Któż nie nie lubi połączenia orzechów, czekolady oraz słodyczy? Któż nie chował w dzieciństwie w szafce i nie wyjadał po kryjomu prosto ze słoiczka? Ja się przyznaję – tak robiłam, gdy byłam mała. Potem zmądrzałam, bo w końcu Nutella jest za słodka (powinna się nazywać cukrotella), nie jest wegańska, ma mnóstwo oleju palmowego, a mało orzechów laskowych. Są też i kremy wegańskie, ale tych orzechów też zawierają często tyle, co kot napłakał. Dlatego robię swoje wersje. Jedną z nich jest daktella, czyli krem orzechowo-czekoladowy z daktylami. Zobacz przepis, wyciągaj blender i kręć swoją własną wegańską nutellę!
Z czego zrobić wegańską nutellę?
Oprócz orzechów laskowych, kakao i słodzidła można dać jeszcze coś lżejszego, co będzie wypełniało krem czekoladowo-orzechowy. Mogą to być daktyle, jak w przepisie poniżej, i wtedy będzie to daktella. Może być także ugotowana i zblendowana ciecierzyca i wtedy będzie cieciorella. Do kremu orzechowo-czekoladowego można także dodać olej lub mus kokosowy i wtedy będzie dużo bardziej kaloryczne. Pasuje tutaj także aquafaba i wtedy wyjdzie taki lekki mus. Fajne są także śliwki świeże (i tutaj mamy czekośliwkę), śliwki suszone lub powidła. Zamiast kakao można użyć karobu. A orzechy można wybrać dowolne – nerkowce, migdały, brazylijskie. Możliwości na zrobienie zdrow(sz)ych wersji kremu czekoladowego i to w różnych wariantach jest wiele – daktella, cieciorella, czekotella, karobella, kokosotella, orzechotella, laskotella. Podniebienna orgazmotella. Jak dla mnie domowe wersje są najlepsze, chociaż nie pogardzę gotowym dobrym kremem.
Jak zrobić wegański krem orzechowy?
Wszystkie składniki trzeba wyblendować na gładki krem i praktycznie to wszystko! Jeśli użyjesz gotowego kremu z orzechów laskowych, to połowa roboty za Tobą! Jeśli jednak masz dobry blender lub robot kuchenny, to bardziej opłaca się zrobić krem laskowy w domu. Jeśli nie masz dobrego blendera, to też jest na to sposób – wystarczy je po prostu zmielić na mąkę i połączyć z większą ilością daktyli. Przed zrobieniem daktelli orzechy warto podprażyć w piekarniku, aby pięknie pachniały i lepiej się blendowały. Można będzie usunąć z nich ciemną skórkę, która bywa gorzka w smaku. Jednakże zdrowiej ich nie podprażać. Blendowanie może potrwać parę minut, czasem trzeba będzie zeskrobywać masę ze ścianek blendera. Najlepiej blendować, aż do uzyskania półpłynnej konsystencji (na ile się da) i wtedy dodać inne składniki.
Daktella i składniki opcjonalne
Jeśli krem będzie dosyć stały, to do przepisu można dodać trochę oleju rzepakowego, roztopionego oleju lub musu kokosowego. Zwiększy to znacznie kaloryczność i tak kalorycznego kremu. Można także dodać syropu daktylowego, klonowego lub płynnego miodu (w wersji wegetariańskiej). Opcjonalnie można dodać trochę mleka roślinnego, ale wtedy krem trzeba będzie szybko spożyć (do 4 dni). Dodatek oleju lub kremu kokosowego sprawi, że daktella będzie się nadawała bardziej do smarowania, np. naleśników, pancakesów czy pieczywa. Jeśli nie masz świeżych daktyli, to użyj syropu daktylowego lub suszonych daktyli. Suszone daktyle trzeba będzie wcześniej namoczyć, aby były miękkie. Przez to krem będzie nadawał się do zjedzenia w ciągu 4 dni. Inną możliwością jest także dodanie rozpuszczonej gorzkiej czekolady i zblendowanie jej z daktylami oraz masłem z orzechów laskowych. Jedna daktella czy też wegańska nutella, a tyle możliwości!
Przepis na daktellę, czyli wegański krem orzechowo-czekoladowy z daktylami
Proporcje podane na kilka porcji, bo to bardzo kaloryczny krem.
Składniki:
- 100 g orzechów laskowych lub ok. 70 g kupnego kremu z orzechów laskowych 100%
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 5 świeżych daktyli lub 5 łyżek syropu daktylowego
- miąższ wyjęty z połowy laski wanilii
- szczypta soli
- opcjonalnie: przyprawa korzenna
Wykonanie:
1. Orzechy laskowe łupię, jeśli mam nierozłupane – a takie są najlepsze, bo najświeższe.
2. Orzechy wykładam na blaszce do pieczenia i lekko je podprażam w 120 stopniach przez kilka minut, aż pęknie ciemna skórka.
3. Po podprażeniu zostawiam orzechy, żeby lekko przestygły, a następnie biorę (czystą!) lnianą lub bawełnianą ściereczkę, umieszczam na środku orzechy, biorę końce ściereczki do góry i pocieram orzechy przez ściereczkę, aby zeskrobać skórkę. Można to oczywiście zrobić palcami bez ściereczki, ale będzie to trwało dłużej.
4. Orzechy blenduję na krem (potrzebny jest dobry blender kielichowy lub robot kuchenny). Można także wykorzystać gotowy krem z orzechów laskowych – najlepiej w miarę lejący.
5. Daktyle myję, wyjmuję z nich pestki. Wrzucam je do kremu z orzechów laskowych.
6. Dodaję kakao, miąższ z wanilii oraz szczyptę soli.
7. Wszystkie składniki blenduję na gładko.
8. Jeśli potrzeba, dostosowuję konsystencję masłem z orzechów laskowych lub odrobiną oleju rzepakowego lub kokosowego, zaś poziom słodkości daktylami / syropem daktylowym lub innym słodzidłem.
9. Jeśli lubisz korzenne smaki, dodaj do daktelli odrobinę domowej przyprawy korzennej (kliknij tutaj po przepis).
Daktella jako prezent DIY
Daktella to świetny prezent DIY dla każdego, pod choinkę czy jako drobiazg z innej okazji. Można nakleić na słoiczku spersonalizowaną etykietkę. Uwielbiam robić takie prezenty, a domowa wegańska nutella z daktyli nadaje się do tego idealnie!
Przyjemności przy robieniu i konsumpcji tego pysznego kremu orzechowego… ❤
Gosia
Spodobał Ci się ten przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk. Doda mi to motywacji do kolejnych publikacji!
6 komentarzy
Monika
Uwielbiamy taki domowy krem, tylko problem jest gdy nie da się skończyć na jednej czy dwóch łyżeczkach 😀
Aga
Tuczy tak samo jak niewegańska nuetlla? 😀
Aga
A wiesz, jakie to ma może makro? 🙂
Pingback:
Pingback:
Pingback: