Razowe bułki orkiszowe z ziołami

Razowe bułki orkiszowe z ziołami, czosnkiem i oliwą

Po powrocie z Włoch w kuchni zagościły włoskie klimaty. Faza na włoskie jedzenie nas nie opuszcza… Na zmianę na stole ląduje pizza, razowe bułki maczane w dobrej włoskiej oliwie, zioła, papryka, cukinia, bakłażan, rukola… Cały czas czuję zapach pieczonego czosnku, pomidorów, bazylii, tymianku, oregano i rozmarynu… Oczy mam jak pomidory. 😉 Wczoraj po wykładach czekała na mnie w domu pyszna pizza marinara. Pędziłam z uczelni jak oszalała. Zrobiłam wyjątek i uległam mojemu ukochanemu – uparł się na białą mąkę pszenną. Smakowo miał rację – pizza była idealna, chociaż opcja białej mąki pojawia się u nas bardzo rzadko – pierwszy raz w tym roku kupiliśmy takową. Unikam takiego glutenu ze względów zdrowotnych (a nie modowych) i na kolejny posiłek postanowiłam postawić na dobry orkiszowy gluten. Wczoraj wieczorem upiekłam więc razowe bułki orkiszowe z ziołami, czosnkiem i oliwą. Wyszło nam kolejne pyszne śniadanie à l’italienne.

Razowe bułki orkiszowe, czyli od czego zacząć domowe pieczenie chleba

Drożdżowe bułeczki są świetnym wstępem do rozpoczęcia przygody z wypiekiem domowego chleba. Wierzcie mi, że domowe pieczywo smakuje zupełnie inaczej niż to z masowej piekarni. Trudno jest znaleźć dobry chleb na zakwasie, a poza tym często w składzie kupnego pieczywa znajdują się elementy niepożądane, jak na przykład mleko. Bardzo lubię pieczywo drożdżowe, chociaż od czasu do czasu zdarza mi się zrobić również chleb na zakwasie. Do wypieku domowego pieczywa najczęściej stosuję mąkę razową orkiszową, ale zdarza mi się piec także bułeczki i chleby bezglutenowe, np. z mąki gryczanej, owsianej czy amarantusowej. Z tej ostatniej raczej w wersji na słodko, z bakaliami, aby nieco zmodyfikować charakterystyczny smak amaranatusa. Przepisem na razowe bułki orkiszowe zachęcam Was do eksperymentowania z wypiekiem domowego pieczywa. A może zachęciłam Was już w zeszłym roku chlebem bakaliowym i orkiszówkami?

Przepis – czytaj dalej: http://dobrezielsko.pl/razowe-bulki-orkiszowe-z-ziolami/2/.

domowe razowe bułki orkiszowe

14 myśli na temat „Razowe bułki orkiszowe z ziołami, czosnkiem i oliwą

  1. Ubóstwiam wszystko, co ma w nazwie „Czosnek i Oliwę” 🙂 A jak do tego dochodzi zdrowy podkład, to jestem z miejsca kupiona i kompulsywnie szukam czasu na własnoręczne sporządzenie przepisu. No i typowe włoskie przepisy lubię przerabiać na jeszcze zdrowszą wersję. Dzięki za tę inspirację!

  2. Nie potrafię czytać takich tekstów „na głodnego”. Od razu nosi mnie do kuchni :))

    „Faza na włoskie jedzenie nas nie opuszcza… Na zmianę na stole ląduje pizza, razowe bułki maczane w dobrej włoskiej oliwie, zioła, papryka, cukinia, bakłażan, rukola… Cały czas czuję zapach pieczonego czosnku, pomidorów, bazylii, tymianku, oregano i rozmarynu… Oczy mam jak pomidory.”

    Piękny opis :)))
    Zwłaszcza te oczy czerwone 😉

    • Tak, ale będzie inny smak. Ja do połączenia z oliwą i ziołami oraz przy takim sposobie spożywania bułeczek (maczanie kawałków w oliwie) preferuję wypiek drożdżowy. Coś à la włoska focaccia. Pieczywo na zakwasie jest ogólnie zdrowsze niż drożdżowe. Polecam zrobić swój zakwas orkiszowy, karmić go i przetestować przepis z zakwasem. 🙂

  3. Muszę zapisać przepis i zrobić przy najbliższej okazji! Znalezienie dobrego pieczywa graniczy z cudem, dlatego czasami warto pobawić się w piekarza i samemu pokombinować w kuchni;)

  4. Dawno u nas bułek nie było. Chyba czas to zmienić wreszcie 🙂 Mam jasną orkiszową mąkę w domu – nie przypominam sobie, żebym widziała razową w sklepach. Muszę poszperać.

Dodaj komentarz

Inline
Inline