bezglutenowy wegański omlet z mąki z ciecierzycy
Bezglutenowe,  Kolacja,  Obiad,  Przepisy wegańskie,  Śniadanie

Wegański omlet z mąki z ciecierzycy ze szpinakiem

Jednym z moich ulubionych szybkich przepisów zero waste jest wegański omlet z mąki z ciecierzycy. Idealny przepis na wykorzystanie resztek grzybów i warzyw. Pasuje na praktycznie każdy posiłek. Najczęściej ciecierzycowe omlety smażę na śniadanie albo na obiad. To bardzo sycące danie i daje mnóstwo możliwości zmiany dodatków do bazowego przepisu. 

Pomysł na bezglutenowe i wegańskie śniadanie

Omletem z mąki z ciecierzycy można się porządnie najeść. Ciecierzyca zawiera bowiem sporo białka, które dosyć długo “trzyma”. Najczęściej więc robię taki omlet na śniadanie przed wyjściem z domu na kilka godzin. To bardzo sycące danie i świetnie się sprawdzi na śniadanie. Może być także pełnoprawnym daniem obiadowym. Ze sporą ilością surówek i sosem bezserowym pasuje na obiad idealnie. Wegański omlet z mąki z ciecierzycy jest naturalnie bezglutenowy i nie potrzebuje dodatku innej mąki. Ja dodaję do ciasta jedynie mąkę ziemniaczaną, gdyż zauważyłam, że dzięki niej omlet ciecierzycowy jest mniej kruchy, łatwiej się ścina i łatwiej go przewrócić bez szkód dla omletu. Mąka ziemniaczana także jest naturalnie bezglutenowa.

A ile jest białka w jednym omlecie?

Takie pytanie zadała mi jedna osoba pod postem na FB i już piszę, ile i jak to obliczyłam! Weźmy podane poniżej proporcje. Liczymy białko zawarte w mące z ciecierzycy (czyli zmielonych ziarnach). Mamy +/- 55 g. Z innych składników zasobnych w białko mamy tutaj płatki drożdżowe. Jedna łyżka to około 5 g, w tym niecała połowa to białko (ok. 2 g z hakiem). U mnie były to dosyć czubate łyżki, więc zaokrąglijmy do 2,5 łyżek. Wyjdzie z tego +/- 6 g białka. Jeszcze mamy trochę mąki ziemniaczanej. Także trzeba przyjąć uśrednioną ilość gramów. 2 płaskie łyżki to na oko 20 g, zaś w 100 g mąki ziemniaczanej jest 7g białka. Dzielone na 5 = 1,4, przyjmijmy 1,5. Reszta składników ma niewiele białka. Razem w całym przepisie wychodzi 62,5 g. Dzielone na ilość omletów. U mnie wyszły 4 sporawe omlety. Czyli w jednym omlecie +/- 15,5 g białka. Oczywiście moje wyliczenia są na oko. Dokładne będą wtedy, gdy będziemy odmierzać po kolei co do grama każdy składnik. Można także wrzucić składniki w program dietetyczny (takiego używam do układania jadłospisów) lub w kalkulator kalorii i wartości odżywczych (najczęściej są amerykańskie). To jest dużo szybsze i nie trzeba się bawić w obliczenia. W zależności od podpiętej bazy danych wartości z różnych kalkulatorów będą się nieznacznie różnić. W wyliczeniach uwzględniłam dane nt. białka zawartego w płatkach drożdżowych podane na opakowaniu. W różnych bazach mogą być zupełnie inne wartości – to zależy od składu danego produktu, a niektóre płatki drożdżowe mają w składzie mąkę albo jakiś słód. Moje płatki mają 100% płatków.

Resztki do omletu z ciecierzycy

Przepis na omlet z mąki z ciecierzycy lubię także za to, że można w nim wykorzystać resztki grzybów i warzyw. Najczęściej są to pieczarki, cebula, szczypiorek, szpinak, rukola, jarmuż czy natka pietruszki. Wegański omlet z mąki z ciecierzycy to niezły patent na przemycenie zjadliwych resztek, jakie zalegają nam w lodówce i nie wiemy, co z nimi zrobić. Prosto, szybko, zdrowo i ekologicznie!

Jak zrobić mąkę z ciecierzycy w blenderze?

Mąkę z ciecierzycy mielę w blenderze wysokoobrotowym. Świeżo zmielone ziarna dają fajną mąkę i dzięki temu omlety są pulchniejsze. Mąkę z suchych ziaren ciecierzycy robi się błyskawicznie. Mielę ją najczęściej na świeżo i to w takiej ilości, w jakiej potrzebuje. Ciasto na omlet można od razu zblendować w tym samym kielichu, dodając pozostałe składniki. Jeśli nie masz takiego blendera, użyj oczywiście gotowej mąki z ciecierzycy.

Przepis na wegański omlet z mąki z ciecierzycy

W przepisie użyłam mąki z ciecierzycy zmielonej +/- z 250 g ziaren (połowa standardowego opakowania). Z podanych proporcji wyszły mi 4 omlety o średnicy ok. 18-20 cm. Na początku proponuję zrobić mniejsze omlety i zobaczyć, jak się przerzucają.

Składniki:

  • 250 g mąki z ciecierzycy
  • 250 ml wody
  • 2 czubate łyżki płatków drożdżowych
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
  • garść szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kapka oleju / oliwy do ciasta
  • kapka oleju / oliwy do smażenia
  • kilka szczypt soli

Wykonanie:

1. Do kielicha blendera ze świeżo zmieloną mąką z ciecierzycy wsypuję mąkę ziemniaczaną, płatki drożdżowe, proszek do pieczenia, sól, dolewam kapkę oleju (zwykłego rzepakowego lub oliwy) oraz wodę. Jeśli mam gotową mąkę, to po prostu wszystkie składniki umieszczam w misce lub kielichu blendera. Blenduję na gładką masę i odstawiam na ok. 10-15 minut. Płatki drożdżowe wydobywają swój serowy smak w obecności soli, tak więc dodaję jej trochę więcej niż zwykle.

2. Po kilkunastu minutach oceniam, jak ciasto zgęstniało. Powinno być gęste, ale lejące się. Jeśli jest za gęste i powoli się leje, dodaję kilka łyżek wody i blenduję. Przelewam ciasto do miseczki.

3. Na patelni podsmażam przez chwilę cebulę na kapce oliwy lub oleju (zwykły rzepakowy lub kokosowy). Dodaję pokrojony szpinak, rukolę oraz czosnek. Duszę przez 2-3 minuty. Następnie przekładam szpinak z cebulką do miseczki z ciastem i mieszam łyżką.

4. Na rozgrzaną patelnię wlewam trochę ciasta na całą jej powierzchnię. Ma wyjść z tego w miarę cienki placek. Smażę kilka minut na małym ogniu, a następnie za pomocą łopatki przerzucam omlet na drugą stronę. Smażę przez ok. 2 minuty. Przekładam na talerz, jem z warzywami i sosem bezserowym (link do przepisu na sos tutaj). Wegański omlet z mąki z ciecierzycy można także zajadać z lejącą się pastą sezamową tahini albo sosem słonecznikowym.

Inne przepisy zero waste

Wegański omlet z mąki z ciecierzycy to jeden z moich najczęstszych przepisów z użyciem resztek z lodówki. Mam jeszcze kilka patentów, jak je wykorzystać w kuchni. Zobacz moje przepisy i staraj się ograniczać wyrzucanie jedzenia.

Gosia


Spodobał Ci się ten przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk. Będzie mi bardzo miło!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

 

 


Poznaj moje sposoby na ograniczenie marnowania żywności – kliknij na zdjęcie, by przejść do wpisu!

Jak nie marnować żywności, czyli kuchnia zero waste

9 komentarzy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jak nie marnować żywności, czyli kuchnia zero waste
Jak nie marnować żywności, czyli kuchnia zero waste

Czy zdarzyło Ci się kiedyś wyrzucić żywność, bo się przeterminowała, bo nie wiedziałaś (nie wiedziałeś), co zrobić z resztkami, bo...

Zamknij