Jak dobrze rozpocząć dzień? Pysznym owocowym koktajlem! U mnie we wrześniu najczęściej jest koktajl śliwkowy z nasionami chia. A do niego garść antyoksydantów w postaci czarnych winogron lub aronii. Pyszne sezonowe połączenie. Idealnie nawadnia organizm po całej nocy. Dostarcza składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego, a dodatek (zmielonych) nasion chia to skarbnica kwasów tłuszczowych omega-3.
Nasiona chia, czyli bardzo dobre zielsko!
Chia to nasiona pochodzącej z Ameryki Południowej szałwii hiszpańskiej, która należy do tej samej rodziny, co mięta i melisa. To zdecydowanie dobre zielsko! W tych drobnych nasionkach znajduje się przede wszystkim sporo białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych w odpowiednich proporcjach, antyoksydanty, błonnik pokarmowy, składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez) i witaminy (B1, B2, B3) w imponujących ilościach. Gęstość odżywcza nasion chia jest duża i przez to można określać je jako superfood. Mają niesamowite zdolności wchłaniania wody i łatwo pęcznieją, dzięki czemu nadają się do zagęszczania różnych potraw. Dlatego też są świetnym dodatkiem do koktajli i puddingów, ale można dorzucać je także do porannej owsianki czy amarantusianki. Ich zastosowanie jest dosyć szerokie, zwłaszcza że mają neutralny smak. Ja używam ich także do zagęszczania ciasta na naleśniki, ciasta na pancakesy, racuchy i naleśniki. Przed spożyciem nie trzeba ich mielić, ale warto to zrobić, wtedy więcej cennych substancji przyswoi nasz organizm. Oczywiście w wersji niemielonej będą smaczniejsze, ale czegóż się nie robi dla zdrowia. Nie przesadzaj jednak z ilością – jedna, dwie łyżki nasion chia dziennie wystarczą.
Koktajl śliwkowy z nasionami chia
Koktajl śliwkowy z nasionami chia to bardzo sycąca propozycja, idealna dla osób, które cierpią na zaparcia i są w trakcie diety odchudzającej. Wystarczy kilka śliwek i łyżka nasion chia. Śliwki trzeba oczywiście wypestkować, dodać nasiona chia i zblendować. Śliwki dają szybko i dosyć długo utrzymują uczucie sytości. Do mojego koktajlu dodaję także winogrona czarne oraz aronię, czasem kilka łyżek mleka roślinnego (np. domowego kokosowego), łyżkę tahini albo masła orzechowego. Po odstaniu koktajl będzie miał bardziej konsystencję musu owocowego – można go podać np. na podwieczorek w słoiczkach i jeść łyżeczką.
Koktajl owocowy, czyli jak przemycić zdrową aronię
Koktajl śliwkowy z nasionami chia to idealna pyszność, w której można przemycić bardzo zdrową aronię. Sama aronia jest dosyć cierpka i zblendowana nie daje gładkiej konsystencji, ale warto przemycać ją w towarzystwie innych owoców, np. właśnie śliwek lub jabłek, które niwelują jej cierpkość. Ja dorzuciłam aronię do śliwkowego koktajlu z nasionami chia i wyszedł pyszny! Bez żadnego dodatku słodzika… Ale równie dobrze można dodać świeże lub suszone daktyle, jeśli wolisz słodszą wersję. Można dodać jeszcze orzechy, migdały i płatki owsiane – wyjdzie równie pyszny i zdrowy koktajl.
Przepis na koktajl śliwkowy z nasionami chia
Z podanych proporcji wychodzą dwie porcje. Dodatkowe owoce można dowolnie mieszać,
Składniki:
- 500 g śliwek
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 kiść winogron czarnych
- garść aronii
- opcjonalnie: 3 daktyle świeże lub suszone
Wykonanie:
Ze śliwek usuwam pestki, następnie wrzucam je do kielicha blendera, dodaję nasiona chia, sok z cytryny, winogrona i aronię. Wszystko razem blenduję na gładko.
Wrzesień w kuchni
Śliwki nieodłącznie kojarzą mi się z końcówką lata… To idealny czas na powidła, ciasta śliwkowe oraz crumble, które uwielbiam. Przepis na wegańskie bezglutenowe śliwkowe crumble znajdziesz w tym wpisie.
A Ty co robisz najczęściej ze śliwek?
Małgosia
35 komentarzy
Iwona
Dobre Zielsko
Katarzyna
Dobre Zielsko
Ewa
Dobre Zielsko
Gosia
Dobre Zielsko
Gaba
Dobre Zielsko
Ada
Dobre Zielsko
Aleksandra
Dobre Zielsko
Klaudia
Dobre Zielsko
Kasia
Dobre Zielsko
Justyna
Magdalena
Dobre Zielsko
Ewa
Irmina
Dobre Zielsko
Paulina
Dobre Zielsko
Ka Ewa
Anna
Marta K
Basia
PaulinaN
Sylwia R
Pingback:
Pingback:
Pingback: