Jak zrobić domowe mleko owsiane z płatków w blenderze
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie

Domowe mleko owsiane, czyli jak wydoić płatki

Mleko owsiane to bardzo dobry napój zarówno do bezpośredniej konsumpcji, jak i do ciast, deserów, jak i śniadaniowej granoli. W sklepach litrowych kartoników z tym pysznym napojem nie brakuje nawet za dyszkę. A można je zrobić własnoręcznie, czyli po prostu wydoić płatki owsiane. Za grosze. Domowe mleko owsiane wychodzi nie tylko taniej, ale i bardziej ekologicznie – nie musimy pakować ich w kartonik. Poza tym domowe mleko roślinne robi się bardzo prosto i całkiem szybko. Stanowi alternatywę dla tradycyjnego mleka, dlatego też jest często wybierane przez wegan oraz osoby nietolerujące laktozę.

Jak zrobić mleko roślinne w domu?

Mleko roślinne można zrobić na kilka sposobów. W blenderze wysokoobrotowym, w wytłaczarce do soków (i mleka roślinnego) lub za pomocą blendera ręcznego. Wszystko zależy to od tego, jaki masz sprzęt oraz od rodzaju takiego napoju i czasu, jakim dysponujesz na jego przygotowanie. Najprościej i najszybciej robi się mleko roślinne w blenderze. Jest wtedy też mniej garów do mycia w porównaniu do robienia mleka w wytłaczarce, w której z kolei idealnie robi się dosyć gęste mleko, taką śmietankę. Jest gładka i ma świetną konsystencję. W wytłaczarce robię najczęściej mleko sojowe oraz owsiane. Jeśli zaś robisz domowe mleko roślinne za pomocą blendera ręcznego trzeba potem przelać przez gazę, gdyż blender ręczny nie ma tylu obrotów, co blender wysokoobrotowy, surowiec (np. płatki lub orzechy) nie są wystarczająco rozdrobnione i trzeba mleko przelać przez gazę.

Jak zrobić mleko roślinne w blenderze?

Ja robię najczęściej mleko roślinne w blenderze wysokoobrotowym przez kilka minut na bardzo wysokich obrotach. Uzyskuję dzięki temu bardzo dobrze rozdrobnione płatki lub orzechy i nie muszę przecedzać takiego mleka przez gazę. W skrócie wygląda to tak: mleko lub orzechy wrzucam do słoika, zalewam zimną wodą na ok. 30 minut, następnie przelewam całość do kielicha blendera, dodaję czegoś słodkiego i blenduję. Po paru minutach gładkie mleko gotowe. Bardzo lubię mleko z orzechów laskowych, migdałów oraz właśnie z płatków owsianych.

Przepis na domowe mleko owsiane

Z podanych proporcji wychodzi ok. 700 ml napoju, tudzież mleka owsianego.

Składniki:

  • 700 ml przefiltrowanej i przegotowanej wody
  • 3 łyżki (ok. 40 g) płatków owsianych (najlepiej zwykłych lub górskich)
  • 2-3 daktyle / 2-3 łyżki syropu klonowego lub daktylowego / w wersji wegetariańskiej 1 łyżka miodu
  • szczypta soli

Wykonanie:

1. Do słoika wsypuję płatki owsiane, zalewam je 700 ml przegotowanej / przefiltrowanej / źródlanej chłodnej wody i odstawiam na ok. 30 minut (można oczywiście dłużej).

2. Po namoczeniu przelewam płatki z wodą do kielicha blendera, dodaję 3 daktyle lub inne słodzidło według uznania oraz szczyptę soli.

3. Blenduję przez ok. 3 minuty na najwyższych obrotach (w moim blenderze wysokoobrotowym Ronic Zyle ustawiam prędkość na najwyższy poziom).

4. Gotowe! I chlup do kubka kawy!

Przechowywanie i zastosowanie domowego mleka owsianego

Przygotowane domowymi sposobami mleko owsiane przechowuję przez ok. 3 dni w lodówce. Jako że nie dodaję żadnego emulgatora, mleko może się nieco rozwarstwić. Wystarczy przed użyciem je przemieszać łyżką. Mleko dodaję do kawy, deserów, na śniadanie do granoli (również domowej, przepis tutaj) albo piję prosto z kubka.

Mleko owsiane bezglutenowe

Mleko owsiane można przygotować w wersji 100% bezglutenowej, jeżeli do jego produkcji użyje się płatków owsianych z przekreślonym kłosem na opakowaniu. Owies, chociaż jest naturalnie bezglutenowy, bywa na etapie produkcji zanieczyszczony glutenem pochodzącym z innych zbóż. Stąd dla osób, które muszą stosować dietę bezglutenową (celiakia), odpowiednie będą tylko produkty z owsa ze specjalnym oznaczeniem na opakowaniu.

Gdzie kupić dobre płatki owsiane?

Ekologiczne płatki owsiane, orzechy, suszone owoce, płatki drożdżowe, wiórki kokosowe kupuję na wagę w sklepie BIOrę. W Poznaniu kupowałam produkty do własnych pojemniczków, a teraz czekam na moją pierwszą paczkę z BIOrę. Właśnie złożyłam zamówienie online. Oprócz produktów spożywczych przyjdzie kilka akcesoriów i kosmetyków wyprodukowanych zgodnie z ideą less waste. Podobnie jak produkcja domowego mleka roślinnego. Ty też zwróć uwagę na ograniczenie produkowania jednorazowych opakowań. Na zakupy w BIOrę mam dla Ciebie zniżkę – 7% na hasło DOBRE ZIELSKO.

Ty też doisz w domu płatki i orzechy?
Małgosia

17 komentarzy

  • Emilia Nowak

    Czy poza tym, że mleko owsiane jest alternatywą dla mleka od krowy, kozy, itp., jeśli ktoś nie toleruje laktozy, jest jedyną jego zaletą, nie licząc smaku? Czy ma jakieś inne wartości? Ile kalorii jest w szklance? Jak długo można przechowywać w lodówce? Jestem bardzo ciekawa! :) Pozdrawiam!
    • Dobre Zielsko

      Z płatków do płynu przechodzą składniki odżywcze i mineralne oraz witaminy. Jako że taki napój zawiera głównie wodę i trochę płatków ilość tych substancji nie jest oszałamiająca. Zależy również od ilości użytych płatków 100 ml takiego napoju to ok. 35 kalorii. Ok. 6-8 g węglowodanów (zależy również od ewentualnej ilości dodanego cukru), odrobina białka, tłuszczów oraz błonnika. Trochę witamin z grupy B, trochę witaminy E, trochę składników mineralnych (magnez, żelazo, cynk). Czyli to, co znajduje się w płatkach, tylko w mniejszej ilości. Płatki warto również moczyć i spożywać w takiej napojowej formie, gdyż ich moczenie obniża zawartość substancji, których nasz organizm nie lubi (fityny). Poza tym nie podnosi poziomu złego cholesterolu we krwi i nie jest płynem uht, w którym pływają zabite pod wpływem wysokiej temperatury drobnoustroje. Jest dobrym rozwiązaniem dla wegan oraz osób unikających mlecznej laktozy oraz kazeiny. W lodówce przechowujemy mleko owsiane do 4 dni, ale i tak szybko znika. Przed spożyciem trzeba je wymieszać.
  • Basia

    No i owsianą krowę doić będę :) owies, mąka owsiana, płatki owsiane, nawet owsianka mają zawsze cudowny smak dzieciństwa, więc czemu ja jeszcze mleka nie robiłam :)
  • Alicja

    Zawsze kupowałam mleko roślinne i nigdy nie mogłam się zabrać do zrobienia go samodzielnie, ale po przeczytaniu tego przepisu czuję się zmotywowana. Nadchodzi weekend i zabieram się do pracy :D

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
wegańskie bezglutenowe desery bez pieczenia
Wegańskie bezglutenowe desery bez pieczenia #1

Czy to wiosna czy lato, jesień czy zima, u mnie zawsze często robią się wegańskie bezglutenowe desery bez pieczenia w...

Zamknij