jak zbierać pokrzywę żelazo świeża młoda pokrzywa
Przepisy wegańskie,  Zdrowie,  Zioła

Jak zbierać pokrzywę i wykorzystać ją w kuchni

Zbierasz pokrzywę? Ja tak! Wiosna kojarzy mi się właśnie że zbieraniem pokrzywy. Bardzo lubię chodzić z wiklinowym koszem na pokrzywę po działce i okolicach. Pokrzywa to nie tylko popularny napar, ale także jadalne liście, które kryją w sobie bogactwo witamin i soli mineralnych. Jest bardzo wartościowym ziołem o wszechstronnym zastosowaniu. I to nie tylko w kuchni i kosmetyce, ale także w ogrodzie! Można przygotować z niej naturalny nawóz do warzyw. Przeczytaj, jak zbierać pokrzywę, dlaczego warto ją jadać i pić z niej napar oraz co dobrego przygotować. 

Jak zaczęłam zbierać pokrzywę…

O tej historii pisałam już na moim instagramowym profilu. Pierwszy raz poszłam na pokrzywę z ledwo poznanym farmaceutą. To był maj. Dobrych parę lat temu. Poznaliśmy się w pobliskim lasku. Jechałam na rowerze przez poznański Żurawiniec, usiadłam na trawce czy na ławce i jakoś tak się zgadaliśmy. Imienia farmaceuty nie pamiętam. Pamiętam tylko, że skończył farmację, więc dałam się namówić na randkę pt. wspólne zbieranie pokrzywy. I tak oto zaczęła się moja przygoda z pokrzywą w praktyce, a z farmaceutą zostaliśmy jednosezonowymi znajomymi do spacerów po jadalne chwasty.

Właściwości pokrzywy

Pokrzywa to jedna z najpopularniejszych roślin leczniczych. Zawiera sporo białka i błonnika, chociaż pewnie najbardziej znana z dużej zawartości żelaza i polecana dla osób cierpiących na anemię. Znajduje się w niej również szereg innych składników mineralnych, jak np. wapń czy potas, oraz witamin – z grupy B, C i betakaroten (prowitaminę A). Żelazo w połączeniu z witaminą C to potężna moc, gdyż ta witamina wspiera wchłanianie żelaza. Pokrzywa zawiera także spore ilości chlorofilu, który odpowiada za jej zielony kolor. Chlorofil również działa krwiotwórczo, dodaje energii oraz przegania wirusy i bakterie. Pokrzywa świetnie wspomaga procesy oczyszczania organizmu, poprawia trawienie, działa moczopędnie i łagodzi objawy reumatyzmu. Wzmacnia także włosy oraz korzystnie działa na skórę. Pokrzywa jest często polecana i można ją pijać regularnie, ale warto pamiętać, że nie należy z nią przesadzać – kilka listków dziennie lub 2-3 szklanki dziennie wystarczy, więcej lepiej nie popijać. Powinny na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę czy z dolegliwościami ze strony nerek. I co jest również bardzo istotne, zwłaszcza przy chorobach przewlekłych – o każdych ziołach czy suplementach regularnie stosowanych zawsze informuj swojego lekarza i dietetyka.

Gdzie, kiedy i jak zbierać pokrzywę?

