Wegańskie lody kokosowe z czekoladą i syropem daktylowym

bezglutenowe wegańskie lody kokosowe z czekoladą i syropem daktylowym

Domowe szybkie pyszne wegańskie lody kokosowe z czekoladą i syropem daktylowym albo i też „czyste” kokosowe z malinami to moje ulubione lody! Pomysł zrodził się już wiosną, a w upałach stał się deserem numer jeden! Bezglutenowe, bez dodatku rafinowanego cukru, oczywiście bez laktozy. Szybki przepis, robiony przy okazji innych pyszności, zawsze pod ręką w lodówce. Wegańskie lody kokosowe można zrobić na wiele sposobów, bazując na jednym podstawowym przepisie. Idealne do podania na patyku, w wafelku, do szarlotki czy też po prostu w salaterce.

Wegańskie lody kokosowe na bazie kaszy jaglanej

Przepis na wegańskie lody kokosowe przychodził mi do głowy wielokrotnie, kiedy przygotowywałam czekoladowy budyń jaglany. Wcześniej wiele razy zdarzało mi się robić lody na bazie kaszy jaglanej oraz banana, a tym razem zaczęłam kombinować z musem kokosowym. Robiąc budyń jaglany, tak pomyślałam sobie, jakby masa budyniowa smakowała po zamrożeniu… Smakowała, ale brakowało jej nieco kremowości. Postanowiłam więc zmienić trochę proporcje i zrobić lody kokosowe dużo bardziej kaloryczne niż czekoladowy budyń!

Mus kokosowy do wegańskich deserów

Mus kokosowy to mój ulubiony składnik bezglutenowych wegańskich deserów bez pieczenia. Przygotowuję go w domu z wiórków kokosowych w robocie kuchennym lub biorę gotowy, jeszcze bardziej kremowy ekologiczny mus kokosowy Look Food. Mus kokosowy jest dosyć kaloryczny (ok. 710 kcal/100 g), a ten z wiórków jest odrobinę mniej kaloryczny (ok. 650 kcal/100 g). Nadaje deserom aksamitnej gładkości, sprawia, że są kremowe, przepysznie kokosowe i się trzymają. Mus kokosowy jest dla mnie świetną alternatywą dla nieco bardziej kalorycznego oleju kokosowego, który nawet nierafinowany pachnie mniej intensywnie i nadaje mniej intensywnego smaku kokosa. Mus kokosowy uwielbiam i dodaję go także do wegańskich lodów!

Wegańskie lody kokosowe na wiele sposobów

Wegańskie lody kokosowe można zrobić nie tylko w wersji czekoladowej. Do podstawowej masy z kaszy jaglanej oraz musu kokosowego idealnie będą pasować wszelkie sezonowe owoce, a poza sezonem suszone lub sproszkowane. Ja uwielbiam takie wegańskie kokosowe lody z malinami i czarnymi porzeczkami! Do moich lodów dodaję także namoczone nasiona chia, które nadają masie jeszcze bardziej gładką konsystencję. Można dodać równie dobrze samego gluta po nasionach chia lub siemieniu lnianym.

Słodzidło w domowych wegańskich lodach

Do masy lodów użyłam syropu daktylowego, który oczywiście można wymienić na inne słodzidła. Wszystko zależy od tego, co chcesz uzyskać i na czym Ci zależy. Mi zależy na tym, aby moje domowe wegańskie lody miały gęstą masę, a poza tym lubię, jak coś w środku jest nie do końca rozmieszane i tutaj idealnie pasują wszelkie syropy – np. daktylowy lub klonowy. Można równie dobrze dodać do masy same daktyle. Jeśli stosujesz dietę wegetariańską i jadasz miód (polecam tylko taki z lokalnych pasiek), to jak można tutaj dodać trochę miodu. Inne słodziki, typu ksylitol oraz erytrol, obniżą kaloryczność lodów, ale nie będą dodatkowo wpływały pozytywnie na konsystencję masy.

Przepis na wegańskie lody kokosowe z czekoladą i syropem daktylowym

Trudno tutaj mówić o tym, ile lodów wyjdzie. Ja używam łyżki do nakładania lodów i mniej więcej z podanych proporcji wychodzi 10 gałek. Oczywiście jest podjadanie w trakcie przygotowywania… Można przyjąć, że z podanych proporcji wychodzi 5 porcji lodów, czyli po trochu dla 5 osób. Po troszeczku!

Składniki:

  • 450 ml mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego, opcjonalnie wody
  • 200 g musu kokosowego
  • 100 g kaszy jaglanej
  • pół szklanki wody
  • 4 łyżki kakao (najlepiej surowego)
  • 4 łyżki (albo więcej wg uznania) syropu daktylowego lub klonowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • laska wanilii
  • szczypta soli

Wykonanie:

Kaszę jaglaną gotuję przez ok. 20 minut w mleku kokosowym lub innym mleku roślinnym. Opcjonalnie można ugotować kaszę jaglaną w wodzie, ale mleko kokosowe nada już kokosowego smaku. Pamiętaj, aby przed gotowaniem kaszy dokładnie ją wypłukać, a następnie zalać wrzątkiem, wodę odlać i wstawić kaszę z mlekiem. Dzięki temu będzie neutralna w smaku, bez posmaku goryczki. Po ugotowaniu kaszę odstawiam, aby doszła do siebie. Nasiona chia wrzucam do szklanki, zalewam do połowy wodą o temperaturze pokojowej, odstawiam na jakieś 20 minut, aby spęczniały.

Co dalej?

Po około godzinie do kaszy dodaję rozpuszczony mus kokosowy, który w upale przybiera postać półpłynną, podobnie jak olej kokosowy. Do tego kakao, szczypta soli, miąższ z laski wanilii, 2 łyżki syropu daktylowego lub innego słodzidła wg uznania i napęczniałe nasiona chia. Wszystko razem blenduję na gładką masę. Jeśli potrzeba, dodaj nieco mleka kokosowego, ale nie powinno być problemu ze zblendowaniem. Po zblendowaniu masę przekładam do pojemnika, dodaję pozostałe 2 łyżki syropu daktylowego i mieszam dwa razy łyżką masę tak, aby rozprowadzić nierównomiernie syrop. Masę wkładam na około 2 godziny do zamrażalki, a następnie delektuję się kokosowymi lodami!

Jak podać domowe wegańskie lody?

Domowe wegańskie lody kokosowe z czekoladą podaję po prostu w salaterce z sezonowymi owocami i listkami mięty lub dodaję do pieczonych ciast, na przykład tarty rustykalnej z jabłkami. Domowe lody można także przygotować w foremce na patyku albo nałożyć gałkami na wafelki. Mała uwaga co do kupnych wafelków – jeśli musisz przestrzegać diety bezglutenowej, zwróć uwagę, aby wafelki były bezglutenowe. Najczęściej jednak takie wafelki to nie są to zbyt zdrowe wyroby cukiernicze, ale raz się żyje… 😉

Udanego kręcenia wegańskich lodów!
Małgosia

Wypróbuj moje inne przepisy na wegańskie desery bez pieczenia:

Wegańskie bezglutenowe desery bez pieczenia

Wegański bezglutenowy jagielnik kokosowo-figowy z owocami

Budyń jaglany z czekoladą, orzechami i daktylami

7 Replies to “Wegańskie lody kokosowe z czekoladą i syropem daktylowym”

  1. ach, aż ślinka leci, muszę poszperać więcej w Twoich przepisach!
  2. Muszę zapamiętać Twoją stronę. Coraz bardziej przemawia do mnie taka dieta.
  3. Muszę zrobić kiedyś, bo z wege lodów robię tylko wodne lub z musu owocowego.
  4. Lody warte grzechu :)
  5. Bardzo fajna alternatywa i propozycje. Koniecznie trzeba wypróbować wyglądają smakowicie a składniki mega ciekawe.
  6. Muszę wypróbować ten przepis, bo nie jest aż tak skomplikowany jak się spodziewałam :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.