Jak co roku w listopadzie zaczynają wibrować mi w myślach korzenne klimaty, grzane wino, cynamon, goździki i pomarańcze. To z jedne z moich ulubionych zimowych owoców. Idealne jako przekąska same w sobie, jak i dorzucone do grzańca. I jeszcze konfitura z pomarańczy z goździkami i cynamonem. Uwielbiam tak od czasu do czasu w jesienny i zimowy czas rozgrzać się korzennymi słodkościami. ❤
Konfitura z pomarańczy, czyli polowanie na ekologiczne owoce
Do konfitury najlepiej wybrać ekologiczne pomarańcze – dorodne, niewoskowane, soczyste, po prostu pyszne. Jak się do takich dorwę, to kupuję na raz kilka kilogramów… Trochę za dużo na raz… 😉 Wiadomo, że owoce najlepiej spożywać na surowo – można wtedy czerpać z ich wszelkich dobroci – przede wszystkim pomarańcze to bardzo dobre źródło witaminy C, której akurat w 100 g pomarańczy znajduje się ok. 50 mg. Praktycznie jedna pomarańcza pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Do tego owoc ten świetnie nawadnia organizm i idealnie nadaje się na soki. Cytrusy najlepiej jadać właśnie zimą, kiedy brakuje naszych rodzimych owoców. Warto przy tym wybierać owoce ekologiczne (= eko, bio, organiczne), które nie są traktowane pozbiorczo konserwantami w celu przedłużenia ich trwałości.
Korzenna konfitura z pomarańczy
Z paroma kilogramami pomarańczy można zrobić zdecydowanie coś więcej, niż tylko obrać i zjeść. Jakiś czas temu widziałam we włoskim magazynie kulinarnym przepis na ciasto z dodatkiem marmellata di arance (czyt. marmelata di arancze), co po włosku znaczy właśnie konfitura z pomarańczy, i tak mi przyszło do głowy, żeby zrobić właśnie taką pomarańczową konfiturę. I zrobiłam. Przepis oczywiście był eksperymentowany, ale w trakcie wszystko wyszło i tak zupełnie inaczej, niż to sobie zamierzyłam i nawet lepiej. Wyszła przepyszna – z nutką goryczy przełamaną korzennymi przyprawami.
Przepis na korzenną konfiturę z pomarańczy
Z podanych proporcji wyszły mi 3 małe słoiczki.
Składniki:
- 1 kg pomarańczy ekologicznych
- 4 łyżki cukru kokosowego / trzcinowego / muscovado albo syropu klonowego (ilość wg uznania)
- szklanka wody
- łyżeczka domowej przyprawy korzennej)
- opcjonalnie: łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej / z tapioki
Wykonanie:
1. Pomarańcze dokładnie myję, a potem trzeba je sparzam. Obieram je tak, aby zostało jak najmniej białej skórki. Kroję na drobne kawałeczki lub rozdrabniam palcami.
2. W rondlu gotuję pół szklanki wody, wrzucam pomarańcze, dodaję cukier kokosowy i zostawiamy na małym ogniu bez przykrycia, żeby się dusiło, a woda wyparowała.
3. Od czasu do czasu mieszam drewnianą łopatką. Można dodać trochę wody, jeśli będzie jej za mało – konfitura nie może się przypalić.
4. Po 10 minutach dodaję domową przyprawę korzenną (piernikową). Konfiturę zostawiam na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszam.
5. Po około 30 minutach konfitura powinna stać się gęsta i można wyłączyć ogień. Ja jednak zagęszczam ją mąką ziemniaczaną.
6. W połowie szklanki zimnej wody rozpuszczam łyżeczkę mąki ziemniaczanej i energicznie mieszam.
7. Dolewam wodę z mąką do konfitury i energicznie mieszam. Konfitura szybko robi się gęsta. Jeśli potrzeba, dodaję nieco wody.
8. Gotuję jeszcze przez chwilę, a następnie odstawiam.
Kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu na PRZYPRAWĘ PIERNIKOWĄ!
Co zrobić z konfiturą z pomarańczy?
Konfitura okazała się idealna do świeżo upieczonego bakaliowego chleba, owsianki, granoli oraz tarty migdałowo-pomarańczowej. Jeśli chcesz zrobić więcej konfitury i włożyć w słoiki, by mieć na później, to przed przełożeniem konfitury do słoików wyparz je w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 110-120 stopni.
Korzenna konfitura z pomarańczy na świąteczne prezenty
Konfitura z pomarańczy idealnie wpisuje się w świąteczne klimaty, a także może być świetnym dodatkiem do prezentów dla każdego, kto doceni prezenty handmade with love. Co o tym sądzisz?
Gosia
Spodobał Ci się ten przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk. Będzie mi bardzo miło!
Wypróbuj także przepis na CHLEB BAKALIOWY – kliknij na zdjęcie!
81 komentarzy
Natalia
Wspaniale wygląda! Muszę wypróbować ten przepis, jest bardzo kuszący. Dziś u mnie też pomarańcza, ale w omlecie 🙂 Pozdrawiam
Dobre Zielsko
Też ciekawie. 🙂 Przepis okazał się banalny, chociaż w zamyśle miałam nieco dłuższe robienie konfitury. 🙂
Justyna
Mniam, pomarańczowa inspiracja. Robię konfitury z owoców dostępnych w moim ogrodzie, ale tym razem skuszę się na pomarańczową wersję:-)
Dobre Zielsko
Idealna propozycja na przedświąteczny czas. 🙂
Magdalena
Już czuję jej aromat i smak. Też taką chcę zrobić 🙂
Dobre Zielsko
To rób. 😉 Konfitura nie wymaga wiele pracy. 🙂
Edyta
Zdecydowanie moje klimaty! Chętne spróbuję, bo czas pomarańczy się zaczyna 🙂
Dobre Zielsko
Idealnie pasują do tego przyprawy korzenne. 🙂
iwona
O, to jest coś dla mnie, smaczne, proste, prawie samo się robi i niewiele ma składników. Zrobię !
Dobre Zielsko
Bardzo proste. Można dodać jeszcze skórkę pomarańczową, konfitura będzie wtedy ciemniejsza, ale i bardziej gorzka. 🙂
Asia
Wygląda smakowicie. 🙂 Dzięki za nowy sposób na wykorzystanie pomarańczy. 🙂
Dobre Zielsko
Bardzo się cieszę, że Ci się spodobał. 🙂
Agnieszka
Coś co lubię, ale jeść. Żałuję, że nie mam pasji do robienia konfitur, ani żadnych innych przetworów 🙁
Dobre Zielsko
Tę konfiturę robi się błyskawicznie! Dosłownie! Nie wymaga wielu zabiegów kulinarnych. 🙂
Iwona
Też uwielbiam tak eksperymentować w kuchni i wyczarowywać pyszności. Ale ta tutaj konfitura jest po prostu cudowna. Na pewno skorzystam z przepisu 🙂
Dobre Zielsko
Cieszę się, że konfitura przypadła Ci do gustu. 🙂
Lili
Uwielbiam ten zestaw .. często wrzucam plaster pomarańczy naszpikowany goździkami do herbaty. Konfitura na zimowe popołudnia z filiżanka herbatki brzmi cudnie
Dobre Zielsko
Cudo, idealne w przedświątecznym okresie. 🙂
Gosia
Wow – podoba mi się pomysł na konfiturę z pomarańczy 🙂 Kolejna rzecz do wpisania na listę „do zrobienia przed świętami” 🙂
Dobre Zielsko
Konfitura z pomarańczy idealnie wpisuje się w ten świąteczny czas. 🙂
Kasia
ale aromatycznie 🙂 przeważnie cytrusy jem same, nie przygotowując z nich żadnych potraw, wiec chętnie bym spróbowała
Dobre Zielsko
Tego typu konfitura raczej nie jest u nas popularna, a jest tak prosta w przygotowaniu i świetnie gęstnieje, że warto spróbować ją zrobić. 🙂
Gosia
Też ostatnio robiłam <3 Uwielbiam konfiturę z pomarańczy, to chyba moja ulubiona.
Dobre Zielsko
Moja ulubiona w okresie zimowym. 🙂
Iza
Aż ślinka pociekła! Dobrze mieć kilka słoiczków, zawsze przydadzą się na chleb, do ciasta albo naleśników 🙂 Zakasuję rękawy i biorę się do roboty!
Dobre Zielsko
Idealne do ciasta, naleśników i do bakaliowego chleba – http://dobrezielsko.pl/chleb-bakaliowy. 🙂
Aleksandra
Uwielbiam konfitury, muszę spróbować tych z Twojego przepisu, bo troszkę różnią się od moich:). Pozdrawiam, Ola BaBassment
Dobre Zielsko
Każdy ma swój przepis. Podzielisz się swoim? 🙂
Basia
Pomarańcze, goździki i cynamon kojarzą mi się ze świętami <3 Już sobie wyobrażam chrupiącą bułkę z tą konfiturą 😀
Dobre Zielsko
I to najlepiej taką bułeczkę własnej roboty. 🙂 Może orkiszową – http://dobrezielsko.pl/buleczki-orkiszowe? 🙂
Ania
U mnie też królują cytrusy 🙂 Zwłaszcza mandarynki, takie świąteczno stereotypowe, ale cóż poradzić, że najlepsze są w grudniu 😉
Dobre Zielsko
W grudniu nie mamy też naszych sezonowych owoców, to i pomarańcze nam bardzo smakują. 🙂
Joanna
Bardzo apetycznie wygląda 🙂 ja z racji karmienia piersia na pomarancze nie moge sobie pozwolic ale czy z malinami masz jakis przepis? 🙂
Dobre Zielsko
Maliny najbardziej lubię prosto z krzaczka. 😉 Można zrobić z nich oczywiście również pyszną konfiturę. Masz mrożone? Wrzucamy maliny do garnka (najlepsze są z grubym dnem i emaliowane), zasypujemy cukrem brązowym (inny słodzik, np. stewia, owszem daje słodycz, ale cukier też zagęszcza i konserwuje) i zostawiamy do momentu, aż maliny puszczą sok. Dałabym cukier w proporcji 3:1 (u mnie się za dużo nie słodzi, więc ilość jest wg uznania, osobiście uważam, że im mniej cukru tym lepiej). Smażymy przez ok godzinę i od czasu do czasu mieszamy. Po tym czasie możemy pozbyć się pestek przecierając konfiturę przez gęste sito. Nie jest to oczywiście konieczne – kwestia gustu, ja tam wolę z pestkami. Następnie (po przesitkowaniu lub wystygnięciu) konfiturę możemy jeszcze raz przesmażyć przez ok. 20 minut i potem do deserów, do chleba, do ciasta lub do słoików.
Kamila
mmm…pyszności! ja jeszcze znam wersje z imbirem, który dodatkowo działa na wzmocnienie odporności 🙂
Dobre Zielsko
Imbir jest naturalnym lekiem. Pasuje tu idealnie. Właśnie piję herbatę owocową z plasterkiem imbiru. 🙂
Daria
Zazwyczaj jak robilam to wlasnie pomaranczowa z jakas aromatyczna nutka albo gozdzikowa, albo cynamonowa, czy kardamonowa… Pare dni temu znajoma podwiozla mi sloiczek swojej pomaranczowo dyniowej konfiturki i bylam w niebo wzieta tak wybornie smakowala <3
Dobre Zielsko
Niebo w gębie. Takie konfitury są przepyszne!
Iza
Tak sobie myślę, że ta konfitura zapakowana w ładny słoiczek będzie fajnym prezentem pod choinkę! Dziękuję za inspirację, przepis na pewno wypróbuję 🙂
Dobre Zielsko
Idealny prezent! Ja również z takich cieszę się najbardziej. 🙂
marina
Pomarancze to jedne z moich ulubionych owocow, ale do dzemu jednak ciezko mi sie przekonac. Chyba, ze zrobilaby mi go jakas wloska babcia, pewnie wtedy zjadlabym wszystko.
Dobre Zielsko
U nas konfitura z pomarańczy jest mało popularna, dlatego też brzmi dla nas jakoś dziwnie. 😉 Ja pierwszy raz próbowałam ją we Francji. I tak mi posmakowała, że teraz robię swoją. 🙂
Anna
bardzo fajny przepis na niskosłodzoną konfiturkę z pomarańczy… u nas większość tych ekologicznych, które przyjeżdzają idzie na soki, ale nie powiem, że od pewnego czasu chodzi mi po głowie pomysł, by zrobić z nich jakąś konfiturkę… 🙂
Dobre Zielsko
Warto spróbować, smak jest niepowtarzalny. 🙂
Karolina
Wygląda apetycznie… Uwielbiam takie zimowe zestawienia smakowe. To bardzo trafia w mój gust. I od razu mam milion pomysłów na improwizacje kuchenne z tą konfiturą 🙂
Dobre Zielsko
Tak, to typowo zimowe zestawienie. Smakuje chyba tylko wtedy, gdy za oknem jest zimno.
Paulina
Jak pięknie wygląda Twoja konfitura! Uwielbiam pomarańcze i chyba się skuszę na przygotowanie wg Twojego przepisu,
Dobre Zielsko
Dziękuję. 🙂 Polecam, sporo czytelniczek już robiło i pisało, że jest pyszna. 🙂 Nawet koleżanka dwie-lewe-kulinarne-ręce, jak to o sobie mówi, stwierdziła, że konfitura jest pyszna i coś jej w końcu wyszło. 🙂
Aleksandra
Hm..kusząca..może się skuszę, co prawda sporo pracy przed świętami ale jak pysznie byłoby połasuchować taką konfiturę z dzieciakami 😉
Dobre Zielsko
Konfitura jest przepyszna i wbrew pozorom wcale nie taka czaso- i pracochłonna. 🙂
Żaneta
Wole mandarynki od pomaranczy, ale wyglada smacznie, przyznaje 🙂
Dobre Zielsko
A właściwie to może by tak spróbować z mandarynkami? 🙂 Dziękuję tym razem ja za inspirację. 🙂
Joanna
Mniam, mniam. To musi być pyszne!
Dobre Zielsko
I takie jest! A do tego nadaje się świetnie jako kulinarny prezent DIY. 🙂
Aleksandra
Po Swietach tez swietnie smakuje! Dziekuje za wspanialy przepis! 😉
Karolina
Nie robiłam dotąd konfitur pomarańczowych, ale zapisuję sobie ten przepis:) Takie domowe słodkości są najlepsze:)
Ewa
Zrobiłam się głodna czytając ten przepis muszę dzisiaj kupić pomarańcze
Karolina
Miałam w planach zrobić właśnie jakąś pomarańczową konfiturę, więc Twój przepis mnie zaciekawił 🙂 Muszę się za to zabrać 🙂
Bartek Li
Brzmi zachęcająco
Ola
Bardzo lubię konfiturę z pomarańczy jako dodatek do croissantów
Kasia
pomarańcze kojarzą mim się ze świętami, ale w takiej formie jeszcze nie próbowałam!
Pingback:
Sławka
Ależ mnie wzięło na tę konfiturę. Lubię odrobinę goryczy więc pewnie dodam skórkę. Idę zamówić skrzynkę pomarańczy z Hiszpanii!
Karolina
O jeeeessuuu, ale to musi być dobre! Co prawda nie lubie korzennych przypraw, ale konfitura z pomarańczy ❤️❤️❤️
Agata
Mniam wyglada przepysznie, slinka leci!
Aga
A może być zwykły cukier? 🙂
Dobre Zielsko
Co mam Ci powiedzieć, móc, może, ale kokosowy jest zdrowszym zamiennikiem. Byle nie za dużo! 🙂
Ola
Przepis czad! Podoba mi się prostota względem innych przepisów na konfiturę, gdzie trzeba gotować i smażyć przez 3 dni. Planuję zrobić tę konfiturę na prezenty świąteczne :). Ile mniej więcej ml konfitury wychodzi z tego przepisu?
Pingback:
Lidia
Wygląda pysznie. To smaczna grudniowa propozycja. Muszę zrobić nie mam wyjścia!
Ania
Ile mniej więcej jej wychodzi? Bo u mnie zawsze potem niedosyt opcji do pakowania, więc przed spróbowaniem muszę się przygotować w słoiki :D.
Dobre Zielsko
Aniu, to zależy od jakości pomarańczy oraz tego, jak bardzo będą wysmażone. Przyjmuję mniej więcej 2 średnie pomarańcze na słoiczek 200 ml.
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Kasia
Pyszna ta konfitura!
Pingback: