Wegańska tarta z truskawkami i czerwonymi winogronami wyszła zupełnie spontanicznie. Na ostatnim zjeździe na uczelni miałam zajęcia praktyczne z dietetycznych deserów. O zajęciach zupełnie zapomniałam, a miały być na nich przygotowywane m.in. desery z mojego bloga wybrane przez prowadzącą zajęcia. Bardzo się cieszę, że większość przepisów okazała się wegańska. Z moich przepisów były do zrobienia wegańskie batoniki z suszonymi owocami i sezamem, wegańskie bezglutenowe brownie z burakami oraz wegańska tarta z truskawkami, na którą przepis okazał się kompilacją dwóch innych zielskowych przepisów. Co ciekawe, spośród paru wersji batoników przygotowanych przez cztery różne grupy, jedne się spaliły i rozwaliły, inne wyszły, ale się trochę kruszyły, a w mojej grupie wyszły idealne pod moim bacznym okiem.
Wegańska tarta z truskawkami, czyli nie robię nic według przepisu
Na zajęciach pracowaliśmy w dwuosobowych tandemach i każdy tandem miał przyrządzić coś lekkiego, najczęściej wegańskiego na podstawie podanego przepisu. Ja pracowałam z Dominiką i do zrobienia przypadła nam wegańska tarta truskawkowa, czyli kompilacja dwóch innych moich przepisów. Przepisem referencyjnym była wegańska tarta malinowa, ale tym razem zamiast malin były truskawki. A jak to ja, nigdy nie trzymam się przepisu i stwierdziłam, że robimy spontaniczną wegańską tartę z truskawkami zupełnie na czuja. W trakcie jeszcze zmieniła się oczywiście koncepcja z początku przygotowywania tarty, kiedy zobaczyłam resztki winogron, których nikt nie chciał zużyć. Stwierdziłam, że ładnie podkręcą kolor musu truskawkowego i wrzuciłam je również do blendera. Tarta będzie bezglutenowa, jeśli płatki owsiane lub mąka owsiana będą bezglutenowe, z wyraźnym wskazaniem na opakowaniu.
Przepis – czytaj dalej: http://dobrezielsko.pl/weganska-tarta-z-truskawkami/2/.
Pages: 1 2
25 komentarzy
Katarzyna
Kamil
Ania
Jud
Carla
Angelika
Olga
Asia
zaniczka
Katharis
Dobre Zielsko
Ewelina
Justyna
Basia
Kasia
katarzyna
Angelika
Ewa
Zofka
Zofka
Sylwia
Justyna
Magdalena
Natalia
Pingback: