Czy jest coś bardziej przyjemniejszego w te chłodne dni od kubka gorącej czekolady? Takiej bardzo rozgrzewającej, korzennej, gęstej. Dla mnie to wspaniała chwila tu i teraz. Wegańska gorąca czekolada daktylowa idealnie pasuje na zimowe poranki i nie tylko.
Aksamitna wegańska gorąca czekolada
Dosyć często słyszę pytania: „Jak zrobić wegańską gorącą czekoladę?” albo „Jak zagęścić wegańską czekoladę do picia?” Jest wiele sposobów, a najbardziej do tego pasują mi daktyle. I to jeszcze lepiej świeże albo suszone bez konserwantów, lepszej jakości niż najtańsze twarde daktyle, które określam mianem „landrynek”. Daktyle do lejącej się gładkiej czekolady powinny być w miarę miękkie. To także naturalna słodycz, a więc wegańska gorąca czekolada nie potrzebuje być już dosładzana – przepis nie zawiera więc dodatku rafinowanego cukru ani żadnych innych słodzików. Słodkie są daktyle i tyle wystarczy. Idealnie dają się zblendować na gładko wblenderze. Ta gładkość jest wręcz nieodzowną cechą czekolady do picia.
Składniki do wegańskiej czekolady
Oprócz daktyli do przyrządzenia czekolady potrzebujesz mleka roślinnego. Ja dodaję najczęściej domowe laskowe. Czasem dodaję kakao w proszku, czasem kilka kostek czekolady, a gdy mam w domu – to prawdziwe kakao (ceremonialne) – to jest najpyszniejsze! Zamiast kakao można wybrać karob. Idealnym dodatkiem do czekolady jest masło z orzechów nerkowca lub masło migdałowe. Dodaję także szczyptę rozgrzewającego cynamonu albo od przyprawy piernikowej, zwłaszcza zimą. Co powiesz na takie połączenie?
Przepis na wegańską gorącą czekoladę z orzechami
Proporcje podane na dwie filiżanki.
Składniki:
- 400 ml dowolnego melka roślinnego (przepisy tutaj)
- 50 g daktyli świeżych lub 40 g suszonych
- 2 łyżki gorzkiego kakao / kilka kosteczek gorzkiej czekolady 90% lub 1 łyżka karobu / 10-20 g prawdziwego kakao – wg uznania
- kilka orzechów lub granola
Składniki opcjonalne:
- szczypta cynamonu cejlońskiego lub przyprawy korzennej (przepis tutaj)
- łyżka masła migdałowego lub z orzechów nerkowca
Wykonanie:
1. Daktyle moczę w wodzie przez ok. 30 minut. W przypadku świeżych daktyli najpierw trzeba usunąć z nich pestki.
2. Do misy blendera wlewam mleko roślinne, dodaję daktyle, kakao / czekoladę lub karob oraz opcjonalnie – przyprawę piernikową. Jeśli używam gorzkiej czekolady / prawdziwego kakao, najpierw podgrzewam trochę mleka i rozpuszczam w nim kostki czekolady / kakao i dodaję do reszty składników.
3. Wszystko razem blenduję na gładko.
4. Całość podgrzewam w rondelku, przelewam do filiżanek lub kubków i posypuję orzechami włoskimi albo granolą.
Wegańska gorąca czekolada na jeszcze inne sposoby
Mam jeszcze kilka sposobów na wegańską gorącą czekoladę. Bardzo lubię czekoladę z pieczoną dynią! Czekoladę można przygotować także, blendując rozpuszczoną gorzką czekoladą z tabliczki, gęstego mleka kokosowego, masła orzechowego albo roślinnej odżywki białkowej. Pycha!
Spodobał Ci się ten przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk. Doda mi to motywacji do kolejnych publikacji!
Wypróbuj także przepis na CZEKOLADĘ DYNIOWĄ – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!
19 komentarzy
Julka
Jak długo trzeba miksować daktyle w Zyle? czy sklepowe mleko kokosowe też będzie ok? pozdrawiam 🙂
Dobre Zielsko
Dosłownie chwilę, 20 sekund wystarczy. Ale polecam blendować czekoladę przez min. 1,5 minuty, będzie wtedy aksamitnie gładka i puszysta. 🙂 Tak, mleko kokosowe sklepowe będzie jak najbardziej ok. 🙂
Kasia
a czy może być mleko sojowe?
Dobre Zielsko
Oczywiście, jakiekolwiek mleko roślinne tutaj pasuje. 🙂
Ania
Brzmi ciekawie, wypróbuję 🙂
Simon
Ah… aż ślinka cieknie. Chyba już wiem co spróbuję zrobić w ten weekend ♥
Patrycja
Kurczę, jestem bardzo ciekawa tego przepisu, na pewno spróbuję!
Paulina
Bardzo ciekawy przepis 🙂 Na pewno przyda się na zbliżające się jesienne wieczory <3
Aga
Pomysł z daktylami wydaje się genialny!
Ania
Super
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: