Zakochałam się. W gryce. Od paru miesięcy, kiedy pierwszy raz zrobiłam farsz gryczany do bakłażanów, odkryłam grykę na nowo. Wcześniej nie bardzo mi podchodziła, jakoś zawsze jadłam ją rozbełtaną. Aż tu nagle, pewnego razu robiłam sesję fotograficzną z bakłażanami i dumałam nad farszem. Jako, że w domu nie było nic innego, tylko gryka, czerwona fasola i passata pomidorowa, toteż postanowiłam zrobić z tego farsz. Wyszedł przedni. I tak oto odkryłam grykę na nowo. Teraz to najczęstsze (pseudo)zboże w kuchni. A od kiedy odkryłam, jak zrobić mąkę gryczaną w domu, kombinuję z naleśnikami, ciasteczkami, ciastami… Pycha!
Właściwości gryki
Gryka to bardzo dobre zielsko, a właściwie pseudozboże, czyli zboże rzekome. Gryka, podobnie jak amarantus, quinoa (komosa ryżowa), nie jest zbożem i nie zawiera glutenu. Toteż idealnie wpisuje się nie tylko w zdrową, zbilansowaną dietę, ale także w dietę eliminacyjną bezglutenową. Ziarna gryki charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Zawiera bardzo dobrej jakości białka (ok. 12 g/100 g), w tym aminokwas lizynę, którego najczęściej brakuje w innych zbożach. Spośród witamin warto wymienić witaminę B1, B2, B3 (PP), a także witaminę B6 i B11. Ze składników mineralnych gryka zawiera sporą dawkę magnezu (ponad 60% dziennego zapotrzebowania), żelaza, a także miedzi i cynku. Zawiera także sporo błonnika pokarmowego (ok. 6 g na 100 g ugotowanej kaszy gryczanej), dzięki czemu reguluje pracę przewodu pokarmowego. Indeks glikemiczny ugotowanej kaszy gryczanej wynosi 54, zaś dodatek mąki gryczanej do ciast lub chleba wpływa na obniżenie IG wypieków.
Kasza i mąka gryczana
Ziarna gryki wykorzystuje się głównie do produkcji kaszy, rzadziej mąki czy płatków śniadaniowych. Grykę najczęściej jadamy w postaci kaszy, rzadziej pieczemy z niej ciasta czy mąki. Produkty z gryki są bardziej popularne wśród osób, które muszą bezwzględnie stosować dietę bezglutenową. Kasza gryczana najbardziej znana jest w wersji palonej, ale warto przyjrzeć się także kaszy gryczanej niepalonej (białej), która idealnie nadaje się do śniadaniowych gryczanek. Prażenie ziaren wpływa na jakość składników odżywczych, ale też nadaje jej charakterystycznego smaku, który większości bardziej odpowiada. Ja z gryki najbardziej lubię piec chleb. Warto jadać kaszę gryczaną częściej, a mąkę przemycać do wypieków.
Kasza gryczana zmielona w blenderze
Mąkę gryczaną bardzo łatwo można zrobić w domu. Wystarczy blender wysokoobrotowy i ziarna gryki, czyli po prostu kasza gryczana. Wychodzi ekonomiczniej – kasza gryczana jest zdecydowanie tańsza niż mąka gryczana, a poza tym wszędzie dostępna. Wykonanie mąki gryczanej w domu jest też dobrym rozwiązaniem dla osób, które muszą stosować dietę bezglutenową, mają odpowiednie ziarna gryki z oznaczeniem przekreślonego kłosa, a trudniej im znaleźć taką mąkę. Ja po raz pierwszy zrobiłam mąkę gryczaną w blenderze Ronic Zyle, który od dwóch lat jest moim nieodłącznym towarzyszem w kuchni. Jak chcę czasem zrobić chleb i okazuje się, że mam tylko jakieś 100 g mąki i ani grama więcej, to szukam kaszy i mielę ją na mąkę. Raz, ciach i gotowe.
Jak zrobić mąkę gryczaną w domu?
Do kielicha blendera wsypuję tyle ziaren gryki, ile chcę otrzymać mąki. Włączam 2-minutowy program. Bardzo drobną mąkę uzyskuję już po 30 sekundach blendowania. Blender Ronic Zyle ma wysoką moc, tak więc bez problemu radzi sobie z twardymi, suchymi ziarnami. Podobnie zrobiłam mąkę z ciecierzycy. Nadmiar mąki przechowuję w szczelnym opakowaniu, w suchym, raczej chłodnym miejscu. W blenderze robię tyle mąki, ile akurat potrzebuję na ciasto, chleb albo naleśniki. Nawet jej nie wysypuję, tylko od razu wrzucam pozostałe składniki na ciasto i blenduję na gładką masę. Chwila moment i gotowe. Mąka zmielona w blenderze jest bardzo drobna, a przygotowana z niej masa bardzo gładka, o jednolitej konsystencji. Czuć to w wypiekach. Są takie delikatne i mam wrażenie, że są jeszcze pyszniejsze!
Co zrobić z mąki gryczanej?
Z mąki gryczanej polecam Ci zrobić gryczany chleb drożdżowy. Nie jest taki napuszony, jak pszenny, ale ma w sobie taką głębię smaku, że dodaje śniadaniom wyrazistości. Często piekę taki chleb z ziarnami – słonecznikiem i ostropestem. To spora dawka białka, błonnika, witamin i składników mineralnych. Jednym z moich ulubionych ciast jest właśnie gryczane z orzechami. Latem dorzucam do niego porzeczki oraz aronię, a jesienią i zimą dodaję konfitury z porzeczek albo rodzynki i żurawinę, które świetnie przełamują wyrazisty smak ciasta. Z mąki gryczanej robię także naleśniki, placuszki oraz ciasteczka.
Które urządzenie wybierasz?
Małgosia
10 komentarzy
Moniczka
Rewelacja! Dla tego blendera chyba nie ma rzeczy niemożliwych – aż mam ochotę go sobie kupić albo zażyczyć sobie pod choinkę 🙂
Dobre Zielsko
Blender mam od października i zaskakuje mnie za każdym włączeniem mocą, stabilnością i efektem. Baaardzo polecam – ułatwia pracę w kuchni. Wraz z życzeniami prezentowymi podrzuć odpowiedniej osobie nasz kod promocyjny. 🙂
Anita
Mając 100g kaszy gryczanej, ile wyjdzie gram mąki? 🙂
Dobre Zielsko
100 g 🙂 Zmieni się jedynie objętość, gramatura pozostaje taka sama.
Anita
Dziękuje 🙂
Karolina
ja ostatnio zakochałam się w kaszy, jak kiedyś omijałam ją szerokim łukiem tak teraz nie wyobrażam sobie obiadu bez niej, a mąka, hm… warto spróbować 😉
AniaM
Czyli make lepiej robić z kaszy niepalonej ? Czy palonej ?
Dobre Zielsko
Aniu, to zależy tylko od Ciebie i Twoich upodobań smakowych! 🙂 Jeśli chcesz mąkę do wypieku ciast, to raczej będzie się nadawać niepalona, bo jest neutralna w smaku.
Pingback:
Pingback: