Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie

Wegańska tarta z truskawkami i winogronami

Przepis na wegańską tartę z truskawkami  i winogronami 

Proporcje podane na blachę o średnicy ok. 30 cm.

Czego nam potrzeba?

Spód:

  • 400 g płatków owsianych górskich lub mąki owsianej (wersja bezglutenowa będzie z użyciem płatków owsianych bezglutenowych)
  • 2 szklanki mleka roślinnego (na przykład wydojonego z płatków owsianych)
  • 3 łyżki syropu klonowego lub innego słodzika
  • 2 duże łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

Mus truskawkowy:

  • 500 g truskawek 
  • 100 g winogron czerwonych
  • 3 łyżeczki (6 g) agaru
  • pół szklanki wody

Jak to zrobić?

Mąkę owsianą przesypujemy do miski. Jeśli używamy płatków owsianych, to mielimy je w młynku na pył. Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku lub nad kuchenką, a w czasie upałów możemy i na balkonie. Do płatków dolewamy olej, syrop klonowy lub inny słodzik oraz szklankę mleka roślinnego i wszystko razem mieszamy. Jeśli potrzeba, dodajemy resztę mleka roślinnego. Ze słodzików możemy dodać cukier kokosowy lub niewegański miód, jeśli jadacie. Ciasto ma mieć taką konsystencję, aby dało uformować się z niego kulę. Mleko roślinne możemy wydoić własnoręcznie w domu z różnych nasion, czy nawet płatków owsianych (przepis na mleko owsiane znajdziecie tutaj: http://dobrezielsko.pl/mleko-owsiane/). Po uformowaniu ciasta wkładamy je na 15 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągamy i rozkładamy palcami na pokrytej papierem do pieczenia formie do tarty. W tym momencie możemy zdecydować, czy tartę pieczemy, czy też będzie to wersja bez pieczenia. Obydwie są pyszne. Ja polecam spód upiec, a wersję niepieczoną zrobić przy tartaletkach, na które przepis będzie niebawem. Ułożone w formie ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Co dalej?

Kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy mus truskawkowy z winogronami. Roślinny środek zagęszczający agar przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną w tym wpisie: http://dobrezielsko.pl/agar-roslinny-srodek-zelujacy/. 400 g truskawek (czyli nie wszystkie) blendujemy z czerwonymi winogronami, które nadadzą musowi bardziej intensywnego koloru. Dodajemy przygotowany agar i blendujemy jeszcze przez chwilę. Następnie cały mus wylewamy na upieczony spód i dorzucamy resztę pokrojonych truskawek. Warstwa truskawkowa zaczyna już tężeć. Aby przyspieszyć ten proces, zwłaszcza gdy mamy jeszcze ciepły spód, a na dworze upał, można tartę z truskawkami włożyć na pół godziny lub jeszcze lepiej na godzinę do lodówki.

Wegańska tarta z truskawkami idealna na czerwcowe weekendy

Wegańska tarta z truskawkami i czerwonymi winogronami idealnie sprawdzi się na ciepłe czerwcowe weekendy. Polecam podać ją z gałką lodów kokosowych lub waniliowych (właśnie takie mrożą się u nas w lodówce) i usiąść na łące. Czyż to nie cudowna pora roku? W czerwcu po prostu rządzą truskawki. Zrobiłam z nimi również tofurnik bez pieczenia. Inspirujcie się.   A jak już zjecie tartę, proszę Was o odpowiedzi w ankiecie dotyczącej mojego wegańskiego bloga kulinarnego, na którego pomysł zrodził się równo rok temu: https://goo.gl/forms/FBlVPZed13tMsfjK2. Będę bardzo wdzięczna za jej wypełnienie, pomoże mi to w rozwijaniu bloga oraz różnych wegańskich inicjatyw, aby móc jeszcze lepiej odpowiedzieć na Wasze potrzeby.   

Dziękuję!
Małgosia

Wpisy powiązane:

Agar – roślinny środek żelujący do wegańskich deserów

Inne przepisy z truskawkami:

http://dobrezielsko.pl/weganskie-tartaletki-z-truskawkami/

Wegański tofurnik z truskawkami bez pieczenia

Pages: 1 2

25 komentarzy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.