazę – płatki owsiane, mąkę owsianą, masło orzechowe, a reszta to różnego rodzaju dodatki. 

Korzenne ciasteczka, czyli robimy coś na szybko i wyruszamy w plener!

Bardzo lubię spędzać czas w plenerze. Na rowerze, na spacerze, a najlepiej w górach. Niezależnie od pory roku. Tam czuję się najlepiej. Staram się zawsze przygotować coś energetycznego, kiedy ruszam na kilka godzin obcować z przyrodą. Z reguły myślę o orzechach i suszonych owocach, a także czekoladzie. Czyli o dobrych kaloriach. Z tych składników próbuję wymodzić coś dobrego, dodającego energii podczas aktywności fizycznej, a przy tym wygodnego. I najczęściej wychodzi coś do chrupania, jak właśnie korzenne ciasteczka, albo czekolada kokosowa w słoiczkach.

Korzenne ciasteczka bez glutenu

Wszystkie składniki użyte w przepisie naturalnie nie zawierają glutenu (uwaga jedynie na proszek do pieczenia), ale jeśli musicie restrykcyjnie przestrzegać diety bezglutenowej, to zwróćcie uwagę na to, aby wybrać mąkę owsianą bezglutenową i ewentualnie dodać inne mąki bezglutenowe, np. kasztanową, amarantusową, jaglaną. Jeśli chodzi o proszek do pieczenia, w wersji bezglutenowej do ciasteczek używamy proszku np. na bazie skrobi kukurydzianej.

Przepis na wegańskie korzenne ciasteczka

Czego nam potrzeba?

Baza:

  • 200 g płatków owsianych
  • 50 g mąki owsianej / zmielonych płatków owsianych / innej mąki (np. orkiszowej razowej, w wersji bezglutenowej np. kasztanowej, amarantusowej, jaglanej)
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • szklanka przestygniętej przegotowanej wody lub mleka roślinnego (np. domowego owsianego (przepis tutaj – klik)
  • słodzik wg uznania – 2 łyżki erytrytolu / syropu klonowego / daktylowego
  • opcjonalnie pół łyżeczki proszku do pieczenia (środek spulchniający)

Dodatki

  • kilka posiekanych orzechów włoskich
  • kilka posiekanych orzechów laskowych
  • kilka posiekanych migdałów lub płatki migdałowe
  • 100 g pokrojonych daktyli
  • 100 g rodzynków
  • łyżka suszonej żurawiny
  • łyżka ziaren sezamu
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżka ziaren chia
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka zmielonego cynamonu
  • pół łyżeczki zmielonych goździków
  • inne, ulubione dodatki…
  • mus owocowy lub konfitura

Jak to zrobić?

Przygotowujemy bazę. W misce mieszamy mąkę, płatki, masło orzechowe, mleko roślinne, słodzik oraz opcjonalnie proszek do pieczenia. Odkładamy na parę minut, sprawdzamy, czy masa jest dosyć zbita. Dzielimy bazę na tyle części, ile chcemy mieć smaków i dodajemy do każdej części wybrane pokrojone dodatki. Możemy zrobić ciasteczka korzenne, w których znajdą się goździki i cynamon, możemy zrobić także wersję czekoladowo-korzenną (kakao, cynamon, goździki), z ziarnami (sezam, siemię, chia), orzechowo-migdałową, czy typowo bakaliową (daktyle, rodzynki, żurawina). Po przygotowaniu masy wykładamy ją na blachę, tworząc różne kształty ciasteczek. Pieczemy je przez ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni. Piekarnik piekarnikowi nierówny i przy termoobiegu po 20 minutach ciasteczka mogą być już dobre. Im mniejsze i cieńsze ciasteczka, tym pieczemy je krócej, jeśli zaś są grubsze, możemy ten czas nieco wydłużyć – musimy tylko sprawdzać, aby się nie przypaliły na brzegach.

Róbcie ciacha i biegnijcie w plener,
Małgosia

83 komentarze

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.