Pokrzywę warto zbierać w kwietniu i w maju, mniej więcej do połowy czerwca – dopóki nie zakwitnie. Zbieramy górne 4 liście, obcinając je nożyczkami lub sekatorem. Przycinanie pokrzywy również opóźnia jej kwitnienie. Jeśli masz swoje stanowisko na przykład w ogrodzie albo na działce i zbierasz ją regularnie, będziesz mieć dłużej młode liście. A właśnie one są najbardziej wartościowe. Po tym, jak już zakwitnie, poleca się zbierać pokrzywę do suszenia i przygotowywania naparów, a nie do jedzenia. Zbieramy oczywiście te liście, które mają jednorodny zielony kolor, nie są uszkodzone, nie mają przebarwień. Jak zbierać pokrzywę, żeby się nie poparzyć? Koniecznie trzeba to robić w rękawiczkach ogrodowych i zakryć także przedramiona. Pokrzywę najlepiej zbierać do wiklinowego kosza, ewentualnie miski. Oczywiście najlepiej wybrać się na spacer na łąki z dala od dróg. Centrum miasta czy ruchliwa droga to nie jest odpowiednie miejsce na zbiory. Ja zbieram pokrzywę na działce i wokół niej i to jest dla mnie pewne miejsce. Po zbiorze pokrzywę moczę w misce, żeby pozbyć się piachu (opadnie na dno), a następnie płuczę na sitku pod bieżącą wodą. Część liści pokrzywy suszę na blasze do pieczenia na papierowym ręczniku, część wykorzystuję na bieżąco do naparów, pesto i sałatek. Pokrzywę pochodzącą z mniej pewnych źródeł przed spożyciem blanszuję (przlewam wrzątkiem) i tak przygotowaną wykorzystuję do pesto czy sałatek.

Napar z pokrzywy

Pokrzywę poleca się najczęściej w postaci naparów oraz soku. I taka forma spożywania pokrzywy jest najbardziej popularna. Napar można przygotować ze świeżej (oczywiście wcześniej dokładnie umytej) pokrzywy lub z suszu. Świeżą pokrzywę wystarczy zaparzać przez kilka minut, suszoną – ok. 10 minut. Świeże listki po zaparzeniu można jeszcze wykorzystać, np. blendując zupę krem, hummus lub inne pasty kanapkowe.

pesto z pokrzywy
Pesto z pokrzywy

Pokrzywa w kuchni

Pokrzywa ma bardzo duży potencjał kulinarny i można wykorzystywać ją tam, gdzie z reguły ląduje szpinak. Można ją przygotować na wiele sposobów. Pokrzywa nadaje się na kanapki pokrojona jak szczypiorek, do twarożków z tofu czy orzechów, hummusu i innych past kanapkowych, koktajli, pasztetu soczewicowego, tofucznicy, zupy, farszu naleśnikowego i pierogowego, kopytek (szagówek), omletów, pesto, a także do pieczonych ziemniaków, na które przepis znajdziesz poniżej. Zastosowań jest całe mnóstwo!

Czy pokrzywa parzy w język?

Ogólnie nie – w postaci „przerobionej” pokrzywa nie parzy. Zdarza się, że całe świeże listki mogą lekko parzyć i to najczęściej dłonie podczas przygotowywania pokrzywy. Dlatego najlepiej liście pokrzywy dokładnie umyć i oszuszyć ściereczką. Poleca się je blendować, przeciskać przez praskę (jak czosnek) lub bardzo drobno kroić. Wtedy już parzyć przestaną. Przelane wrzątkiem czy podsmażone również przestają parzyć. Ogólnie można przyjąć, że całe liście świeżej pokrzywy mogą parzyć, ale umyte i oszuszone, poszatkowane czy przeciśnięte przez praskę, przelane wrzątkiem, podsmażone, lekko podsuszone i suszone nie będą już parzyć – bez obaw! Warto włączyć pokrzywę do swojej diety, zwłaszcza świeżą, bo jest bardzo zdrowa, łatwo dostępna i tania!

Lubisz pokrzywę? Zbierasz ją? Daj znać w komentarzu!
Gosia

 

Spodobał Ci się ten wpis? Dowiedziałaś (-łeś) się z niego czegoś interesującego? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając na zielony przycisk. Będzie mi mega miło!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zobacz mój przepis na PIECZONE ZIEMNIAKI Z POKRZYWĄ – kliknij na zdjęcie!

pieczone ziemniaki z pokrzywą

8 komentarzy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
zielone szparagi komosa ryżowa quinoa obiad wegański bezglutenowy pieczone buraki
Zielone szparagi z komosą ryżową i pieczonym burakiem

Sezon na szparagi właśnie się zaczyna! To moje ulubione dobre zielsko! Mogłabym je chrupać jak paluszki i dodawać do wszelkich...

Zamknij