domowa konfitura z pomarańczy
Bezglutenowe,  Desery,  Kolacja,  Przepisy wegańskie,  Przetwory,  Śniadanie,  Święta

Konfitura z pomarańczy z goździkami i cynamonem

Jak co roku w listopadzie zaczynają wibrować mi w myślach korzenne klimaty, grzane wino, cynamon, goździki i pomarańcze. To z jedne z moich ulubionych zimowych owoców. Idealne jako przekąska same w sobie, jak i dorzucone do grzańca. I jeszcze konfitura z pomarańczy z goździkami i cynamonem. Uwielbiam tak od czasu do czasu w jesienny i zimowy czas rozgrzać się korzennymi słodkościami. ❤

Konfitura z pomarańczy, czyli polowanie na ekologiczne owoce

Do konfitury najlepiej wybrać ekologiczne pomarańcze – dorodne, niewoskowane, soczyste, po prostu pyszne. Jak się do takich dorwę, to kupuję na raz kilka kilogramów… Trochę za dużo na raz… 😉 Wiadomo, że owoce najlepiej spożywać na surowo – można wtedy czerpać z ich wszelkich dobroci – przede wszystkim pomarańcze to bardzo dobre źródło witaminy C, której akurat w 100 g pomarańczy znajduje się ok. 50 mg. Praktycznie jedna pomarańcza pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Do tego owoc ten świetnie nawadnia organizm i idealnie nadaje się na soki. Cytrusy najlepiej jadać właśnie zimą, kiedy brakuje naszych rodzimych owoców. Warto przy tym wybierać owoce ekologiczne (= eko, bio, organiczne), które nie są traktowane pozbiorczo konserwantami w celu przedłużenia ich trwałości.

Korzenna konfitura z pomarańczy

Z paroma kilogramami pomarańczy można zrobić zdecydowanie coś więcej, niż tylko obrać i zjeść. Jakiś czas temu widziałam we włoskim magazynie kulinarnym przepis na ciasto z dodatkiem marmellata di arance (czyt. marmelata di arancze), co po włosku znaczy właśnie konfitura z pomarańczy, i tak mi przyszło do głowy, żeby zrobić właśnie taką pomarańczową konfiturę. I zrobiłam. Przepis oczywiście był eksperymentowany, ale w trakcie wszystko wyszło i tak zupełnie inaczej, niż to sobie zamierzyłam i nawet lepiej. Wyszła przepyszna – z nutką goryczy przełamaną korzennymi przyprawami.

Przepis na korzenną konfiturę z pomarańczy

Z podanych proporcji wyszły mi 3 małe słoiczki.

Składniki:

  • 1 kg pomarańczy ekologicznych
  • 4 łyżki cukru kokosowego / trzcinowego / muscovado albo syropu klonowego (ilość wg uznania)
  • szklanka wody
  • łyżeczka domowej przyprawy korzennej (przepis ➡ tutaj)
  • opcjonalnie: łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej / z tapioki

Wykonanie:

1. Pomarańcze dokładnie myję, a potem trzeba je sparzam. Obieram je tak, aby zostało jak najmniej białej skórki. Kroję na drobne kawałeczki lub rozdrabniam palcami.

2. W rondlu gotuję pół szklanki wody, wrzucam pomarańcze, dodaję cukier kokosowy i zostawiamy na małym ogniu bez przykrycia, żeby się dusiło, a woda wyparowała.

3. Od czasu do czasu mieszam drewnianą łopatką. Można dodać trochę wody, jeśli będzie jej za mało – konfitura nie może się przypalić.

4. Po 10 minutach dodaję domową przyprawę korzenną. Konfiturę zostawiam na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszam.

5. Po około 30 minutach konfitura powinna stać się gęsta i można wyłączyć ogień. Ja jednak zagęszczam ją mąką ziemniaczaną.

6. W połowie szklanki zimnej wody rozpuszczam łyżeczkę mąki ziemniaczanej i energicznie mieszam.

7. Dolewam wodę z mąką do konfitury i energicznie mieszam. Konfitura szybko robi się gęsta. Jeśli potrzeba, dodaję nieco wody.

8. Gotuję jeszcze przez chwilę, a następnie odstawiam.

Co zrobić z konfiturą z pomarańczy?

Konfitura okazała się idealna do świeżo upieczonego bakaliowego chleba, owsianki, granoli oraz tarty migdałowo-pomarańczowej. Jeśli chcesz zrobić więcej konfitury i włożyć w słoiki, by mieć na później, to przed przełożeniem konfitury do słoików wyparz je w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 100-120 stopni.

Korzenna konfitura z pomarańczy na świąteczne prezenty

Konfitura z pomarańczy idealnie wpisuje się w świąteczne klimaty, a także może być świetnym dodatkiem do prezentów dla każdego, kto doceni prezenty handmade with love. Co o tym sądzisz?

Małgosia

Zapraszam Cię na moją stronę na Instagramie! 

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More

67 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
wegańskie rogale z białym makiem
Wegańskie rogale z białym makiem, migdałami i orzechami

Nadchodzący weekend to czas wywodzących się z Poznania rogali marcińskich. Ja to nazywam czas dyspensy dietetycznej, zwłaszcza że jest coraz...

Zamknij