deser wegański bezglutenowy sticky rice z brzoskwiniami i malinami

Sticky rice z brzoskwiniami, malinami, jeżynami i czekoladą

Co roku w połowie sierpnia zauważam, że dni robią się krótsze, a wieczory coraz chłodniejsze… I jakoś zawsze w tym czasie nachodzi mnie taka myśl, że lato się kończy. Do tego znikają jedne owoce, pojawiają się kolejne, późniejsze, które nieodłącznie kojarzą mi się już z jesienią. Zaskoczeniem są dla mnie jednak truskawki, które z reguły lato zwiastują, a tutaj połowa sierpnia, a na ryneczkach całkiem sporo truskawek z „drugiego rzutu”. Do tego kojarzące się z pełnią lata maliny i jeżyny, brzoskwinie i morele. Na stole robi się coraz bardziej kolorowo. Praktycznie codziennie robię desery owocowe i koktajle, a dziś przypadkowo wyszła mi wariacja na temat tradycyjnego tajskiego deseru – mango sticky rice, czyli sticky rice z brzoskwiniami

Coconut milk sticky rice with peach and raspberry

Ochota na sticky rice z brzoskwiniami przyszła mi zupełnie niespodziewanie. Kilka dni temu wpadł mi do głowy pomysł na wegański bezglutenowy mus na zimno (tudzież pianka) z ryżu i mleka kokosowego, który robiłam już jakiś czas temu z porzeczkami. A jako że skończyły się porzeczki, pora na kolejne sezonowe owoce – maliny, jeżyny, borówki, brzoskwinie i morele. I oczywiście truskawki. Podczas robienia musu przypadkiem wsypało mi się za dużo ryżu i oczywiście miałam ochotę podjeść jeszcze ciepły z mlekiem kokosowym, czy zupełnie jak mango sticky rice, a że mango nie miałam i za nim nie przepadam, to dałam brzoskwinie. Do tego dorzuciłam kilka malin, jeżyn i borówek, które znalazły się również w musie.

Tradycyjne tajskie mango sticky rice

Mango sticky rice, czyli kleisty biały ryż na mleku kokosowym z mango to tradycyjny (wegański) deser kuchni tajskiej. Często polewany jeszcze sosem z mleka kokosowego. Filip przywiózł ten pomysł z Tajlandii i kiedy pierwszy raz jadłam ryż z mlekiem kokosowym, wiedziałam, że to będzie jedno z moich ulubionych połączeń i jeszcze nie jeden raz wypróbuję je do wegańskich deserów. Wszak uwielbiam wszystko, co kokosowe. Dodane do kleistego ryżu z mlekiem kokosowym mango nadaje deserowi odświeżającego charakteru. Tyle tylko, że ja akurat za mango nie przepadam, dlatego też zamieniam je najczęściej na brzoskwinie i wychodzi mi peach sticky rice.

Jaki słodzik, mleko kokosowe i ryż wybrać do sticky rice?

Do przygotowania sticky rice wybieramy biały ryż, najlepiej specjalny kleisty sticky rice lub glutinous rice. Jeśli takiego nie znajdziecie, można użyć ryżu do risotto lub w ostateczności zwykłego białego ryżu. Do ryżu wybieramy mleko kokosowe, w którym jest powyżej 80% ekstraktu z kokosa lub śmietankę kokosową. Sticky rice słodzi się najczęściej białym cukrem, aby zachować jego śnieżnobiały kolor. My wybieramy zdrowsze zamienniki cukru, np. bezkaloryczny erytrytol, który jest mniej słodki niż cukier, za to u wrażliwych nie powoduje efektu przeczyszczającego, jak w przypadku ksylitolu. Inne słodziki, np. cukier kokosowy, cukier trzcinowy, syrop klonowy albo daktylowy zmienią nieco kolor deseru. Wybór pozostawiam Wam. 😉

deser wegański bezglutenowy sticky rice z brzoskwiniami i malinami

2 myśli na temat „Sticky rice z brzoskwiniami, malinami, jeżynami i czekoladą

Dodaj komentarz

Inline
Inline