Budyń jaglany to taki deser, tudzież śniadanie, które robię z myślą o tym, aby się rozgrzać. Najczęściej ochota na taki czekoladowy budyń jaglany przychodzi mi wtedy, kiedy mamy drugą połowę kwietnia, zero stopni, a chwilami na minusie i zimę albo środek lata, deszcz co godzinę i 15 stopni. Albo i na początku września, kiedy nagle robi się chłodno i czuć już jesień w powietrzu. Wtedy marzę o cieple i jakimś ciepłym, rozgrzewającym deserku… I zazwyczaj robię pyszny wegański, naturalnie bezglutenowy, budyń jaglany z czekoladą. Czasem w wersji korzennej, aby się się jeszcze bardziej rozgrzać.
Co zrobić z nadmiarem kaszy jaglanej? Budyń z czekoladą!
Budyń jaglany, podobnie jak zdecydowanie spora część moich kulinarnych eksperymentów, wyszedł mi kiedyś zupełnie przypadkowo – dzień wcześniej wsypało mi się za dużo kaszy jaglanej, jak przygotowywałam obiad i tak dumałam, co z tej nadwyżki wymodzić. Jako że następnego dnia miałam wyjeżdżać, lodówka świeciła pustkami i trzeba było wyjeść wszelkie pozostałe resztki. Praktycznie brak zielska właściwego podsunął mi pomysł, aby zrobić coś słodkiego i tak padło na wegański (bezglutenowy) budyń jaglany. Dodałam do niego to, co w domu jest zawsze – mleko kokosowe, kakao, orzechy i daktyle. Smakuje wybornie, jak budyń, ale dużo lepiej niż taki z torebki. Nie za słodki, idealny dla wielbicieli gorzkiej czekolady. Ale słodycz, jak to słodycz, można ją odpowiednio dawkować i modyfikować. Ja budyń jaglany robię także w wersji zupełnie kokosowej z owocami. Smakuje wtedy bardziej jak na wiosnę czy lato przystało.
Czekoladowy budyń jaglany to wspomnienie z dzieciństwa
Budyń jaglany robi się szybko i banalnie prosto, a naprawdę potrafi zaskoczyć efektem. Smakuje idealnie budyniowo i przywołuje smaki dzieciństwa. Moje niegdysiejsze desery składały się właśnie z budyniu czekoladowego, ale takiego z torebki. Teraz mogę cieszyć się zdrowszą wersją budyniu na bazie kaszy jaglanej, do tego gorzka czekolada przełamana słodyczą daktyli i orzechową nutą. Idealne połączenie, z których wychodzi zdrowy, wegański, bezglutenowy deser. Pycha!
Budyń jaglany w wersji korzennej
Czekoladowy budyń jaglany sprawdzi się nie tylko zimą, ale także w chłodne wiosenne czy letnie poranki i wieczory. Idealnie będą pasowały do niego iście jesienno-zimowe i świąteczne przyprawy, jak cynamon (cejloński), kardamon, goździki czy nawet imbir. Można zrobić z niego piernikowy budyń jaglany. W takim połączeniu na pewno rozgrzeje największych zmarzluchów.
Przepis na wegański czekoladowy budyń jaglany
Proporcje podane na 2 duże porcje dla 2 osób, tudzież 4 w rozsądnej ilości. Jeśli używasz mleka roślinnego kupnego, wybieraj fortyfikowane w wapń i witaminę B12. Innego niż fortyfikowane nie warto kupować – szkoda kasy. No chyba, że dla względów smakowych. Mleko roślinne możesz także zrobić w domu w blenderze – np. kokosowe, owsiane lub laskowe.
Składniki:
- 500 ml wody lub mleka roślinnego
- 400 ml mleka kokosowego gęstego (jedna puszka)
- 200 g kaszy jaglanej
- 2 łyżki kakao (najlepiej surowego)
- 2 świeże daktyle lub namoczone suszone lub łyżka syropu daktylowego
- kilka drobno pokrojonych orzechów laskowych lub łyżka kremu z orzechów laskowych
- kilka kosteczek gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- opcjonalnie: wybrane przyprawy korzenne
Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną płuczę dwa razy, a następnie przelewam wrzątkiem, aby była neutralna w smaku i nie miała posmaku goryczki. Następnie zalewam ją wodą w proporcji 2,5:1 i gotuję przez ok. 15-20 minut.
2. Po ugotowaniu kaszę odstawiam i pozwalam jej dość do siebie.
3. Do kaszy jaglanej dodaję mleko kokosowe, kakao, pokrojone daktyle oraz orzechy laskowe (lub obłędnie grzeszny krem w 100% orzechowy) i szczyptę soli oraz opcjonalnie, wg uznania, przyprawy korzenne.
4. Wszystko razem blenduję.
5. Budyń jaglany odstawiam na parę minut, aby nieco zastygł. Można go także podgrzać. Przed samym podaniem posypuję go jeszcze zestruganą gorzką czekoladą.
Inne dodatki do budyniu jaglanego
Do budyniu możesz dodać inne dodatki. Dorzuć po prostu to, co lubisz! Ja uwielbiam domową granolę orzechową oraz masło z orzechów laskowych!
Spodobał Ci się ten przepis? Chcesz więcej takich przepisów? Postaw mi kawę!
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk. Dzięki!
Wypróbuj także przepis na CZEKOLADOWY BUDYŃ DYNIOWY – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!
37 komentarzy
Ewa
Uwielbiam ten przepis! Potem posypuję wiórkami kokosowymi 😉 Bardzo często jem na śniadanie
Maria
zapowiada się przepysznie !
chyba wypróbuję Twój przepis
Paulina
Wygląda przepysznie, wyrzuciłabym jednak daktyle, których szczerze nie znoszę.
Emilia
Robię budynie jaglane i bardzo je lubię 🙂 pyszny pomysł z orzechami i czekoladą
Katarzyna
Wygląda przepysznie! Będę musiała wypróbować 🙂
Dobre Zielsko
Dziękuję, inspiruj się. 🙂
Maja
Człowiek próbuje w internetach pracować, ale takie widoki zdecydowanie przeszkadzają – i znowu decyzja do podjęcia, pracowac czy iść jaglanke gotować 😉
Madzia
O tej godzinie takie smaki! Bardzo lubię jaglaną kaszę i wszystko, co z niej się robi, ale kasza ma wysoki indeks glikemiczny i przy mojej insulinooporności powinnam się jej niestety wystrzegać 🙁
Dobre Zielsko
Niestety, 100 g gotowanej kaszy jaglanej ma indeks glikemiczny ok. 70, więc to produkt, którego przy insulinooporności należy unikać. Oczywiście w ogólnym założeniu, bo to też zależy z czym i ile na raz się kaszy jaglanej jada.
Oliwia
Zaraz muszę z domu wychodzić, a jestem w proszku, a tu takie posty mi wyskakują! No jak można?
Jak to pięknie wygląda, jaka szkoda, że teraz nie mogę sobie przyrządzić królewskiego śniadania :(( no ale obowiązki wzywają.
Zrobię jak przyjdę do domu! Muszę, bo coś czuję, że będzie mnie to prześladować dziś cały dzień!
Małgosia
Zapisałam sobie przepis 😉
Karolina
Wygląda pysznie! Od razu nabrałam apetytu:) Zapisuję przepis:)
Iwetta
uwielbiam budyń jaglany ! <3
Karolina
Mniam! Wygląda smacznie 😀
Magdalena
Robimy taki budyń i jest super! Szkoda, ze gdy byłam dzieckiem moja mama nie znała takich jag;anych sztuczek… Pozdrawiam! Magda
Jagoda
Wygląda obłędnie smacznie! Co tutaj jestem to miłe niespodzianki 🙂 Ronic daje radę!
Dobre Zielsko
Blender molekularny Ronic jest niezawodny w kuchni. 🙂
Iwona
Niebo w gębie przepyszny!
Pingback:
Arleta
Dawno nie robiłam budyniu jaglanego, korzystając z weekend który już tuż tuż koniecznie zrobię 🙂
karolina
zamiast daktyli dałam melase z karobu-pyszneeee
Dobre Zielsko
O tak, melasa karobowa idealnie się nadaje do budyniu jaglanego! 🙂
Pingback:
Pingback:
Bartosz
Wygląda na szybkie i proste w wykonaniu 😀
Dominika
Jak to obłędnie wygląda! Mniaaaaaaam! Zapisuję przepis!
Aga
No nie wiem, mam lekki uraz do jaglanej 😀
Irena
Bardzo dawno nie jadałam budyniu. Chętnie wypróbuje Twój przepis. Wygląda niezwykle apetycznie.
Takiej wersji nie próbowałam. Znakomity pomysł 🙂
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Joanna
Zrobiłam już kilka razy budyń jaglany i jest bardzo pyszny, polecam 🙂
Pingback: