domowa konfitura z czarnej porzeczki bez cukru

Domowa konfitura z czarnej porzeczki

Jak już pewnie zauważyliście, bardzo lubimy czarne porzeczki. Na przełomie lipca i sierpnia możemy jadać je na okrągło w różnej postaci. Najczęściej to ja obrabiam porzeczki i powstaje z nich domowa konfitura, koktajle, porzeczkanki, lody i moje ulubione tarty. Porzeczki dodaję praktycznie wszędzie, gdzie się da. Jakiś czas temu zrobiłam nawet sałatkę porzeczkowo-brzoskwiniową z sałaty z naszej szklarni. Domowa konfitura z czarnej porzeczki to nieodłączny element lata. Robię ją od niepamiętnych czasów na różne sposoby. Zawsze się udaje i uprzyjemnia zimowe wieczory na przemian z konfiturą z pomarańczy.

Czarne porzeczki idealne na lato i… na zimę

Jak już wspominałam w jednym z poprzednich wpisów, czarne porzeczki to bardzo zdrowe owoce. Są bogatym źródłem witamin A, C oraz antyoksydantów, a także żelaza. Jedyny mankament konfitury to utrata witaminy C, która ulega zniszczeniu w wysokiej temperaturze. Ale zostaje całe inne bogactwo składników mineralnych oraz błonnika. Z tego też względu nie jestem zwolenniczką długiego przetwarzania zielska, w tym przypadku smażenia konfitur, ale… wszystko zależy od oczekiwanego efektu. Dlatego też konfiturę z czarnej porzeczki robi się u nas na kilka sposobów.

Konfitura z czarnej porzeczki na kilka sposobów

Konfiturę od początku mojej przetworowej przygody przygotowywałam w wersji niskosłodzonej, w proporcji mniej więcej 4:1. Potem zaczęłam kombinować ze zdrowszymi zamiennikami cukru, a także z agarem, aby zagęścić konfiturę. Każdy z tych dodatków odgrywa inną rolę. Cukier nieco zagęszcza i, co oczywiste, dodaje słodkości, erytrytol zastępuje cukier, ale jest od niego mniej słodki i nie zagęszcza konfitury, będzie się bardziej nadawał na porzeczki z sokiem, zaś zadaniem agaru jest zagęszczenie przygotowywanej konfitury. Bez zastosowania zagęszczacza (agaru, pektyny), konfitura jest lekko lejąca. Przede mną jeszcze janginizacja, czyli konfitura z dodatkiem soli, bez cukru, ani innych słodzików. Akurat czarna porzeczka nie należy do słodkich owoców, więc nie spodziewam się efektu, jak przy innych owocach, np. winogronach, które zawierają sporo fruktozy, ale spróbuję. 🙂

Przygotowanie konfitury z czarnej porzeczki

Przygotowywanie konfitury zaczynamy od umycia i przebrania porzeczek, a także usunięcia z nich szypułek. Do smażenia konfitury używamy garnka z grubym dnem, aby porzeczki się nie przypaliły. Do mieszania konfitury przyda się drewniana łyżka. Jeśli będziemy chcieli usunąć pestki, przyda się gęste sito. My akurat nie przecieramy konfitur przez sito, bo nam pestki nie przeszkadzają. Konfiturę z czarnej porzeczki możemy także zblendować, aby uzyskać bardziej jednolity mus.

Przygotowanie słoików

Słoiki, do których będziemy przelewać konfiturę muszą być wyparzone. My najczęściej wyparzamy słoki w piekarniku w temperaturze 100-120 stopni przez 15 minut. Konfiturę można także pasteryzować, czyli zakręcone już słoiki gotować w wodzie lub wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut. My pomijamy ten proces, nasze słoiki i bez tego dobrze trzymają przez cały rok. Konfiturę nakładamy do słoików zostawiając ok. 1-2 cm wolnych. Po nałożeniu konfitury mocno słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Wtedy lepiej trzymają i mamy pewność, że nic z nich nie leci. Jeżeli leci, wtedy konfiturę z takiego słoika najlepiej trzymać w lodówce i spożyć jak najszybciej. Pamiętajcie, aby gorące słoiki trzymać przez rękawice kuchenne.

Czas gotowania i smażenia konfitury z czarnej porzeczki

Konfiturę z czarnej porzeczki można przygotować w różnych konsystencjach. Im dłużej ją gotujemy/smażymy, tym gęstszą uzyskamy konsystencję, gdyż wyparuje z niej większa ilość wody. Jeśli konfitura się przypala, to dodajemy wody, ale w przypadku czarnej porzeczki raczej nie będzie to konieczne, za to przy śliwkach może się zdarzyć. My najczęściej robimy tak, że konfiturę gotujemy/przesmażamy przez około 40 minut, po czym odstawiamy, aż wystygnie i stężeje, a po paru godzinach doprowadzamy jeszcze raz do wrzenia i wtedy nakładamy do słoiczków. Im bardziej gęstą konsystencję chcemy uzyskać, tym więcej razy będziemy konfiturę zagotowywać/przesmażać.

Przepisy na domową konfiturę z czarnej porzeczki

W podanych przepisach przyjęłam proporcje na 1 kg porzeczek. Z takiej ilości wychodzi ok. 4 słoiczków o pojemności +/- 200 ml. Trzeba wziąć też pod uwagę fakt, że w trakcie robienia konfitury nie da rady się powstrzymać i trochę się podjada, a parę łyżeczek idzie na bieżące potrzeby. 😉

Konfitura z czarnej porzeczki z brązowym cukrem

W tej wersji przyjmujemy najczęściej proporcje 4:1.

Czego nam potrzeba?

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 250 g brązowego cukru

Konfitura z czarnej porzeczki z erytrytolem

W tej wersji przyjmujemy najczęściej proporcje 4:1,5.

Czego nam potrzeba?

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 375 g erytrytolu

Konfitura z czarnej porzeczki zagęszczona agarem

W tej wersji na przyjmujemy 3 łyżeczki agaru (ok. 6 g). W tym wpisie przeczytacie, w jaki sposób przygotować roztwór agaru.

Czego nam potrzeba?

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 6 g agaru
  • wybrany słodzik, np. 250 g brązowego cukru lub 375 erytrytolu

Jak to zrobić?

Porzeczki myjemy, usuwamy z nich szypułki, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem albo erytrytolem, tudzież innym słodzikiem, i odstawiamy na parę godzin, żeby puściły sok. Następnie wstawiamy na średni ogień i gotujemy przez ok. 40 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Wyłączamy, odstawiamy, żeby ostygły i po kilku godzinach znowu włączamy kuchenkę i doprowadzamy konfiturę do wrzenia. W przypadku zastosowania agaru roztwór wlewamy na tym etapie i energicznie mieszamy. Następnie przekładamy gorące porzeczki do słoików, słoiki zakręcamy i stawiamy do góry nogami, żeby porządnie się zassały.

Konfitura z czarnych porzeczek idealna do deserów

Konfiturę z czarnych porzeczek używamy przez cały rok do deserów, np. do tej tarty: http://dobrezielsko.pl/tarta-konfitura-czarnej-porzeczki/. Idealnie pasuje do porannej owsianki, czy amarantusianki.

A Wy robicie konfiturę z czarnej porzeczki? Jakie są Wasze sposoby? Chętnie je poznamy. 🙂
Małgosia

Powiązane wpisy:

Agar – roślinny środek żelujący do wegańskich deserów

Konfitura z pomarańczy z goździkami i cynamonem

Bezglutenowa wegańska kokosowa tarta z konfiturą z czarnej porzeczki

Wegańskie lody porzeczkowe z nasionami chia

3 myśli na temat „Domowa konfitura z czarnej porzeczki

    • Radzę się pospieszyć, bo już znika... W tym roku owoce pojawiły się na krótko... Ale będę robić także konfiturę morelową i brzoskwiniową - sposób i proporcje takie same. :)

Dodaj komentarz