Granola to zapiekane płatki zbożowe, orzechy, suszone owoce oraz opcjonalnie słodzik, czyli takie upieczone do chrupkości musli. W sklepach jest wiele produktów tego typu, ale… Albo zawierają zbyt dużo cukru, konserwanty i inne wypełniacze, albo ich stosunek jakość/cena czy waga/cena kompletnie się ze sobą rozmijają. I najlepiej zrobić swoją własną, domową (wegańską) granolę. Pięknie pachnie i można przygotować ją w większej ilości, aby wystarczyło na parę posiłków. Dzięki temu można zaplanować kilka śniadań w tygodniu. Często robię granolę w niedzielę – na prawie cały kolejny tydzień. Moja ulubiona to granola orzechowa z cynamonową nutą.
Z czego zrobić granolę?
Domowa granola orzechowa to świetna propozycja na śniadanie do jogurtu (np. owsianego lub jaglanego, domowego oczywiście!), „mleka” roślinnego (np. pysznego domowego z orzechów laskowych), musu owocowego lub domowej konfitury. Sama w sobie może również stanowić zdrową i energetyczną przekąskę. Jest świetną alternatywą dla słodyczy i pustych kalorii. Domową granolę lubię właśnie za to, że można do niej dorzucać wszelkie ulubione składniki, które akurat mam pod ręką i wykorzystać najczęściej walające się resztki ziaren, pestek, orzechów czy rodzynków. A jako że ostatnio robiłam orzechowy krem czekoladowy i nałupałam sporo orzechów, toteż wyszła mi granola orzechowa. Można ją przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniku. Granola będzie bezglutenowa, jeśli płatki owsiane będą bezglutenowe – musi być to oznaczone na opakowaniu.
Domowa granola orzechowa ze słodzidłem
Granolę trzeba czymś zlepić. Najlepiej sprawdzają się tutaj lejące się słodzidła. Ze słodzideł najczęściej dodaję melasę karobową, syrop klonowy lub daktylowy. W wersji wegetariańskiej miód – jeśli jadasz. Można także przygotować karmel z cukru trzcinowego. Miód, jak i inne słodzidła, i tak tracą część swoich cennych właściwości przy temperaturze pieczenia 160 stopni. Ale w zrobieniu samej granoli chodzi bardziej o samo spoidło – ważne, aby słodzik był płynny. Podobnie jest z orzechami – lepiej nie poddawać ich obróbce cieplnej, a jeśli już to w jak najniższej możliwej temperaturze. Od czasu do czasu w małych ilościach nie zaszkodzi, byle nie codziennie.
Przepis na granolę orzechową
Proporcje podane na blachę o wymiarach ok. 30 cm x 24 cm. Po upieczeniu granolę przechowuję w słoiku.
Składniki:
- 200 g płatków owsianych górskich
- 100 g rodzynków
- 100 g suszonych daktyli
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g migdałów
- 50 g orzechów ziemnych
- 50 g żurawiny (szukajcie takiej bez cukru)
- 50 g suszonych moreli
- 50 g sezamu
- słodzik: 4 łyżki melasy karobowej / syropu klonowego / daktylowego
- 3 łyżki wody
- łyżeczka przyprawy korzennej (przepis tutaj)
- odrobina soli
Wykonanie:
1. Do miski wsypuję płatki owsiane.
2. Suszone owoce przemywam, a potem dokładnie odsączam. Nie jest to konieczne, ale zawsze warto. Daktyle i morele kroję na małe kawałki. Opcjonalnie można również pokroić rodzynki i żurawinę.
3. Z połowy orzechów, sezamu i migdałów przygotowuję mąkę – wrzucam je do blendera (najlepiej wysokoobrotowego) i mielę na drobno. Następnie przesypuję je do miski z płatkami oraz owocami.
4. Resztę migdałów i orzechów kroję na małe kawałki i dorzucam do pozostałych składników.
5. Dodaję sezam, przyprawę piernikową i odrobinę soli.
6. Wszystko razem mieszam.
7. Następnie przygotowuję lepiszcz, czyli spoidło, coś co wszystko zlepi. Ilość spoidła-słodzidła to kwestia indywidualna. Dla mnie 4 łyżki wystarczą i kleją optymalnie. Do szklanki z wodą dodaję słodzidło, mieszam, a następnie zalewam przygotowaną granolę. Jeśli będzie zbyt sucha, można dodać trochę więcej wody ze słodzikiem – radzę dodawać stopniowo łyżkami.
8. Wszystko mieszam drewnianą łyżką i odstawiam na parę minut. Blachę wykładam papierem do pieczenia i przekładam na nią granolę.
9. Zapiekam przez ok. 20 minut w temperaturze 140-150 stopni w trybie termoobiegu. Podczas zapiekania warto zamieszać granolę drewnianą łopatką i sprawdzać stopień zarumienienia płatków oraz uważać, aby nie przypalić drobnych kawałków bakalii. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam granolę aż do wystygnięcia.
10. Granolę orzechową można zapiekać także w niższej temperaturze, ale dłużej. Niższa temperatura wypiekania jest korzystniejsza, jeśli w granoli znajdują się orzechy oraz pestki (zwłaszcza orzechy włoskie oraz pestki dyni).
Lubisz granolę? Z czym najchętniej ją jadasz?
Gosia
Jeśli podobają Ci się moje przepisy, możesz postawić mi wirtualną kawę!
Dzięki temu mogę rozwijać blog i tworzyć wartościowe przepisy również dla Ciebie.
Kliknij tutaj lub poniżej w zielony przycisk.
Link do postawienia kawy znajduje się także przy poszczególnych przepisach na blogu.
Dziękuję za Twoje wsparcie! ❤️
94 komentarze
Kamila
Mmm…az slinka cieknie, kurcze a mozna jesc taka granole z jogurta jak ktos sie odchudza? Bo wlasnie zamierzam i nie wiem jak to kalorycznie wyglada, ale pewnie w malych ilosciach jest okay.
Dobre Zielsko
Granola jest dosyć kaloryczna, ale też zawiera dobre kalorie (oprócz słodzika). W małych ilościach (np. 3 łyżki) będzie świetna na śniadanie oraz jako przegryzajka, gdyby na przykład naszła Cię niepohamowana ochota na słodycze…
Katarzyna
Super pomysł. Zrobię dziś zapas na najbliższe dni. 🙂
Dobre Zielsko
Ciekawe, na ile dni starczy… 😉
iwona
Małgosiu, chyba się z Tobą ożenię. Wreszcie będę jadła tak jak lubię
Dobre Zielsko
Hehehehe, trudno będzie. 😉 Ale miło, że moje przepisy Ci smakują. 🙂
Iwona
Rewelacja! Już jakiś czas temu zastanawiałam się żeby sama takie cudo wyprodukować… Dziś już za późno, ale może w tygodniu się uda 🙂
Dobre Zielsko
Warto mieć to cudo zawsze pod ręką. 😉
0jla
Nie powinnam czytać takich smakowitych artykułów na noc. Zdecydowanie nie służy to mojej figurze 😀
Dobre Zielsko
Za to możesz mieć przyjemne sny. 😉
Iza
Wygląda cudownie! I zdecydowanie o niebo lepiej niż wszystkie sklepowe granole!
Dobre Zielsko
Tak, zupełnie inny, dużo głębszy smak i wiesz, co tam siedzi. 😉
Olga
Ja to chyba sama sobie robię na złość :D. Uwielbiam granolę, a nigdy nie chce mi się jej robić ;).
Dobre Zielsko
Warto zrobić. Wypróbuj przepis i zrób od razu całą blachę – starczy na dłużej. 😉
Magda
Wygląda niesamowicie.:) Fajny pomysł z mieleniem orzechów.:) Buziaki :*
Dobre Zielsko
Taka zblendowana masa orzechowa nadaje granoli bardzo orzechowego charakteru. 😉
Ale
To jest pyszne! 🙂
Dobre Zielsko
I to jak! 😉
Paulina
Nigdy nie jadłam granoli. Czuję się zainspirowana do zrobienia jej 🙂
Dobre Zielsko
Bardzo się cieszę, że inspiruję. 🙂
anita
Zawsze się zastanawiałam, jak przygotowuje się granolę. Może czas najwyższy w końcu spróbować ją zrobić 🙂
Dobre Zielsko
Jak widzisz, całkiem prosto. 🙂 Polecam – jest świetna na śniadanie, jak i w ramach zdrowej przegryzajki. 🙂
Katarzyna
To nie był dobry pomysł żeby czytać o takiej smakowitości kiedy w perspektywie 1,5 h pracy i kolejna godzina treningu zanim dojedzie się do domu, aby coś zjeść ;(
Dobre Zielsko
A ja, jak myślę o czymś przyjemnym, to szybciej czas leci. 😉
Ewelina
Pyszności 🙂 Zdrowe i dobre 🙂
Dobre Zielsko
I takie są najlepsze. 🙂
Ania
Lubię domowe granole 🙂 lubię wiedzieć, co jem 🙂
Dobre Zielsko
To tak, jak ja. Musi być dobre i zdrowe. 🙂
Marta
Od dwóch lat się zbieram do zrobienia swojej granoli 😉 Może z Twoim przepisem, w końcu mi się uda? Bardzo mi się podoba u Ciebie, że wszystko jest prosto 🙂 Pozdrawiam
Dobre Zielsko
Warto zrobić. Smak nieporównywalnie lepszy i wiesz, co w niej siedzi. A jak zrobisz więcej, to zawsze jest pod ręką. 🙂 Trzymam kciuki za Twoją granolę i bardzo się cieszę, że podoba Ci się Dobre Zielsko. Chyba się trochę uzależniłaś, ale to akurat dobre uzależnienie. Pozdrawiam Ciebie również. 😉
Marta
Dobre zielsko w każdej postaci i o każdej porze, bardzo chętnie! 🙂
Ania
Uwielbiam takie klimaty. Niestety dzieci radykalnie odmawiają konsumpcji. Więc z podobnych składników robię ciasteczka oraz zabieram się do batonów 🙂
Dobre Zielsko
Też dobry sposób na przemycenie dobrych kalorii. 🙂
Monika
po co moczyć orzechy?
Dobre Zielsko
Orzechy, pestki i nasiona warto (trzeba) moczyć przede wszystkim dlatego, aby pozbyć się tzw. substancji antyodżywczych, czyli takich, które utrudniają wchłanianie tych dobrych, potrzebnych nam substancji, m.in. składników mineralnych. Po moczeniu orzechy są po prostu łatwiej przyswajalne. Najlepiej moczyć je przez kilka godzin, ale nie zawsze mamy na to czas, albo pomysł na ich wykorzystanie pojawia się tu i teraz, a orzechy niemoczone. Wtedy chociaż na moment warto to zrobić. Płukanie i moczenie pozwala również usunąć zanieczyszczenia. Łupinki są przecież brudne, więc mycie orzechów (tak jak owoców, czy warzyw) jest wskazane. Ponadto łatwiej je potem przemielić np. w blenderze.
Justyna
nie ma to jak domowa granola, ja robię z melasą PYCHA 🙂
Dobre Zielsko
Tak, domowe najlepsze. 🙂
Milena
Jak dla mnie pychotka 😀 Na pewno skorzystam 😀
Dobre Zielsko
Świetnie, bardzo się cieszę. 🙂
Ania
Pycha, zrobię jutro na śniadanie 😉
Dobre Zielsko
Pysznego śniadania. 🙂
Kasia
Muszę wrócić do robienia własnej granoli. Ja do swojej – oprócz miodu – dodaję jeszcze kilka łyżek soku jabłkowego. Następnym razem dodam też soli, tak jak radzisz 🙂
Dobre Zielsko
Tak, sok jabłkowy też jest świetnym składnikiem do granoli, a sól podkręca smak. 🙂
Ewelina
Nie wiedziałam, że tak to się nazywa. Ostatnio jestem na etapie zmiany nawyków odżywiania więc na pewno spróbuję zrobić
Dobre Zielsko
Warto włączyć granolę do swojej diety. 🙂
Edyta
Lubię granolę domowej roboty z dodatkiem orzechów! 🙂 Robię bardzo podobną 🙂
Dobre Zielsko
I taka jest najlepsza. 🙂
Anna
Domowa granola jest miodzio w sensie samo zdrowie mniam mniam:)
Dobre Zielsko
Miodzio w czystej postaci. 😉
Natalia
Moja ulubiona granola to bananowo-czekoladowa. Taką lubię najbardziej 🙂
Dobre Zielsko
Smakowite połączenie. 🙂
Lidia
Pysznie wygląda. Dzięki za przepis. 🙂
Dobre Zielsko
Dziękuję, bardzo się cieszę, że Ci się przepis podoba. 🙂
Miłka
Uwielbiam takie przekąski! Jednakże w odchudzaniu mi nie pomagają;)
Dobre Zielsko
Przy odchudzaniu dozwolone są małe ilości takiej granoli. 🙂
Karolina
Lubię, choć kupuję w sklepie. Dla mnie ważne jest, żeby miała naprawdę dużo dodatków, orzechów, rodzynek, żurawiny – więc czasami robię sobie mixy i mieszam kilka różnych gatunków.
Dobre Zielsko
I równie dobrze taki mix możesz zrobić we własnym piekarniku. 🙂
Iwona
pycha! 🙂
Dobre Zielsko
Ooo tak, pycha!
Monika
Przepis jak najbardziej mi się przyda:) Dziękuję!
Dobre Zielsko
Świetnie, bardzo się cieszę!
Gosia
Granolę uwielbiam, ale tylko tą domową! Jest najlepsza, bo można dowolnie dobrać składniki do swojego gustu 😉
Dobre Zielsko
Wychodzę z tego samego założenia. 🙂
Katarzyna
Świetny przepis! Na pewno zrobię sobie niebawem w domu taką granolę. Ciekawa jestem tylko, ile porcja może mieć kalorii 🙂
Dobre Zielsko
Da się to wyliczyć proporcjonalnie wg składników na 100 g, ale w praktyce przy tego typu produktach nigdy nie wyjdzie tak dokładnie, bo czasem weźmiesz porcję, w której będzie np. więcej orzechów, a to podwyższa kaloryczność. Na oko mniej więcej wychodzi +/- 450 kcal/100 g. Całość to ok. 800 g, co daje około 3500 kcal, ok. 80 g białka, ok. 350 g węglowodanów (w większości złożonych), ok. 200 g (dobrego) tłuszczu.
Anna
Codziennie na śniadanie jem musli, ale granola chyba będzie mi bardziej smakowała. Koniecznie muszę wypróbować, bo aż mi ślinka cieknie. 🙂
Dobre Zielsko
Spróbuj – to idealna propozycja na śniadanie.
Marlena
Uwielbiam granolę 🙂 Muszę się w końcu zabrać i zrobić – będziemy chrupać z synkiem 😀
Dobre Zielsko
Polecam, idealna na śniadanie i jako słodka przegryzajka. 🙂
Beata
Palce lizać 🙂
Dobre Zielsko
Granola jest pyszna! Świetnie pasuje na słodkie (ale zdrowe) łasuchowanie!
Karolina
Wygląda bardzo pysznie! <3 Też bardzo często przygotowuję granole!
PS bardzo uroczo wyglądają te spadające śnieżynki, mogłabyś zdradzić, jak je zrobiłaś? Mam ten sam motyw! 🙂
Dobre Zielsko
Jest specjalna wtyczka, nazwa chyba po prostu „snow”. 🙂
Minimalistic
Ale super wpis! Jutro robię ją w domu! 😀
Dobre Zielsko
Bardzo się cieszę! Widzę, że naprawdę zainspirował Cię mój przepis i nawet na swoim blogu napisałaś o granoli z cynamonem. Byłoby mi niezmiernie miło, gdybyś napisała w swoim wpisie, skąd się pojawił u Ciebie pomysł na granolę.
Pingback:
Kasia
W sumie robię podobną, ale bez cynamonu i płatków kokosowych. Spróbuję Twojego przepisu na pewno! Kasia
Aga
Chętnie skorzystam z przepisu 🙂
sylwek
Lubię granolę, ale nie wpadłam na to, by samemu ją przyrządzić. Dzięki! 😉
Zuza
Kiedyś myślałam w jaki sposób się ją przygotowuje. Nie wydaje się to być bardzo skomplikowane. Dzięki za wskazówki i przepis.
Ola
jejku jak to pysznie wygląda! chyba sobie jutro zrobię to na śniadanie!
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Ania
To musi być pyszne! Czasami warto sobie pozwolić na drobne przyjemności 🙂
carolina
Super przepis, stawiam Ci kawę!
Paula
Dzięki za przepis!
Kasia
Bardzo lubię granolę, super przepis 🙂