Uwielbiam crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Najbardziej pasują mi śliwki, ale że mam mnóstwo czerwonych porzeczek, to robię także porzeczki. Ale do najsłodszych nie należą, więc mieszam je z innymi słodszymi owocami. W koktajlu najczęściej robię je z bananami albo z gruszką. Dlaczego więc nie zrobić crumble z dodatkiem właśnie bananów? Miałam akurat dwa bardzo dojrzałe i zapiekłam porzeczki i banany pod kruszonką z płatków owsianych. Pycha!
Owoce pod kruszonką oraz inne opcje
O ile banany są dostępne cały rok, to świeże porzeczki niekoniecznie. Ale do crumble można dać mrożone owoce – zarówno porzeczki, jak i inne – np. jagody. Też wyjdą pyszne! W wersji jesiennej może być też aronia, a do tego cynamon i goździki. Można także dać gotowej konfitury np. z czarnej porzeczki. Możliwości jest wiele! Kruszonkę przygotowuję ze zmielonych płatków owsianych. W wersji bezglutenowej trzeba użyć płatków owsianych lub mąki owsianej bezglutenowej. Dojrzałe banany są bardzo słodkie i świetnie mieszają się z kwaśnymi porzeczkami.
Przepis na zapiekane porzeczki i banany pod kruszonką
Proporcje na formę do tarty o średnicy ok. 22 cm. Ilości można dowolnie zmieniać wedle uznania. Można dać więcej porzeczek, a mniej bananów, więcej kruszonki. Zrób, jak lubisz! Niech przepis będzie inspiracją.
Składniki:
- 2 średnie dojrzałe banany
- szklanka czerwonych porzeczek / jagód / borówek lub innych owoców
- 5 łyżek zmielonych płatków owsianych / mąki owsianej
- 3 łyżki cukru brązowego / muscovado / kokosowego lub 4 łyżki erytrolu – wg uznania
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego / rzepakowego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie: trochę cynamonu
Wykonanie.
1. Banany kroję na plastry. Układam na formie. Dosypuję przebrane, umyte i przeschnięte porzeczki.
2. Posypuję owoce 1 łyżką cukru lub erytrolu oraz mąką ziemniaczaną przez sitko – równomiernie na całej powierzchni, a szczególnie tam, gdzie jest więcej porzeczek.
3. Płatki owsiane mielę, wrzucam do miseczki. Dodaję resztę cukru / erytrolu i proszek do pieczenia. Dodaję olej i ucieram, aż do uzyskania kruszonki. Jeśli potrzeba dodaję więcej płatków lub oleju.
4. Kruszonką równomiernie oprószam owoce i całość wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na ok. 25-30 minut w trybie góra-dół. Piękę, aż kruszonka będzie lekko zarumieniona, ale nie spieczona.
5. Opcjonalny składnik – cynamon można dodać do kruszonki albo posypać nim banany.
Bananowe i porzeczkowe crumble świetnie smakują z lodami waniliowymi!
Spodobał Ci się ten przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk. Będzie mi bardzo miło!