Uwielbiam lato za coraz to bardziej kolorowe owoce z działki. Co tydzień pojawiają się kolejne. Truskawki, czereśnie, porzeczki, poziomki, wiśnie, jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie. W tym tygodniu przywieźliśmy cały kosz jabłek i gruszek do schrupania oraz mnóstwo czerwonych porzeczek – część poszła na konfitury, część do wina. To mój winiarski debiut i jestem ciekawa, co wyjdzie. Na razie bulgocze. A z reszty zrobiłam koktajl z sezonowych owoców.
Koktajl z sezonowych owoców
Koktajl z sezonowych owoców to banalnie prosty przepis. Wrzucasz owoce, jakie masz pod ręką do blendera i blendujesz! Chwila moment i gotowe! Oczywiście dobór owoców określa smak, a więc jest tutaj szerokie pole do popisu. U mnie bazą są najczęściej słodkie owoce typu jabłka, dojrzałe gruszki, śliwki oraz bardziej kaloryczne banany oraz winogrona. Do tego dodaję bardzo zdrowe owoce jagodowe – maliny, jeżyny, truskawki, poziomki, porzeczki, agrest, borówki, aronia. Tak swoją drogą winogrona to również owoce jagodowe. Baza nadaje słodkości koktajlowi, a owoce jagodowe koloru. Koktajl z sezonowych owoców to pełna dowolność w doborze owoców i różnorodność smaku. Można się bawić każdego dnia!
Jak podnieść wartość odżywczą koktajlu owocowego?
Koktajle owocowe są dosyć sycące ze względu na pokaźną zawartość błonnika. Jednakże nie jest to pełnowartościowy posiłek. Możemy je spożywać na drugie śniadanie lub na podwieczorek, gdy tylko bierze nas ochota na coś słodkiego. Świetnie gaszą pragnienie w gorące dni. Dobrym sposobem jest również dodanie do nich np. masła orzechowego, tahini, karobu, kakao, odżywki białkowej, fortyfikowanego mleka roślinnego, otrąb lub płatków owsianych lub po prostu garści orzechów albo nasion (np. zmielone siemię lnianie). Ja uwielbiam taki koktaj z sezonowymi owocami z dodatkiem masła migdałowego. Wtedy stają się jeszcze bardziej sycące i z powodzeniem mogą zastępować posiłek. Dzięki dodatkom owocowy koktajl może mieć większą wartość odżywczą i oczywiście smakować inaczej. Koktajle to mega prosty przepis na pożywną przegryzajkę. Są naturalnie słodkie i z powodzeniem mogą zastępować niezdrowe słodycze.
Jeśli ten przepis Ci się spodobał, daj mi o tym znać, stawiając mi wirtualną kawę.
Kliknij w zielony przycisk.
Przepis na koktajl z sezonowymi owocami
Oto przepis na mój koktajl ze zdjęcia. To tylko mała podpowiedź. Zrób go po swojemu z sezonowych owoców, jakie akurat masz pod ręką! Nie zawsze da się mieć wszystkie te owoce w tym samym czasie. Część owoców, jak np. truskawki czy jagody mogą być mrożone.
Składniki:
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- garść truskawek
- garść czerwonych porzeczek
- garść malin
- garść jeżyn
- garść borówek amerykańskich
- opcjonalnie: masło orzechowe, migdałowe, odżywka białkowa
Wykonanie:
1. Owoce myję, odsączam. Jabłka i gruszki kroję na mniejsze kawałki. Nie obieram ich ze skórki.
2. Wszystkie owoce wrzucam do kielicha blendera i blenduję!
Podoba Ci się taki koktajl?
Zobacz także przepis na OWOCE POD KRUSZONKĄ – kliknij na zdjęcie!
9 komentarzy
Anna
Bardzo lubie takie koktajle, w lecie czesto robimy je w domu, z roznymi owocami. Pyszne! Pozdrawiam serdecznie!
Aga
OO, i niczym nie rozcieńczasz tego?
Agata
Narobiłaś mi smaka tylko…
Pingback:
Pingback:
Cztery Fajery - blog kulinarny
Mimo, że daleko mi do diety roślinnej, to chętnie odwiedzam Twojego bloga Małgosiu
Dobre Zielsko
Bardzo się cieszę! Nie trzeba być stricte na diecie roślinnej, by korzystać z moich roślinnych przepisów. 😉 Dla zdrowia korzystne jest jedzenie w przeważającej mierze roślinne. 🙂 Rozgość się! 🙂
Irena
Nie mam działki, ale chodzę na targ i kupuję świeże warzywa i owoce.
Chyba nie ma nic lepszego, niż takie koktajle na upalne dni.
Czasami dolewam wody mineralnej, aby nie były takie gęste.
Pozdrawiam 🙂
Pingback: