domowa konfitura z czarnej porzeczki bez cukru

Domowa konfitura z czarnej porzeczki

Przepisy na domową konfiturę z czarnej porzeczki

W podanych przepisach przyjęłam proporcje na 1 kg porzeczek. Z takiej ilości wychodzi ok. 4 słoiczków o pojemności +/- 200 ml. Trzeba wziąć też pod uwagę fakt, że w trakcie robienia konfitury nie da rady się powstrzymać i trochę się podjada, a parę łyżeczek idzie na bieżące potrzeby. 😉

Konfitura z czarnej porzeczki z brązowym cukrem

W tej wersji przyjmujemy najczęściej proporcje 4:1.

Czego nam potrzeba?

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 250 g brązowego cukru

Konfitura z czarnej porzeczki z erytrytolem

W tej wersji przyjmujemy najczęściej proporcje 4:1,5.

Czego nam potrzeba?

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 375 g erytrytolu

Konfitura z czarnej porzeczki zagęszczona agarem

W tej wersji na przyjmujemy 3 łyżeczki agaru (ok. 6 g). W tym wpisie przeczytacie, w jaki sposób przygotować roztwór agaru.

Czego nam potrzeba?

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 6 g agaru
  • wybrany słodzik, np. 250 g brązowego cukru lub 375 erytrytolu

Jak to zrobić?

Porzeczki myjemy, usuwamy z nich szypułki, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem albo erytrytolem, tudzież innym słodzikiem, i odstawiamy na parę godzin, żeby puściły sok. Następnie wstawiamy na średni ogień i gotujemy przez ok. 40 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Wyłączamy, odstawiamy, żeby ostygły i po kilku godzinach znowu włączamy kuchenkę i doprowadzamy konfiturę do wrzenia. W przypadku zastosowania agaru roztwór wlewamy na tym etapie i energicznie mieszamy. Następnie przekładamy gorące porzeczki do słoików, słoiki zakręcamy i stawiamy do góry nogami, żeby porządnie się zassały.

Konfitura z czarnych porzeczek idealna do deserów

Konfiturę z czarnych porzeczek używamy przez cały rok do deserów, np. do tej tarty: http://dobrezielsko.pl/tarta-konfitura-czarnej-porzeczki/. Idealnie pasuje do porannej owsianki, czy amarantusianki. Znalazłam też inny patent na czarne porzeczki poza sezonem – naturalnie suszone i mielone ze sklepu Brodowski, o którym pisałam w czerwcu. Zerknijcie tutaj. http://sklep.brodowskiowoce.pl/produkt/czarne-porzeczki-mielone-70-g/. To świetny sposób na barwienie ciast i przygotowywanie porzeczkowego musu.

A Wy robicie konfiturę z czarnej porzeczki? Jakie są Wasze sposoby? Chętnie je poznamy. 🙂
Małgosia

Powiązane wpisy:

Agar – roślinny środek żelujący do wegańskich deserów

Konfitura z pomarańczy z goździkami i cynamonem

Bezglutenowa wegańska kokosowa tarta z konfiturą z czarnej porzeczki

Wegańskie lody porzeczkowe z nasionami chia

3 myśli na temat „Domowa konfitura z czarnej porzeczki

    • Radzę się pospieszyć, bo już znika… W tym roku owoce pojawiły się na krótko… Ale będę robić także konfiturę morelową i brzoskwiniową – sposób i proporcje takie same. 🙂

Dodaj komentarz

Inline
Inline