wegańskie crumble banany pod kruszonką
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie,  Śniadanie

Porzeczki i banany pod kruszonką

Uwielbiam crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Najbardziej pasują mi śliwki, ale że mam mnóstwo czerwonych porzeczek, to robię także porzeczki. Ale do najsłodszych nie należą, więc mieszam je z innymi słodszymi owocami. W koktajlu najczęściej robię je z bananami albo z gruszką. Dlaczego więc nie zrobić crumble z dodatkiem właśnie bananów? Miałam akurat dwa bardzo dojrzałe i zapiekłam porzeczki i banany pod kruszonką z płatków owsianych. Pycha! 

Owoce pod kruszonką oraz inne opcje

O ile banany są dostępne cały rok, to świeże porzeczki niekoniecznie. Ale do crumble można dać mrożone owoce – zarówno porzeczki, jak i inne – np. jagody. Też wyjdą pyszne! W wersji jesiennej może być też aronia, a do tego cynamon i goździki. Można także dać gotowej konfitury np. z czarnej porzeczki. Możliwości jest wiele! Kruszonkę przygotowuję ze zmielonych płatków owsianych. W wersji bezglutenowej trzeba użyć płatków owsianych lub mąki owsianej bezglutenowej. Dojrzałe banany są bardzo słodkie i świetnie mieszają się z kwaśnymi porzeczkami.

wegańskie crumble banany pod kruszonką

Przepis na zapiekane porzeczki i banany pod kruszonką

Proporcje na formę do tarty o średnicy ok. 22 cm. Ilości można dowolnie zmieniać wedle uznania. Można dać więcej porzeczek, a mniej bananów, więcej kruszonki. Zrób, jak lubisz! Niech przepis będzie inspiracją.

Składniki:

  • 2 średnie dojrzałe banany
  • szklanka czerwonych porzeczek / jagód / borówek lub innych owoców
  • 5 łyżek zmielonych płatków owsianych / mąki owsianej
  • 3 łyżki cukru brązowego / muscovado / kokosowego lub 4 łyżki erytrolu – wg uznania
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego / rzepakowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: trochę cynamonu

Wykonanie.

1. Banany kroję na plastry. Układam na formie. Dosypuję przebrane, umyte i przeschnięte porzeczki.

2. Posypuję owoce 1 łyżką cukru lub erytrolu oraz mąką ziemniaczaną przez sitko – równomiernie na całej powierzchni, a szczególnie tam, gdzie jest więcej porzeczek.

3. Płatki owsiane mielę, wrzucam do miseczki. Dodaję resztę cukru / erytrolu i proszek do pieczenia. Dodaję olej i ucieram, aż do uzyskania kruszonki. Jeśli potrzeba dodaję więcej płatków lub oleju.

4. Kruszonką równomiernie oprószam owoce i całość wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na ok. 25-30 minut w trybie góra-dół. Piękę, aż kruszonka będzie lekko zarumieniona, ale nie spieczona.

5. Opcjonalny składnik – cynamon można dodać do kruszonki albo posypać nim banany.

Bananowe i porzeczkowe crumble świetnie smakują z lodami waniliowymi!


Spodobał Ci się ten przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk. Będzie mi bardzo miło!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

 

 


 

Wypróbuj także przepis na ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ Z LODAMI – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!

dlaczego warto jeść śliwki crumble śliwkowe śliwki kruszonka

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
ogórki kiszone
Ogórki kiszone – przepis od babci Janki

Siedzimy na działce. Babcia robi ogórki, a ja przebieram porzeczki. I tak patrzę i patrzę, co babcia wsadza do tych...

Zamknij