Uwielbiam wszystko, co kokosowe. O każdej porze roku. Po prostu mam kokosy w głowie, ale w kuchni też! Nie mogę się bez nich obejść. Najlepsze są takie świeże w Tajlandii! A mus kokosowy przyprawia mnie za każdym otwarciem słoiczka o mega przyjemności… Tak pięknie pachnie kokosem… Delektuję się dosyć często słodkościami z jego udziałem i za każdym razem zaskakuje mnie swoją cudownością. Łyżeczką prosto ze słoiczka najczęściej smakuje najlepiej… A że ostatnio mam sporo pracy i fazę na szybkie jedzenie, toteż wymyślam proste desery. I właśnie wyszła mi taka wspaniała słodkość – krucha bezglutenowa wegańska kokosowa tarta z konfiturą z czarnej porzeczki, z czekoladowo-kokosowym spodem. Również w opcji bez pieczenia.
Tarta z konfiturą, czyli audyt spiżarni
Szybkość tej tarty kokosowej polega nie tylko na pominięciu pieczenia, ale również na zastosowaniu dwóch gotowców do masy – tofu oraz domowej konfitury. Jakiś czas temu, przy porządkach w kuchni odkryłam, że zostało mi jeszcze osiem słoiczków konfitury z czarnej porzeczki, którą robiłam w zeszłym roku. Konfitura bardzo niskosłodzona jest przepyszna i najczęściej dodaję ją do granoli, porannej owsianki lub amarantusianki. I tak stwierdziłam, że będzie pasowała do szybkiego ciasta, wszak ostatnio nastała faza na szybkie jedzenie. Tak więc konfitura z porzeczki trafiła na pyszny czekoladowo-kokosowy spód i powstała bezglutenowa wegańska kokosowa tarta z konfiturą. Idealna (nie tylko) dla amatorów gorzkiej czekolady i domowych przetworów. Latem idealnie pasuje do niej mus ze świeżych czarnych porzeczek, czyli jeszcze więcej witaminy C!
Przepis na wegańską tartę kokosową z konfiturą z czarnej porzeczki
Proporcje podane na okrągłą blachę do tarty o średnicy ok. 25 cm.
Czego nam potrzeba?
Spód:
- 200 g mąki kokosowej
- 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- 2 łyżki musu kokosowego
- 3 łyżki słodzidła (np. syropu klonowego lub daktylowego, cukru kokosowego etc.)
- 3 łyżki kakao / karobu
- pół szklanki mleka kokosowego (przepis na domowe mleko kokosowe – tutaj)
Masa:
- 150 g tofu naturalnego
- 2 łyżki musu kokosowego
- 2 łyżki mleka kokosowego (przepis na domowe mleko kokosowe – tutaj)
- 2 łyżki słodzidła (np. syropu klonowego lub daktylowego, cukru kokosowego etc.)
- kilka łyżek konfitury porzeczkowej (lub innej domowej) albo w sezonie świeżych zblendowanych owoców
Posypka:
- wiórki kokosowe (najlepiej ekologiczne)
Jak to zrobić?
Najpierw przygotowujemy spód. W szklance mieszamy słodzidło w mlekiem kokosowym, energicznie mieszamy i odstawiamy. Do miski wsypujemy mąkę. Roztapiamy olej oraz mus kokosowy, najlepiej w kąpieli wodnej, i wlewamy je do mąki. Teraz dodajemy kakao – możemy zrobić to na dwa sposoby. Albo dosypujemy je do słodzidła z mlekiem i mieszamy, albo wsypujemy bezpośrednio do mąki. W pierwszej opcji będziemy mieć jednolity kolor spodu, a w drugiej spód będzie bardziej taki „ziarnisty”. I taki właśnie był u mnie. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto ma się lekko kleić, dać bez problemu uformować, nie rozsypywać i nie rozwarstwiać. Urabiamy kulę i opcjonalnie, jeśli mamy więcej czasu, odstawiamy ją do lodówki na 30 minut. Będzie bardziej jednolita. Po wyjęciu formujemy spód palcami na blaszce do tarty, a następnie zajmujemy się masą. Oczywiście, spód można opcjonalnie zapiec. Zrobiłam także inną wersję tej tarty – pół na pół z mąką owsianą i kokosową. Piekłam ok. 30 minut, też wyszło super. Co, kto woli i jakie ma możliwości piekarnikowe.
Co dalej?
Na spód nakładamy cienką warstwę konfitury lub zblendowanych świeżych owoców. Tofu wraz z musem kokosowym (niekoniecznie rozpuszczonym, ale z rozpuszczonym lepiej się blenduje) oraz rozpuszczonym w mleku słodzidłem blendujemy (ubijamy) na gładki krem. Po wyblendowaniu krem rozcieramy na spodzie a następnie dodajemy znów parę łyżek konfitury i rozcieramy kolistymi ruchami, aby połączyć dwie warstwy. Według uznania, zostawiamy masę niejednolitą lub nie – ja wolałam zrobić ją właśnie taką rozmazaną. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i delektujemy się pyszną tartą. Naszą słodkość przechowujemy w lodówce, jeśli jeszcze będzie co przechowywać. 😉
Tarty bez pieczenia
Wegańska kokosowa tarta z konfiturą to jeden z moich ulubionych szybkich deserów, zrobiona ze składników, które praktycznie zawsze są w domu pod ręką. Lubicie ciasta bez pieczenia? Ja bardzo często je robię – zwłaszcza w sezonie, jagielniki lub tofurniki z owocami, ale także orzechowce, nerkowce, bezserniki, czy przepyszny makowiec, na który przepis mogliście zobaczyć w świątecznym e-booku.
Wolicie tarty bez pieczenia, czy jednak pieczone?
Małgosia
95 komentarzy
Anna
Tarta wyglada niesamowicie. Muszę taka zrobić.
Dobre Zielsko
Dziękuję. 🙂 Serdecznie polecam wypróbować przepis na tę pyszną wegańską tartę z konfiturą. 🙂
Marta
Wygląda przepysznie! Chyba wypróbuję ten przepis 🙂
Dobre Zielsko
Dziękuję! Udanych wypieków. 🙂
Beata
Hmm zwykle jak widzę danie wegańskie to uciekam, nie czytam dalej, bo jestem typowym mięsożercą, ale zaraz, zaraz to jest deser, to chyba mi nie zaszkodzi? Taki wegański? 🙂
Lubie bardzo kokos i chociaż mam problem ze zlokalizowaniem, gdzie kupić mleko roślinne czy mus kokosowy w UK, to jednak spróbuje. Dziękuje za fajny przepis 🙂
Dobre Zielsko
To jest po prostu zdrowy deser. Nie zaszkodzi. Wręcz przeciwnie, zawiera składniki korzystne dla naszego zdrowia. 🙂 Akurat wegański, bo taką kuchnię prowadzę i weganizm mi bardzo odpowiada. Ponadto niektórzy muszą zrezygnować z alergenów i taki przepis będzie odpowiedni. 🙂 Podaną bazę można oczywiście modyfikować. Myślę, że w UK znajdziesz nie jeden sklep, w którym będą dostępne takie produkty. Zawsze możesz poprosić kogoś z Polski o paczkę. 😉
Justyna
Wolę bez pieczenia, bo oj piekarnik lubi przypalać ciasta z jednej strony. Kusi mnie Twój przepis tarta nie wymaga cudów to może i mój piekarnik da jej radę. Pozdrawiam
Dobre Zielsko
Spróbuj zrobić, doglądaj co parę minut, jak się tarta trzyma. Powodzenia! 🙂
Marta
Składniki czekają, szykuje się słodki czwartek! ♥
Dobre Zielsko
Idealny pomysł nie tylko na czwartek. 🙂
Aneta
Lubię wszystko co kokosowe 🙂 Twój przepis brzmi świetnie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje 🙂
Dobre Zielsko
Tarta była tak pyszna, że chwila moment i jej nie było. Kolejnego dnia była powtórka. 🙂
Anna
Jest 9.00 rano, mam sporo pracy, a u Ciebie znalazłam TAKIE RZECZY! Tak się nie robi! 😛
A tak na serio – tarta naprawdę wygląda smakowicie. Uwielbiam wegańskie ciasta i jestem fanką konfitury z porzeczek, więc chętnie ją wypróbuję. Tylko niestety nie mam przetworów własnego wyrobu i będzie trzeba poszukać czegoś sensownego w sklepach. Twój profil na fb niedawno zalajkowałam, więc będę śledzić kolejne nowości 😉
Dobre Zielsko
Ale jaka to może być motywacja! Dobry przepis przeczytany rano może sprawić, że szybko uwiniemy się z pracą, by jak najszybciej go zrealizować. 😉 Zachęcam serdecznie do obserwowania profilu facebookowego oraz do subskrypcji bloga (opcja po prawej stronie pod okienkiem profilu facebookowego).
Joanna
Jak dla mnie za dużo tych kokosowych składników. Nawet nie wiedziałam, że jest cukier kokosowy. A do tego jeszcze mąka, wiórki, olej, mus. Kokosowy zawrót głowy 😉 Myślę, ze z ta porzeczkową konfiturą smakuje przepysznie 🙂
Dobre Zielsko
Można odpowiednio modyfikować przepis. Kokosowa nuta dodaje słodkości i delikatności. 🙂
Monika
Wygląda pysznie, w dodatku jest bezglutenowy. Coś dla mnie 🙂
Dobre Zielsko
Tak, przepis jest bezglutenowy. Cieszę się, że Ci podpasował. 🙂
asia
Wygląda obłędnie <3 chociaż za tofu jakoś nie przepadam…
Dobre Zielsko
Zamiast tofu wykorzystaj więcej musu kokosowego – opis tego produktu znajdziesz tutaj: http://dobrezielsko.pl/mus-kokosowy. Można również spróbować z kremem z migdałów lub tahiną.
Barbara
Co za wspaniały przepis. Chętnie z niego skorzystam. 😉
Dobre Zielsko
Bardzo mi miło, że przepis na tartę z konfiturą Ci się spodobał. 🙂
Ewa
Same zalety: bezglutenowe i owocowe – ze zbawienną witaminką C
Dobre Zielsko
Akurat w konfiturze za dużo tej witaminy C już nie będzie, bo jednak jej przygotowanie wymaga obróbki cieplnej, a witamina C jest bardzo nietrwała. Ale w sezonie można dorzucić świeże owoce i witamina C będzie. 🙂
Kasia
Uwielbiam czarne porzeczki w każdej postaci
Dobre Zielsko
Ja również, to jeden z moich ulubionych owoców. 🙂
justyna
Mniam przepis na ciasto super tylko tofu bym wymieniała może na cieciorkę.Nie przepadam za tofu
Dobre Zielsko
Zamiast tofu wykorzystaj więcej musu kokosowego – opis tego produktu znajdziesz tutaj: http://dobrezielsko.pl/mus-kokosowy. Można również spróbować z kremem z migdałów lub tahiną.
Vicky
Muszę kiedyś się zebrać i wypróbować któryś z Twoich przepisów. Wyglądają genialnie.
Dobre Zielsko
Bardzo się cieszę, że moje zielskowe przepisy Ci odpowiadają. To dla mnie bardzo ważne. 🙂
Sonia
Wygląda obłędnie! Już wiem co będę robić w ten weekend 🙂 Tylko na zakupy się najpier wybiorę 😉
Dobre Zielsko
Świetny pomysł na spędzenie weekendu – zdrowo i przyjemnie. 🙂
Dominik
omnomnom, wygląda przepysznie <3
Dobre Zielsko
Dziękuję, cieszę się, że przepis Ci się spodobał. 🙂
Agnieszka
Wygląda naprawdę przepysznie. Teraz tylko się zmotywować i do dzieła 😉
Dobre Zielsko
Przesyłam trochę motywacji i zachęcam do wypróbowania przepisu. 🙂
Edyta
Nie będę oryginalna, bo na prawdę wygląda cudownie! Chociaż to tofu mnie troszkę odstrasza. Czym można je zastąpić?
Dobre Zielsko
Wystarczy dodać więcej musu kokosowego zamiast tofu. Można również spróbować z kremem z migdałów lub tahiną.
Ola
Cudownie wygląda 🙂 Czy mus kokosowy można czymś zastąpić, czy nie da się go pominąć?
Dobre Zielsko
Można go pominąć. 🙂
Magda M.
Wygląda wspaniale, no i bez pieczenia – to coś co lubię 🙂
Dobre Zielsko
Ja ostatnio również doceniam słodkości i tarty bez pieczenia…
Justyna
A ja biorę w całości 😉 Kokos, to moje smaki a i tofu mnie wcale nie odstrasza 😉 🙂
Dobre Zielsko
W małych ilościach przy założeniu odpowiedniej różnorodności w diecie i tofu niestraszne. 😉
Kasia
Wygląda obłędnie! Czym można by było zastąpić tofu? Czy czuć je w ogóle jakoś szczególnie?
Dobre Zielsko
Zamiast tofu wykorzystaj więcej musu kokosowego – opis tego produktu znajdziesz tutaj: http://dobrezielsko.pl/mus-kokosowy. Można również spróbować z kremem z migdałów lub tahiną. Czy jest wyczuwalne? Hm… jeśli jest dobrze wymieszane z konfiturą nie czuć go za bardzo. Czuć za to nutę kokosową. 🙂
Marta
Musi być pyszna. Uwielbiam czarną porzeczkę.
Dobre Zielsko
Ja również! Czarna porzeczka to jeden z moich ulubionych owoców!
Agata
Wygląda bosko, chętnie wypróbuję 😉
Dobre Zielsko
Dziękuję! Bardzo mi miło! Udanych wypieków. 😉
Magdalena
Muszę koniecznie spróbować! Nigdy nie jadłam tofu,więc to też za tym przemawia Konfitur mam pełną piwnicę,więc teraz tylko zakasać rękawy i wziąć się za wypieki! Świetny przepis. Już wylądował w moim przepiśniku!
Dobre Zielsko
Idealny pretekst, żeby zrobić audyt spiżarni. 😉
Marysia
Wygląda znakomicie!! Pewnie moje dzieciaki tez by się skusiły 🙂
Dobre Zielsko
Zrób im i się przekonasz. 😉
Jud
Ciasto kruche na mące kokosowej to świetny pomysł 🙂 Do tego fajnie komponuje się z nadzieniem 🙂
Dobre Zielsko
Ciasto wyszło super kruche. Serdecznie polecam w opcji pieczonej. 🙂
zuzanna
’zachorowałam’ na ten mus kokosowy! już się nie mogę doczekać kiedy do mnie dotrze 🙂
a ta tarta wygląda wspaniale. i mam własną konfiturę z porzeczki… tylko zrobię spód bez kakao, jakoś nie lubię kakaowych ciast.
dziękuję za kolejną inspirację. pozdrowienia!
Dobre Zielsko
Ja również uwielbiam mus kokosowy! Czasem wyjadam ze słoiczka łyżeczką… Zamiast kakao można dodać karob.
justa
jak tylko widzę porzeczkę to wiem, że pokocham to, co do niej dodane! pięknie 🙂
Dobre Zielsko
Ja również kocham porzeczki, zwłaszcza te dorodne, czarne. 🙂
Joanna
wyglada pysznie, ale musze dodac inne owoce mam uczulenie na porzeczki.:)
Dobre Zielsko
Odpowiednio dopasuj przepis pod siebie. Niech będzie inspiracją. 🙂
Martyna
Wygląda świetnie! Na sto procent wypróbuję 🙂
Dobre Zielsko
Świetnie! Wypróbuj, nie będziesz żałować. 😉
Dorota
Dla mnie bomba! Wypróbuję przepis przy najbliższej okazji:)
Dobre Zielsko
Bardzo się cieszę. 🙂 Udanych wypieków!
iwona
Wygląda smakowicie 🙂 takie połączenie słodkości i kwasowości musi być wspaniałe 🙂
Dobre Zielsko
Jak dla mnie idealne! I dla tych, którzy za słodkim zbytnie nie przepadają, ale mają ochotę na coś do kawy, to jak znalazł!
Tedi
Ja zazwyczaj piekę, ale twoja propozycja wygląda super ☺
Dobre Zielsko
Ja również uwielbiam piec, bez piekarnika nie mogę się obejść, ale obecnie się dużo uczę i pracuję i pojawiła się potrzeba szybkich przepisów – najlepiej słodkich. 😉
Iga
Tarta wygląda obłędnie 🙂 Czuję, że jadłabym sama- cała 🙂
Buziaki
Dobre Zielsko
Dwie trzecie tej tarty zjadł mój mężczyzna, więc doskonale Cię rozumiem. 😉
Ania
Wygląda obłędnie. Plus moje ukochane porzeczki.
Dobre Zielsko
Porzeczki to również jedne z moich ukochanych owoców. ❤
Edyta
Malgosiu, genialna jest ta tarta, musze wyprobowac, a teraz ide szukac tej czekolady, ktora widzialam na zdjeciach 🙂
Dobre Zielsko
Kokosowa czekolada jest tutaj: http://dobrezielsko.pl/weganska-czekolada-kokosowa.
Anna
Pyszności:)
Dobre Zielsko
Nie da się ukryć. 😉 Mega pycha! ❤
Magdalena
No i zgłodniałam ;D
A kokos uwielbiam <3
Gosia
Uwielbiam taki spiżarniany audyt, zwłaszcza jak można podczas niego znaleźć cokolwiek z czarnej porzeczki <3
Ev.
Wow! To wyglada nieziemsko! 🙂
Po 1 – czarna porzeczka
Po 2 – kokos
Po 3 – bez glutenu ❤️
Dobre Zielsko
Ale trafiłam! ❤
Katarzyna
Mam swoje słoiki z porzeczkami, więc wypadało by wypróbować Twój przepis 🙂
Kamila
Piekne i smaczne! Ja kupuję gotowy spód, tylko smaruję go potem konfiturą i dodaję owoce. Też pycha!
Dobre Zielsko
Prosto i szybko. 🙂 Ale ten robiony w domu też całkiem szybko wychodzi. 😉
Justyna
No i przepadłam. Uwielbiam słodycze, a tarta wyląda niezwykle smakowicie!
Dobre Zielsko
Bardzo się cieszę, że Ci się przepis podoba. Tartę można zaliczyć do zdrowych łakoci. 🙂
Paulina
Smakowicie i pięknie się prezentuje! i jaka radość, że bezglutenowa 😀
Dobre Zielsko
Dziękuję. Jeśli szukasz więcej wegańskich bezglutenowych przepisów, zerknij tutaj: http://dobrezielsko.pl/tag/bezglutenowe.
Bernardeta
Te przepisy widzę to Twoja wielka pasja, kuchnia i smaki są widać dla ciebie wyjątkowymi tematami.
Dobre Zielsko
Tak, to prawda. Kocham gotować i dobrze jeść. Wymyślać, kombinować, cudować, układać przepisy. Mój żywioł. Cieszę się, że to dostrzegłaś. ❤
Marta K
Ja za każdym razem widząc takie apetyczne rzeczy, tym bardziej podziwiam ludzi, którzy potrafią przygotować coś z niczego. Ja chyba nie posiadłam jeszcze tej tajemnej sztuki 😀
Klaudia
Wygląda świetnie!
Uwielbiam tarty owocowe – na pewno spróbuje:)
westolia
W końcu przepis na coś słodkiego, który będę mogła wypróbować! 🙂
Pingback: