hummus pasta z fasoli wegańska pasta fasolowa do chleba
Bezglutenowe,  Kolacja,  Przepisy wegańskie,  Śniadanie

Pasta z fasoli à la hummus do chleba i nie tylko

Lubię tak ze dwa dni w miesiącu poświęcać się tylko garom, dobrze zjeść i porobić zdjęcia. Ostatnio bardzo brakowało mi tego czasu tylko dla siebie, spędzonego z aparatem i zielskiem w kuchni. A że bardzo lubię strączkowe pasty do chleba, toteż postanowiłam ugotować gar fasoli i zrobić coś à la hummus. I wyszła wegańska i bezglutenowa pasta z fasoli, idealna do domowego pieczywa.

Pasta z fasoli na wiele sposobów

Weganie wiedzą, że z fasoli można zrobić wszystko. A jeśli nie wszystko, to na pewno wiele, chociażby ciasto czy nawet lody! Ja najczęściej fasolę dodaję do leczo, sałatek, a także robię z niej pasty do domowego chleba. Gotuję ją naprzemiennie z innymi strączkami, na przykład ciecierzycą. Odmian fasoli jest sporo, więc można kolorystycznie i smakowo dobierać ją i łączyć z różnym zielskiem. Pasta z fasoli odpowiednio zmieni kolor po dodaniu np. czerwonej kapusty, czy liści rzodkiewki, dzięki czemu można wprowadzić pewną różnorodność do menu, a także przemycić jakieś zdrowe zielsko. Dosyć często gotuję większą ilość ziaren fasoli, a następnie blenduję z różnokolorowym zielskiem i przygotowuję w słoiczkach smarowidło w różnych kolorach i smakach na kilka dni. Odpowiednio przechowywana w lodówce fasola wytrzyma do 4 dni. Tym razem postanowiłam zamienić ciecierzycę w klasycznym hummusie i muszę przyznać, że taki hummus z białej fasoli posmakował mi dużo bardziej niż klasyka gatunku z ciecierzycą.

Wegańskie i bezglutenowe pasty z warzyw strączkowych

Pasty ze strączków są naturalnie bezglutenowe i nadają się nie tylko na glutenowy czy bezglutenowy chleb. Bardzo lubię do takich past dodawać wysokiej jakości włoską oliwę i jadać z domowym pieczywem, na przykład chlebem gryczanym. Do tego pasują dodatki typu świeżo zerwana sałata z domowej szklarni i pomidory z balkonowego ogródka. Wegańska pasta z fasoli pasuje do tego towarzystwa idealnie. Już robi się pyszne śniadanie.

Przepis na wegańską bezglutenową pastę z fasoli

Z reguły przygotowuję kilka słoiczków pasty z fasoli w różnych kombinacjach. Możesz najpierw zacząć od niewielkiej ilości i zobaczyć, jak smakuje Ci taki hummus z fasoli. Fasola z puszki wg mnie nie da takiej samej konsystencji i smaku, poza tym gotowana na świeżo w domu ma po prostu więcej wartości odżywczych.

Składniki:

  • 400 g suchego ziarna białej fasoli
  • 200 g tahini (przepis na domową tahini znajdziesz tutaj)
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 4 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z dużej cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

1. Fasolę przygotowuję w tradycyjny sposób – płuczę suche ziarna, a następnie moczę je przez 8-12 godzin, z reguły przez noc. Po tym czasie wodę wylewam i zalewam świeżą, gotuję przez ok. 1 godzinę bez dodatku soli.

2. Z ziaren sezamu przygotowuję tahini, czyli pastę sezamową. Przygotowanie pasty z sezamu w domu jest proste, ale trzeba mieć dobry blender lub robot kuchenny (więcej o domowej produkcji tahini przeczytasz tutaj). Jeśli nie masz dobrego sprzętu, użyj kupnej pasty sezamowej, np. od Bakra Natura.

3. Pastę sezamową tahini dorzucam do przestygniętej fasoli, dodaję 4 ząbki czosnku (lub więcej wg uznania), dodaję sok wyciśnięty z dużej cytryny, sól, pieprz oraz olej sezamowy i wszystko blenduję na gładką pastę (używam robota kuchennego Magimix). Jeśli są grudki albo pasta z fasoli jest za sucha, trzeba dodać trochę więcej oleju lub soku z cytryny, ewentualnie wody. Przy dodatku większej ilości oleju wzrośnie kaloryczność hummusu. Zamiast oleju sezamowego można dodać opcjonalnie oliwę, ale jednak olej sezamowy ma to coś, co nadaje hummusowi charakteru.

Lubicie pasty kanapkowe z fasoli lub innych strączków?
Małgosia

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Międzynarodowy Dzień bez Foliówek
Międzynarodowy Dzień bez Foliówek – 3 lipca

Międzynarodowy Dzień bez Foliówek, czyli International Plastic Bag Free Day przypada 3 lipca. To świetna okazja, by zastąpić foliówki torbami...

Zamknij