wegańska gorąca czekolada z orzechami
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie

Wegańska gorąca czekolada z daktylami i orzechami

Czy jest coś bardziej przyjemniejszego w te chłodne dni i wieczory niż wegańska gorąca czekolada z orzechami? Taka bardzo rozgrzewająca, korzenna, gęsta, pyszna. Dla mnie to wspaniała chwila tu i teraz. Dla siebie. Wegańska gorąca czekolada daktylowa idealnie do tej chwili pasuje.

Aksamitna wegańska gorąca czekolada

Dosyć często słyszę pytania: „Jak zrobić wegańską gorącą czekoladę?” albo „Jak zagęścić wegańską czekoladę do picia?” Jest wiele sposobów, a najbardziej do tego pasują mi daktyle. I to jeszcze lepiej świeże albo suszone bez konserwantów, lepszej jakości niż najtańsze twarde daktyle, które określam mianem „landrynek”. Daktyle do lejącej się gładkiej czekolady powinny być w miarę miękkie. To także naturalna słodycz, a więc wegańska gorąca czekolada nie potrzebuje być już dosładzana – przepis nie zawiera więc dodatku rafinowanego cukru ani żadnych innych słodzików. Słodkie są daktyle i tyle wystarczy. Idealnie dają się zblendować na aksamitną gładkość w dobrym blenderze. Ta gładkość jest wręcz nieodzowną cechą czekolady do picia

Składniki do wegańskiej czekolady

Oprócz daktyli do przyrządzenia czekolady potrzebujecie mleka roślinnego. Ja dodaję kokosowe. Nie musi być to gęste sklepowe, wystarczy domowe. Jeśli nie macie zbyt dobrego blendera, a chcecie mieć gładką konsystencję, wybierzcie czekoladę gorzką w tabliczce i rozpuście ją, podgrzewając pozostałe składniki w rondelku. Zamiast kakao można wybrać karob (polecam produkty Bakra Natura). Idealnym dodatkiem do czekolady jest masło z orzechów nerkowca lub masło migdałowe. Ja dodaję także łyżkę musu kokosowego, który jeszcze bardziej zagęszcza czekoladę. I oczywiście dodaję szczyptę rozgrzewającego cynamonu. Co powiecie na takie połączenie?

Przepis na wegańską gorącą czekoladę z orzechami

Proporcje podane na dwie filiżanki.

Składniki:

  • 400 ml wody lub mleka kokosowego (przepis na domowe mleko kokosowe tutaj)
  • 50 g daktyli świeżych lub 40 g suszonych
  • 2 łyżki gorzkiego kakao / kilka kosteczek gorzkiej czekolady 90% lub 1 łyżka karobu
  • kilka orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu cejlońskiego
  • opcjonalnie: łyżka musu kokosowego (przepis tutaj)
  • opcjonalnie: łyżka masła migdałowego lub z orzechów nerkowca

Wykonanie:

1. Daktyle  moczę w wodzie lub mleku kokosowym przez ok. 30 minut. W przypadku świeżych daktyli najpierw trzeba usunąć z nich pestki.

2. Do mleka z daktylami dodaję kakao / czekoladę lub karob, mus kokosowy, cynamon oraz opcjonalnie masło migdałowe lub z orzechów nerkowca.

3. Wszystko razem blenduję na gładko.

4. Całość podgrzewam w rondelku, przelewam do filiżanek lub kubków i posypuję orzechami włoskimi.

Wegańska gorąca czekolada na inne sposoby

Mam jeszcze kilka sposobów na wegańską gorącą czekoladę. Można ją zrobić, blendując rozpuszczoną gorzką czekoladą z tabliczki, gęstego mleka kokosowego, masła orzechowego albo roślinnej odżywki białkowej.

Założę się, że i Wy macie swoje sposoby na taką słodycz. Podzielcie się przepisami w komentarzach!
Gosia

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
moje najpiękniejsze szlaki w Karkonoszach
Moje najpiękniejsze szlaki w Karkonoszach

W Karkonosze wybieram się praktycznie co roku od dziecka. To moje góry. Te najukochańsze, najpiękniejsze, które zachwycają za każdym razem....

Zamknij